Imaginea Comisiei Electorale Centrale, şifonată de politicieni. Moldovenii nu cunosc nimic despre votul electronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea CEC, în sondajul CBS-AXA FOTO: Adevărul Moldova
Imaginea CEC, în sondajul CBS-AXA FOTO: Adevărul Moldova

Mai puţin de jumătate dintre moldoveni consideră că alegerile în Republica Moldova sunt corecte, arată rezultatele unui sondaj realizat de CBS-AXA la solicitarea Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit sondajului, 40 % dintre moldoveni consideră că scrutinele sunt total corecte sau într-o oarecare măsură corecte. În opinia participanţilor la sondaj, responsabili de incorectitudinea alegerilor în societate se fac, în primul rând, partidele politice (43%), cetăţenii ce se lasă manipulaţi (38%), Guvernul, prin resursele pe care le deţine (37%), dar şi CEC-ul, de comun cu organele electorale inferioare.

58% dintre respondenţi au declarat că participă activ la alegeri, ceea ce reflectă rata medie de participare la vot a cetăţenilor din ţara noastră. Printre cele mai frecvente motive de neparticipare la alegeri s-au dovedit a fi următoarele motive: „nu mă hotărâsem pentru cine să votez” - 54% sau chiar „intenţionat nu am dorit să plec la votare” - 15%.

Potrivit rezultatelor sondajului, jumătate din moldoveni au încredere în CEC. Totuşi, analizând evoluţia notorietăţii şi a nivelului de încredere, în 2015 se observă o uşoară scădere a nivelului mediu de încredere în CEC faţă de situaţia din 2010, aceasta fiind cauzată, în opinia celor de la CBS-AXA, de implicarea factorului politic. 

45% din participanţii la sondaj consideră că perioada optimă pentru afişarea rezultatelor alegerilor este a doua zi, dimineaţa, după ziua alegerilor, iar 38 % optează pentru anunţarea din oră în oră în noaptea alegerilor.

Cât priveşte nivelul de informare a cetăţenilor despre procesul de implementare a sistemului de votare electronic, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi au recunoscut că nu cunosc nimic despre acest lucru. 

Către următoarele alegeri parlamentare ordinare, CEC îşi propune testarea votului electronic. Acest deziderat se regăseşte în proiectul Planului strategic al Comisiei pentru perioada 2016-2019. 

Analiza face parte dintr-un studiu realizat cu suportul Programului pentru democraţie în Moldova (PNUD) şi a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Studiul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA”, în perioada 3-11 septembrie 2015, pe un eşantion de 1219 persoane  cu vârsta de 18 ani şi mai mult.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite