Despăgubiri-record într-o instanţă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pantelei Sandulachi, un deputat din primul Parlament, ar putea primi 400.000 de euro drept prejudicii morale şi materiale, pentru că a fost cercetat penal pe timpul guvernării comuniste.

În ianuarie 2012, magistraţii Curţii de Apel Chişinău au decis să-l despăgubească generos pe Pantelei Sandulachi, deputat în primul Parlament şi membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova, cu 400.000 de euro, sumă pe care nu o acordă nici Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuşi, judecătorul Valeriu Bogoroş a admis doar parţial cererea fostului parlamentar. Sandulachi ceruse iniţial 2,4 milioane de euro pentru că fosta guvernare comunistă i-ar fi fabricat două dosare. El a fost acuzat că a falsificat acte şi a înstrăinat fraudulos bunuri gajate la bancă. Timp de nouă ani, a fost purtat prin instanţe, iar între timp liberal-democratul şi-ar fi pierdut şi afacerile.

În 2011, după ce a fost achitat, fostul deputat a acţionat statul în instanţă. În acelaşi an a intrat în vigoare Legea privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a executării hotărârilor judecătoreşti. „Am scris o cerere pe 183 de pagini în care mi-am expus toate argumentele. Începând cu 2002, am fost hărţuit prin instanţe, riscam 25 de ani de închisoare. Decizia de mă despăgubi nu are nicio legătură cu PLDM. Este o aberaţie", a încercat Pantelei Sandulachi să spulbere orice dubiu în privinţa afilierii sale politice.

Hotărârea Curţii de Apel a fost contestată la Curtea Supremă de Justiţie de procurori. „Este o sumă prea mare. Totul se face prin comparaţie. În cazuri similare, instanţa de judecată a dispus să se acorde sume mult mai mici", a declarat Oleg Gavriliţă, şef-adjunct al secţiei judiciar-civile şi de contencios administrativ din cadrul Procuraturii Generale. El a precizat că, fiind vorba de o lege nouă, practica naţională abia se conturează.
Pantelei Sandulachi încearcă să scape de procurori în procesul de judecată. „Reprezentantul Procuraturii Generale acţionează fără împuterniciri legale la CSJ. E o sfidare a normelor. Acest dosar e ca un câmp minat", susţine Pantelei Sandulachi.

MINISTERUL NU A CONTESTAT
Decizia nu a fost însă atacată de Ministerul Finanţelor, care, întâmplător sau nu, este condus de un liberal-democrat. Ba mai mult, ministerul i-a şi decontat lui Sandulachi deja o parte din bani. „Cifra iniţială a fost de 2,4 milioane de euro, iar instanţa a dictat de şase ori mai puţin. Probabil, asta a fost raţiunea ministerului. Am venit totuşi cu o cerere de alăturare la recursul procurorilor, suntem parte a dosarului. Dacă CSJ va decide să micşoreze suma respectivă, voi fi cel mai fericit", a declarat Veaceslav Negruţă.

Potrivit ministrului, până acum, în baza aceleiaşi legi au fost solicitate în calitate de despăgubiri circa 4,5 miliarde de lei. „Am atenţionat că legea este improprie activităţii ministerului. Este imposibil de administrat sute de dosare cu doar şapte jurişti", a explicat oficialul, precizând că pretenţiile înaintate în baza acestei legi sunt „o bombă cu efect întârziat".

RECOMANDĂRI PENTRU JUDECĂTORI
De cealaltă parte, preşedintele CSJ Mihai Poalelungi, fost judecător la Strasbourg, vine cu sugestii pentru magistraţii moldoveni. Reieşind din practica CEDO, el le recomandă sume concrete care ar putea fi acordate drept recompensă morală în cazul în care se constată violarea drepturilor omului. Astfel, pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil reclamantul poate primi 1.000-7.000 euro, pentru tortură - între 3.000 şi 5.000 de euro, iar pentru violarea dreptului la libertate şi siguranţă - de la 600 până la 30.000 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite