Două policlinici comasate cu scandal la Rezina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii au decis ca secţia consultativă a Spitalului din Rezina să fuzioneze cu Centrul Medicilor de Familie. Hotărârea a stârnit nemulţumiri cu tentă politică.

Policlinica spitalului raional din Rezina ar putea trece în subordinea Centrului Medicilor de Familie, care ar urma să se mute în clădirea primei instituţii. Consilierii raionali din Rezina au decis acest lucru recent, fapt care i-a divizat în două tabere atât pe doctori, cât şi pe aleşii locali. Duminică aproape 200 de nemulţumiţi au protestat în piaţa centrală din oraş.

„Am zis să ne mutăm în policlinica veche, care are trei etaje. Astfel, secţia consultativă şi contabilitatea ar ocupa un etaj şi jumătate, iar noi restul. Nu ne convine să plătim cheltuielile de întreţinere ale sediului actual, pentru cei şapte medici de familie care lucrează aici“, ne-a spus Silvia Popov, directorul Centrului Medicilor de Familie.

Acest centru e localizat într-o clădire cu şapte etaje în care se mai află un centru militar şi biroul local al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Directorul instituţiei susţine că doar policlinica plăteşte cheltuielile de întreţinere, acestea ajungând la circa 1,5 milioane de lei pe an.

De cealaltă parte, Maria Florea, directorul Spitalul raional  Rezina, şi alţi câţiva colegi au semnat un demers în care se arată  profund indignaţi de decizia Consiliului raţional. „Pentru a transmite o clădire în gestiunea altei instituţii este necesar de a discuta această problemă în colectiv, cu participarea fondatorului“, se spune în scrisoare. „Problema cu sediile a divizat lucrătorii medicali din Rezina, în două tabere, pe principii politice“, susţine şi Alexandru Gangal, medic în secţia consultativă, dar şi consilier raional din partea PCRM.

Şi preşedintele raionului, Eleonora Graur, afirmă că hotărârea de comasare a fost luată abuziv. „A fost o decizie pripită, fără a discuta cu consiliul medicilor. Acum riscăm să pierdem secţia consultativă şi să nu putem acredita spitalul. Ieri am primit o solicitare din partea doamnei Popov prin care îşi retrage propunerea care a fost deja aprobată de consilieri“, spune Graur.

OPTIMIZAREA , BINEVENITĂ

Decizia aleşilor locali a fost sugerată de specialiştii de la Ministerul Sănătăţii. „E vorba de optimizarea cheltuielilor, astfel încât să nu existe două policlinici în cladiri supradimensionate şi aproape goale, ci una într-o clădire mai mică“, a spus Tatiana Zatâc, şefa Direcţiei de asistenţă medicală primară de la Ministerul Sănătăţii.

Din cauza condiţiilor proaste, Centrul Medicilor de Familie nu este acreditat de un an. „Au fost găsite aparate depăşite, iar pereţii sunt mucegăiţi“, susţine şi Anatolie Prisăcari, vicedirectorul Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite