Dorin Purice, despre acuzaţiile ofiţerilor PF: Sunt insinuări sau o simplă răfuială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Dorin Purice, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, apreciază ca fiind absolut nefondate acuzaţiile pe care i le aduc doi ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră, care spun că, în 2014, au fost predaţi ilegal autorităţilor române pentru a fi cercetaţi într-un dosar penal.

Dorin Purice, pe atunci şef al Departamentului Poliţiei de Frontieră, declară că acuzaţiile care i se aduc nu sunt altceva decât „insinuări sau o simplă răfuială din partea unor foşti angajaţi ai Poliţiei de Frontieră, care s-a dovedit că au fost organizatorii unui grup criminal specializat în contrabandă şi acte de corupţie”.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Dorin Purice a declarat că nu a cunoscut despre faptul că cei doi ofiţeri, Iurie Volceanov şi Ivan Mustaţă, ar fi putut să fie reţinuţi de DNA-ul din România. I s-a raportat despre acest lucru post-factum. „Şi chiar dacă aş fi cunoscut, în sistemul juridic nu există normă legală care ar obliga cetăţeanul să preîntâmpine un infractor că urmează să fie reţinut”, a spus secretarul de stat de la MAI. Dorin Purice declară că este gata în orice moment să se prezinte în faţa procurorilor pentru a clarifica acest caz. Totodată, va solicita Procuraturii Anticorupţie „să reanimeze” cauza penală pe faptul organizării contrabandei cu ţigări, în care au fost vizaţi cei doi poliţişti de frontieră. Cauza a fost suspendată pe pentru că cei doi au fost condamnaţi în România.

Referindu-se la evenimentele din 2014, Dorin Purice a spus că Direcţia inspecţie efectiv a Departamentului Poliţiei de Frontieră a primit informaţia că, în noaptea de 1 spre 2 mai, pe segmentalul de frontieră de la Leova va avea loc o tentativă de contrabandă cu ţigări. În aceeaşi zi, au fost create două grupuri de poliţişti de frontieră pentru verificări. După miezul nopţii, pe segmentul de frontieră au intrat două microbuze. Poliţiştii au intervenit şi au reţinut patru persoane şi cele două unităţi de transport încărcate cu peste 120 de cutii de ţigări. Totodată, pe malul râului Prut a fost găsită o barcă şi ustensile pentru transportarea cutiilor cu ţigări peste râu.

În timpul operaţiunii de căutare, la faţa locului a fost întâlnit Iurie Volceanov, şeful Secţiei Investigaţii Speciale a Poliţiei de Frontieră Leova, care a spus că face verificări de rutină. „Cu toate că, în conferinţa de presă, el a declarat că se afla acolo pentru că ştia că urma să treacă o contrabandă de ţigări. Întrebarea mea este de ce era doar el singur pe acel segment şi cum avea de gând să reţină cele patru persoane de unul singur?”, declară Dorin Purice.

În acelaşi timp, Poliţia de Frontieră Română a reţinut pe malul Prutului cinci persoane din România şi Republica Moldova şi două mijloace de transport cu 20 de cutii de ţigări trecute recent din Republica Moldova. Spre dimineaţă, autorităţile din România au solicitat o întrevedere pentru a discuta despre acel eveniment. La discuţii urma să meargă Iurie Volceanov şi Ivan Musteaţă. Aceştia au plecat de bună voie. La întoarcere, Isac Tarlapan, pe atunci şeful Direcţiei regionale „Vest” a Departamentului Poliţiei de Frontieră, care a mers şi el la întrevedere, a raportat că cei doi ofiţeri au fost reţinuţi de autorităţile române pentru corupere activă şi contrabandă cu ţigări. După procesul de judecată, ambii au fost recunoscuţi vinovaţi.

Potrivit lui Dorin Purice, problema pretinsei predări ilegale a angajaţilor Poliţiei de Frontieră Române a fost cercetată în 2014 de Procuratura Anticorupţie, la cererea avocatului unuia dintre cei doi. În 2018, a fost depusă o plângere la Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie a MAI, unde a fost examinată această situaţie. „În ambele cazuri în acţiunile mele sau a colegilor mei nu au fost stabilite elemente constitutive ale unei infracţiuni sau alte abateri de la legislaţie”, declară secretarul de stat.

Fostul şef de la Poliţia de Frontieră a menţionat că nu înţelege de ce cei doi ofiţeri de frontieră tind să fie reangajaţi şi crede că contractele lor de muncă de muncă trebuiau întrerupte, nu suspendate, imediat ce sentinţa a devenit definitivă, pentru că persoanele care au antecedente penale nu pot lucra în Poliţie.

Cei doi ofiţeri şi avocatul lor au relatat cazul într-o conferinţă de presă la IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite