Experţii în energetică susţin că desemnarea lui Tudor Copaci în funcţia de director ANRE este ilegală: Legea nu prevede organizarea unui concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Câţiva experţi energetici de la Chişinău au organizat vineri, 17 februarie, o conferinţă de presă în cadrul căreia au prezentat argumentele lor care ar demonstra că desemnarea noului director ANRE, Tudor Copaci, a fost una ilegală. În opinia acestora, concursul a avut loc cu mai multe încălcări, chiar şi organizarea concursului fiind lipsită de un cadrul legal.

Expertul economic Victor Parlicov afirmă că, în conformitate cu legislaţia europeană, pachetul energetic 3, Moldova şi-a asumat să implementeze independenţa reglementatorului energetic, inclusiv de factorul politic. În acest context, Parlamentul trebuia să modifice legea cu privire la energetică, iar concursul de selectare a directorului ANRE face parte anume din noile modificări legislative ce urmau a fi aprobate, însă nu au fost. De aceea, expertul consideră că acest „concurs a fost desfăşurat fără o bază legală. Legea actuală nu prevede obligativitatea desfăşurării unui concurs”.

„Concursul care a fost lansat pe 21 decembrie a fost scopul de a demonstra instituţiilor internaţionale, comunităţiii energetice, Băncii Mondiale, FMI, Delagaţiei UE, că în Republica Moldova noi, în sfârşit, pornim pe cale de depolitizare a activităţii reglementatorului în sectorul energetic”, a declarat Victor Parlicov.

Experţii susţin că au studiat regulamentul elaborat de Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe privind concursul de selectare a directorului ANRE şi au venit cu propuneri.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, ei au recomandat ca membrii comisiei de evaluare a candidaţilor să aibă studii în energetică, pentru a fi capabili să aprecieze prestaţia candidaţilor. Ceea ce nu s-ar fi întâmplat.

„Sunt aspecte în acel regulament care nu corespund cu legislaţia. Cerinţa faţă de candidaţi ca să aibă minim zece ani de experinţă nu se regăseşte în legea actuală cu privire la energetică. Este un criteriu abuziv din cauza căruia unii candidaţi au fost descalificaţi”, a menţionat Tofilat.

El a mai adugat că regulamentul spune că candidaţii nu trebuie să fie membri de partid şi că există suspiciuni că acest lucru a fost încălcat.

Analistul politic „Expert-Group” Dionis Cenuşă se arată nemulţumit de faptul că desfăşurarea concursului nu a fost una publică, presa şi experţii economici neavând acces. Totodată, el afirmă că Tudor Copaci, candidatul care a fost desemnat câştigător al concursului, ar fi acumulat 821 de puncte, iar comisia de evaluare a avut doar opt membri care puteau acorda fiecare nu mai mult de 100 de puncte.

„Mai mult de atât, avem semnale că numărul membrilor comisiei a variat în funcţie de peroana intervievată”, a notat Cenuşă.

Amintim că la 15 februrie, Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a propus plenului Parlamentului candidatura lui Tudor Copaci la funcţia de director al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică. 

Preşedintele Comisiei, Ştefan Creangă, a precizat că Tudor Copaci a fost selectat din zece candidaţi intervievaţi, acum o zi, pentru funcţia vacantă, în baza rezultatelor testării. Acesta a obţinut punctajul maxim, fiind urmat de Victor Parlicov, un alt candidat la aceeaşi funcţie.

Tudor Copaci a fost secretar general al Guvernului (2016), viceministru al economicei (2013 – 2015), director general al Agenţiei Agroindustriale „Moldova-Vin” (2009), director general al Agenţiei Proprietăţii Publice (2009-2013), viceministru al economiei şi comerţului (2008 - 2009 ) etc

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite