Consiliul de Asociere: Uniunea Europeană este gata să sprijine financiar Moldova, dar cere reforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Uniunea Europeană a sprijinit anterior Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor şi este gata să acorde acest sprijin financiar şi în continuare. Însă autorităţile de la Chişinău trebuie să implementeze reformele-cheie şi să aplice prevederile Acordului de Asociere.

Acesta a fost mesajul Federicăi Mogherini, înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi Johannes Hahn, comisar european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, la conferinţa de presă după încheierea celei de-a doua reuniuni a Consiliului de Asociere Moldova - UE, transmite IPN.

„Luna trecută am decis să continuăm să urmărim situaţia economică şi politică din Moldova şi să susţinem oamenii. La această reuniune am convenit că vom susţine Republica Moldova în implementarea programului de reforme la care s-a angajat prin Acordul de Asociere şi acesta este un subiect la care vrem rezultate concrete. Suntem de acord că e important să se intensifice reformelor cheie, am discutat despre necesitatea depolitizării instituţiilor, despre eradicarea corupţiei sistemice şi despre reformarea sistemului financiar-bancar”, a spus Federica Mogherini.

Înaltul reprezentant a adăugat că prim-ministrul Pavel Filip a prezentat cum Guvernul planifică să implementeze reformele. „Adevărata provocare e să obţinem rezultate, iar UE este gata să susţină Republica Moldova, inclusiv financiar, după îndeplinirea condiţiilor”, a accentuat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Comisarul Johannes Hahn a spus că în timpul acestei reuniuni a remarcat cât este de importantă reforma în sectorul justiţiei şi în cel financiar bancar, dar şi cât de important este să se ajungă la un nou acord cu FMI. „Am subliniat la această reuniune că UE este gata să susţină şi pe viitor ţara, dacă vor fi îndeplinite anumite condiţii, mai ales dacă sunt implementate reforme concrete. Dacă lucrăm toţi, putem ajunge la rezultatele de care are nevoie ţara şi pe care le merită cetăţenii. Salut eforturile Guvernului, mă bucur că aţi decis să publicaţi foaia de parcurs asupra căreia am căzut de acord. E în spiritul transparenţei şi deschiderii. Dacă lucrurile merg la fel, sunt optimist în legătură cu viitorul ţării”, a specificat oficialul european.

Pavel Filip, prim-ministrul moldovean, a declarat că reuniunea Consiliului de Asociere vine să confirme rolul Acordului cu UE în ceea ce ţine de reforme. „Mobilizându-ne cu maximă responsabilitate, am reuşit să clădim un fundament solid pentru implementarea reformelor. Doar astfel vom putea recâştiga încrederea cetăţenilor, doar aşa vom putea valorifica beneficiile asocierii politice şi economice cu UE. Discuţiile desfăşurate într-o atmosferă deschisă şi constructivă au permis evaluarea rezultatelor înregistrate şi trasarea planurilor pentru anul curent. Am constat că ne dorim acelaşi lucru – să progresăm în procesul de reformare”, a spus şeful executivului.

Premierul a adăugat că misiunea Guvernului nu este uşoară având în vedere circumstanţele politice şi social-economice cu care se confruntă ţara. Totodată, atât premierul, cât şi colegii săi din Guvern, sunt absolut determinaţi pe efectuarea unor acţiuni concrete şi livrarea rezultatelor. „Mesajele de susţinere pe care le-am primit de la partenerii din UE sunt foarte importante deoarece ne dau curaj, ne dau putere şi încredere”, a încheiat şeful Cabinetului de miniştri.

Consiliul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană s-a desfăşurat la Bruxelles luni, 14 martie 2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite