Diplomaţie cu vorbe calde şi duşuri reci. Ambasadorii au fost chemaţi la Chişinău pentru mustrări şi instrucţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorii Igor Munteanu, Oleg Serebrian şi Aurel Băieşu ies din sala de şedinţe
Ambasadorii Igor Munteanu, Oleg Serebrian şi Aurel Băieşu ies din sala de şedinţe

Şefii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare au fost convocaţi la Chişinău, pentru a se întruni cu mai-marii ţării. În prima zi de şedinţe, ambasadorii au primit un duş rece de la premierul Vlad Filat.

Timp de trei zile, ambasadorii Republicii Moldova peste hotare se vor întruni cu conducerea ţării, pentru a discuta despre promovarea politicii externe, reglementarea conflictului transnistrean, dezvoltarea economică, reforma în Justiţie, dar şi alte subiecte. În cadrul primei şedinţe a reuniunii şefilor misiunilor diplomatice şi consulare, ambasadorii au primit un duş rece de la premierul Vlad Filat, având parte şi de lecţii de comportament. „Prioritatea numărul unu a Republici Moldova este integrarea europeană. Programul de activitate al Guvernului e cartea de căpătâi al fiecărui ambasador. Iniţiativele şi interpretările personale nu vor mai fi tolerate", a declarat premierul.

PREMIERUL VREA DIPLOMAŢI FĂRĂ COMPLEXE
De asemenea, şeful Guvernului a prezentat şi obiectivele ţării noastre pentru următorul an. Potrivit acestuia, până la sfârşitul lunii noiembrie 2013, Republica Moldova ar urma să finalizeze negocierile în vederea semnării Acordului de Liber Schimb şi să implementeze faza a doua a planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Totodată, ţara noastră ar urma să încheie negocierile pe Acordul de Asociere cu UE. Premierul le-a sugerat ambasadorilor să aibă mai multă verticalitate. „Este important să reprezentaţi Moldova cu mai multă demnitate, fără complexe şi fără percepţia de inferioritate", a precizat Vlad Filat. Nu în ultimul rând, şefii misiunilor diplomatice li s-au cerut informaţii şi despre ultimul raport al Curţii de Conturi, prezentat acum o săptămână.

PROBLEME ÎN GESTIONAREA PATRIMONIULUI

Controlorii au semnalat probleme în managementul financiar al instituţiilor, nereguli în gestionarea patrimoniului public de către şefii misiunilor, dar şi datorii acumulate. Ambasadele Republicii Moldova din Rusia, Ucraina, Belgia, Germania şi Franţa sunt misiunile diplomatice - problemă ce figurează în raportul Curţii de Conturi. Deşi recunoaşte că există carenţe la gestionarea unor reprezentanţe ale Republicii Moldova de peste hotare, ministrul de Externe, Iurie Leancă, spune că multe dintre probleme semnalate au fost deja soluţionate. De asemenea, şeful diplomaţiei moldoveneşti susţine că neregulile depistate la Externe sunt nesemnificative în comparaţie cu alte instituţii. „Aşteptăm decizia finală a Curţii de Conturi. Aceste probleme sunt relativ minore. Unele nu depind de noi, cum e situaţia cu sediul de la Moscova. Le vom rezolva pe parcurs", a promis Iurie Leancă.

EXPLICAŢIILE AMBASADORILOR
Şi ambasadorii spun că auditul Curţii de Conturi nu scoate în evidenţă încălcări grave şi că cele menţionate pot fi explicate. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei, unde Curtea de Conturi a semnalat nereguli la gestiunea proprietăţii şi „mâzgâlituri în registru", spune că problema terenului ţine de neconcordanţa legislaţiei din cele două ţări. „Conform legislaţiei moldoveneşti, terenul şi sediul ambasadei sunt separate, lucru care nu este cerut de norma de drept belgiană. Va trebui să discutăm cu ministerul de la Chişinău. Cât despre «problema mâzgâlelilor», aceasta a fost deja soluţionată", afirmă ambasadorul.

Argumente are şi şeful ambasadei de la Paris, unde auditorii au constatat lipsa unor obiecte din inventar şi înlocuirea lor cu altele, iar pierderile constituie 3.000 de euro. „ Sunt nişte reproşuri care ţin de trecutul misiunii şi de perioada exercitării funcţiei de către domnul Neguţă. Din păcate, nu am putut să dăm de urma inventarului dispărut. Poate fi şi o reglare de conturi internă a fostei conduceri a misiunii cu cea ulterioară. Suma respectivă a fost casată", explică Oleg Serebrean, ambasadorul Republicii Moldova în Franţa.

Cu temele pregătite a venit şi ambasadorul din Ucraina, care figurează în raport cu terenuri nedeclarate şi nereguli la consulatul de la Odesa. „Au fost procurate două clădiri în aceeaşi curte, una pentru misiunea diplomatică, alta pentru reşedinţa ambasadorului, plus un teren aferent. Ele au fost incluse pe o poziţie de evidenţă contabilă, iar Curtea ne-a atenţionat că trebuie să fie separate. Deja am soluţionat această problemă", menţionează ambasadorul nostru în Ucraina, Ion Stăvilă.

În cazul misiunii diplomatice din Berlin, neregulile nu au fost complet elucidate. „În patru cazuri au fost oferite servicii consulare, în baza unei facturi. Numai că banii n-au ajuns în contul misiunii. Ceea ce este o neregulă. Trei cazuri au fost soluţionate, a mai rămas o persoană care refuză să achite taxa", explică Aurel Ciocoi, ambasadorul în Germania.

Viitorul ambasador în Rusia
nu face parte din vreun partid

În cadrul şedinţei de ieri, premeirul Vlad Filat a anunţat că în curând vom afla cine va reprezenta Republica Moldova în Federaţia Rusă. „A fost identificată o persoană, care are calităţile necesare pentru a exercita acest mandat foarte important. Este un diplomat de carieră, cu experienţa necesară, şi care nu face parte din vreun partid", a declara prim-ministrul, evitând să dea nume. Andrei Neguţă, ultimul ambasador al Moldovei la Moscova, a fost rechemat la sfârşitul lunii aprilie, după ce provocat un scandal în ţară. El a declarat că retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar putea crea anumite probleme. Afirmaţiile lui au fost dur criticate de conducerea ţării. Anterior, se vehicula că Chiril Lucinschi era unul dintre candidaţii care ar fi fost propuşi pentru această funcţie.

Neguţă a lăsat nereguli la Moscova
Conform datelor auditului Curţii de Conturi, cele mai multe nereguli au fost depistate la reprezentanţa de la Moscova, unde până în aprilie a fost ambasador comunistul Andrei Neguţă. Astfel, auditorii au constatat că şefii misiunii au efectuate cheltuieli neraţionale „pentru achitarea cauţiunilor în scopul asigurării colaboratorilor cu locuinţă de serviciu, chiriei apartamentelor neutilizate în perioada dintre mandatele colaboratorilor misiunilor". De asemenea, ei au vândut o maşină cu valoarea de 35,3 mii de dolari, iar suma încasată - 38,4 de mii lei - nu a fost transferată la bugetul de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite