Filip propune ca datoria de 6 miliarde de dolari pentru gaz a Transnistriei să fie achitată de Tiraspol. Dodon declara la Moscova că este datoria Moldovei
0Prim-ministrul Pavel Filip a avut în joi, 9 februarie, o întrevedere cu vicepreşedintele Consiliului de Administraţie Gazprom, Valerii Golubev. În cadrul întâlnirii, premierul a propus ca datoria acumulată de regiunea din stânga Nistrului faţă de Moldovagaz să fie achitată de administraţia regiunii.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz” (companie din stânga Nistrului ce se ocupă de transportarea şi livrarea gazului) şi ulterior către administraţia regiunii. La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de 5 miliarde 791 milioane dolari SUA sau 88,6 % din datoria totală a SA „Moldovagaz”.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie „Gazprom” a salutat dinamica pozitivă înregistrată pe parcursul anului 2016 şi a declarat că restructurarea datoriilor istorice poate fi realizată doar în condiţiile menţinerii achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100 %.
Valerii Golubev a adăugat că solicitările Guvernului de la Chişinău urmează să fie examinate cu noua conducere a SA „Moldovagaz”.
Afirmaţia lui Dodon care a provocat un val de critici la adresa sa
În cadrul vizitei sale la Moscova, în perioada 16 - 18 ianuarie, într-un interviu pentru portalul Sputnik, preşedintele Dodon afirma că datoria de 6 miliarde a Transnistriei faţă de Gazprom este datoria Chişinăului.
„Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 milioane de dolari, iar din stânga Nistrului – de circa şase miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 miliarde de dolari – este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon.
Potrivit şefului de stat moldovean, concernul Gazprom nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Republicii Moldova, iar problema datoriei „trebuie examinată în contextul reglementării transnistrene”, a explicat el.
Revenit la Chişinău de la Moscova, Dodon îşi schimbase opinia referitor la datoria Transnistriei
„Unii au încercat să sperie lumea, că iată Dodon a pus şase milioane. Oameni buni, ce-i cu voi? Nu ascultaţi toate prostiile. Fiecare cetăţean o să plătească atâta cât a consumat. Mai mult ca atât, vreau să vă spun că o să mă înţeleg la o anumită etapă şi preţul la gaz va fi mai jos (...) categoric nu poate fi vorba de punerea datoriei Transnistriei pe umerii cetăţenilor din dreapta Nistrului. În al doilea rând este datoria MoldovaGaz, nu datoria de stat a Moldovei. Este datoria agentului economic. Fondator al MoldovaGaz 50% este Gazprom. Adică doi agenţi economici unde Gazprom are majoritatea, agentul economic îi e dator cu 6 miliarde. (...) până nu rezolvăm problema transnistreană, soluţia politică, atunci poate să apară această întrebare şi să vedem cine o achită sau ne o iartă, vedem ce facem”, a declarat Igor Dodon.
Gazprom deţine 50% plus o acţiune din compania mixtă Moldovagaz. La constituirea companiei, autorităţile publice locale au instalat conducte de gaz cu destinaţie locală, care nu au fost transmise în balanţa Moldovagaz.
Potrivit estimărilor preliminare, valoarea acestora este de 750 de milioane – 900 de milioane de dolari, pe care partea moldovenească propune să le includă în capitalul social al Moldovagaz. Apoi, cu această sumă, Chişinăul ar putea să majoreze cota Republicii Moldova în companie, care în prezent este de circa 34%, sau să achite datoriile sale curente pentru gaz faţă de Gazprom.