Magistrata Liuba Brânză a ajuns în vizorul SIS şi CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitat de Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Educaţiei confirmă neregulile în actele de studii ale magistratei Liuba Brânză, constatate anterior de Centrul Anticorupţie. SIS a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sancţionarea judecătoarei.

Cazul magistratei Liuba Brânză, de la Judecătoria Centru din Chişinău, care şi-ar fi luat licenţa în Drept folosind falsuri în acte este investigat de Serviciul de Informaţii şi Securitate. SIS a solicitat responsabililor de la Ministerul Educaţiei să spună în ce măsură corespunde condiţiilor normative carnetul de note al Liubei Brânză de la instituţia numită Academia „Omega Lux“ din Bucureşti, unde judecătoarea pretinde că şi-a făcut studiile universitare în anii 1993-1995 şi de unde s-ar fi transferat la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Notele judecătoarei, neechivalate

Totodată, SIS a cerut ministerului informaţii detaliate despre procedura de recunoaştere în Republica Moldova a diplomelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ superior din România în anii 1993-1995.

În răspunsul semnat de Maia Sandu, ministrul în exerciţiu al Educaţiei, se spune că „în anii 1994-1997, Ministerului Învăţământului nu i-a fost solicitată echivalarea matricolei eliberate la 24 iunie 1994 de Academia «Omega Lux» pe numele studentei Liuba Brânză“. Şefa de la Educaţie subliniază că procedura de echivalare era obligatorie pentru ca notele să fie recunoscute pe teritoriul Republicii Moldova. 

Oficialii de la minister constată şi alte date incorecte în actele de studii ale magistratei, inclusiv faptul că în diploma de licenţă eliberată de USM a fost indicat incorect anul înmatriculării la USM, 1994. În documentele citate de „Adevărul“ în investigaţia despre acest caz, publicată anul trecut, figura că Liuba Brânză a depus cererea de înmatriculare în 1995.

CSM, solicitat de SIS să aplice sancţiuni

În baza răspunsului Ministerului Educaţiei, SIS a trimis un aviz la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitând adoptarea unor măsuri disciplinare contra judecătoarei Liuba Brânză.

Alexandru Arseni, membru al CSM, ne-a confirmat că la şedinţa din 14 mai a fost examinat avizul SIS. „Examinarea n-a putut fi finalizată pentru că în text sunt mai multe contradicţii. Vom continua discuţiile pe 28 mai, după care ar putea fi depuse sesizări la Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie“, a menţionat profesorul Alexandru Arseni.

Foto: Solicitarea şefului SIS, Mihai Balan

image

Studentă la o academie-fantomă
O anchetă realizată în 2012 de Centrul Anticorupţie constată că Liuba Brânză a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova (USM) în 1998, dar a ajuns aici abia în anul trei de studii. Investigaţiile au demonstrat că Academia „Omega Lux“ din Bucureşti, unde ar fi învăţat între anii 1993-1995 magistrata, este o instituţie-fantomă, fapt confirmat de Ministerul Educaţiei din România. „Academia respectivă nu este şi nici nu a fost instituţie de învăţământ superior autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată“, se precizează în răspunsul oficial adresat CNA.

Magistrata a respins acuzaţiile, calificându-le drept aberaţii. „Este dreptul fiecărui student să se transfere oriunde şi oricând“, au fost argumentele Liubei Brânză.

Avocatul copilului, cu studii la o universitate-fantomă

Potrivit unei investigaţii realizate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, şi avocatul parlamentar Tamara Plămădeală şi-a făcut studii la „Omega Lux“ din Bucureşti. Ea a fost înmatriculată pe 1 octombrie 1993, iar doi ani mai târziu, pe 22 decembrie 1995, s-a transferat la Facultatea de Drept a USM. După alţi doi ani, pe 13 septembrie 1997, fiind în anul III, este exmatriculată din proprie dorinţă, iar după două săptămâni este deja studentă în anul IV la Facultatea de Drept a Universităţii Libere Iinternaţionale din Moldova.

FOTO: Răspunsul venit din partea Ministerului Educaţiei 

image
image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite