Cum nu se respectă legea în Republica Moldova: cazul plăcuţelor galbene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legile din Republica Moldova se aplică cu mult după data limită. Astfel, punerea în aplicare a legii care prevede dotarea cu plăci de înmatriculare pe fond galben pentru vehiculele destinate transportului public de călători nu a fost realizată pentru toate unităţile de transport, nici până în prezent, chiar dacă termenul de executare a expirat la data de 1 septembrie, 2014. Iar şoferii au diferite scuze.

De la 1 martie, 2014 au intrat în vigoare anumite modificări ale Legii privind siguranţa traficului rutier. Conform acestora, toţi şoferii unităţilor de transport public sunt obligaţi să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare albe cu altele de culoare galbenă, cu aceeaşi serie şi număr. Scopul acestei modificări este combaterea transportului ilicit de pasageri, conform practicilor europene. Plăcuţele galbene sunt eliberate de Î.S. „CRIS Registru” şi costă 340 de lei fiecare. Plăcile sunt eliberate agenţilor economici care deţin licenţă pentru genul de activitate „Transportul auto de călători în folos public” şi deţin permisul de activitate pe rută, precum şi scrisoarea de confirmare privind antrenarea vehiculului în deservirea rutei regulate, eliberate de Instituţia publică „Agenţia Naţională Transport Auto”. În cazul retragerii licenţei, plăcuţele albe depozitate la Î.S. „CRIS Registru” vor fi returnate şoferilor, în schimbul predării plăcuţelor galbene.

Le place regula, nu o respectă

În urma unei verificări la Gara de Nord din Chişinău am constatat că printre numeroasele microbuze şi autobuze care corespund modificărilor aprobate de Hotărârea de Guvern mai există unităţi de transport care nu au reuşit să îndeplinească cerinţa. „Maşina este nouă pe rută, şi încă nu am reuşit să schimbăm plăcuţa de înmatriculare” ne-a spus şoferul microbuzului pe traseul Chişinău-Lipcani. Afirmând că „aceasta este unica maşină dintre celelalte pe care le deţine întreprinderea care nu are plăcuţa galbenă”, şoferul cu care am discutat a adăugat că susţine hotărârea guvernului şi că iniţiativa este una destul de bună.

Misterul regulilor

Tot la Gara de Nord am constatat că mulţi dintre şoferii care s-au conformat modificăilor introduse nu ştiu exact ce presupune regulamentul. Şoferul microbuzului pe traseul Râşcani- Chişinău spune că „în popor se vorbeşte că atunci când returnezi plăcuţele galbene, cele albe iarăşi trebuie plătite”. Tot el a auzit că „plăcuţele galbene nici nu sunt obligatorii, depinde de dorinţa şoferului”. Contactaţi de Adevărul Moldova, Î.S. „CRIS Registru” au precizat că şoferii vor primi gratuit plăcile de înmatriculare cu fond de culoare albă care s-au aflat la păstrare.

gara auto chisinau

Totul depinde de Parlament

Chiar dacă aproape toate autovehiculele staţionate la Gara de Nord erau asigurate cu plăcuţe cu fond galben, această situaţie nu persistă din luna martie, 2014 când hotărârea a intrat în vigoare, şi nici din luna septembrie, data limită de executare. „Aproape toate autoturismele de aici au plăcuţele de înmatriculare galbene. Cam de o lună este această situaţie. Referitor la microbuzele şi autobuzele care nu au aceste plăcuţe galbene încă nu întreprindem nimic. Vom vedea care vor fi ordinele după ce s-a reuni parlamentul” ne-a declarat Victor Ţăruş, inspector de securitate la Gara de Nord.

Nici avantaje, nici dezavantaje

Dacă la Gara de Nord am depistat doar câteva unităţi de transport care nu au îndeplinit modificările de lege, atunci la Gara Centrală am depistat mai mult de 10 autovehicule de acest gen. După ce ne-a comunicat că „toate întrebările trebuie să le adresăm administraţiei”, şoferul microbuzului pe traseul Chişinău-Cimişlia ne-a explicat motivul pentru care unitatea sa de transport nu are plăcuţă de înmatriculare galbenă. „Au fost încurcate numerele. În loc de 739 a fost scris 793. Acum aşteptăm să facă una nouă”. Tot el nu găseşte „nici un plus, nici un minus” acestor schimbări, argumentând că „cineva se îmbogăţeşte de pe urma acestora”.

O taxă în plus

Şoferul autobuzului de pe traseul Văratic-Chişinău, căruia de asemenea nu i-a fost înlocuit numărul de înmatriculare spune că administraţia e responsabilă de toată această confuzie. „Eu sunt şofer, eu numai stau la volan, dar cu numerele nu am treabă. Administraţia dă comandă de numere, ei le schimbă. Am întrebat de ce toate autovehiculele întreprinderii au plăcuţe galbene, iar al meu nu. Mi s-a răspuns că este în curs de elaborare la Registru”. Şi el consideră că acestă modificare este „ spălătură de bani”.

Printre microbuzele care nu au îndeplinit nici până acum Hotărârea Guvernului se numără cele de pe traseul Mihailovca-Chişinău, Chişinău –Malcoci, Chişinău-Geamăna.

Regulamentul se referă inclusiv la unităţile de transport din raza Chişinăului, precum şi la serviciile de taxi. Şi aici există abateri după patru luni de la expirarea termenului de îndeplinire a prevederilor. Mulţi şoferi de taxi nu au auzit de obligativitatea înlocuirii plăcuţelor cu numerele de înmatriculare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite