Calitatea studiilor la Drept  din Republica Moldova va fi evaluată de experţi străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii Facultăţii de Drept de la USM susţin că sunt mulţumiţi de calitatea studiilor Foto: Dumitru Goncear
Studenţii Facultăţii de Drept de la USM susţin că sunt mulţumiţi de calitatea studiilor Foto: Dumitru Goncear

Nemulţumiţi de nivelul de pregătire a juriştilor, şefii de la Ministerul Educaţiei şi cel al Justiţiei au decis să invite specialişti din afară să verifice cum se face carte la facultăţile de drept din Moldova.

Începând cu anul viitor, facultăţile de drept ale universităţilor din Republica Moldova vor fi ierarhizate în funcţie de calitatea studiilor oferite, nivelul de pregătire a cadrelor didactice, dotarea instituţiilor şi alte criterii. Cel puţin asta îşi propune Ministerul Educaţiei, în colaborare cu cel al Justiţiei, care au elaborat Metodologia de evaluare externă a programelor de studii la facultăţile de drept, ciclul I (licenţă) şi ciclul II (masterat). 

„Evaluarea externă face parte din acţiunile prevăzute în Strategia de reformare a Ministerului Justiţiei şi a fost elaborată de un grup de experţi de la noi, în baza metodologiilor aplicate deja în Lituania şi România“, ne-a explicat Loretta Handrabura, viceministra Educaţiei.

Rezultatele vor fi gata în luna mai 2014

„În scurt timp, va fi organizată o licitaţie pentru a selecta o structură internaţională ce va evalua programele de studii la Drept toate cele 19 universităţi (zece de stat şi nouă private) care le oferă“, a precizat Loretta Handrabura. Viceministra speră că cel târziu în luna mai 2014 vor fi făcute publice rezultatele.

19 universităţi din Republica Moldova, dintre care zece de stat şi nouă private, au facultăţi de drept.

Nicolae Eşanu, viceministrul Justiţiei, spune că s-a decis să fie a luate la puricat facultăţile de drept din cauza situaţiei dezastruoase a învăţământului juridic. „O astfel de evaluare va arăta dacă universităţile au condiţii minime pentru a pregăti jurişti şi va stabili o ierarhie a facultăţilor. În procesul de evaluare vor fi atraşi experţi străini, dar decizia finală va fi luată de autorităţile locale“, afirmă Eşanu.

14% din toţi tinerii încadraţi în învăţământul superior din Republica Moldova sunt studenţii la Drept

Sergiu Băieşu, membru al Consiliului Institutului Naţional de Justiţie şi unul dintre autorii metodologiei, susţine că un astfel de proiect trebuia să fie implementat mai devreme. „În prezent nu există un mecanism ce ar garanta pregătirea unor jurişti buni. Ca urmare, societatea are o opinie negativă despre calitatea serviciilor oferite de avocaţi, deciziile luate de judecători şi crede că toţi procurorii sunt corupţi. Statul trebuie să impună reguli stricte pe care să le respecte toate instituţiile de învăţământ superior“, susţine Băieşu.

Acreditate pentru 5 ani, 3 ani sau deloc

Metodologia prevede evaluarea procesului de învăţământ, a personalului didactic, a cercetărilor ştiinţifice efectuate la facultate, a resurselor financiare şi materiale ale instituţiei etc. „La final, programul de studiu la Drept, în funcţie de rezultatele obţinute în urma controlului, va fi acreditat pentru 5 ani sau 3 ani. Iar dacă se vor constata nereguli, va fi fixat un termen pentru a lichida problemele şi a implementa recomandările comisiilor de experţi“, a menţionat Sergiu Băieşu.

14.342 de studenţi învăţau în anul didactic 2012-2013 la Drept, dintre care 90% la studii cu taxă

Dacă instituţia nu se va încadra în termenii stabiliţi, nu va fi acreditată. „Adică nu va putea înmatricula studenţi la Drept. Cei care deja învaţă la facultatea cu probleme vor fi lăsaţi să absolve“, a precizat expertul.
Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova, Gheorghe Amihalachioaie, împărtăşeşte părerea colegilor din domeniu despre calitatea specialiştilor.

„Am fost membru al Comisiei de absolvire la examenul de stat şi pot spune că dintr-o grupă de 25 de studenţi cinci-şase sunt buni, restul nu au ce căuta în domeniu“, crede Amihalachioaie. Avocatul susţine că pe băncile universităţii nu ajung persoanele care pot să devină specialişti buni, ci, de cele mai dese ori, cei care au bani şi pile.  

Ce spun profesorii şi studenţii

Şi unii profesori universitari salută intenţia autorităţilor de a evalua calitatea programelor de studii la Drept. „Cred că ar trebui să fie excluse unele discipline opţionale şi introduse altele. Acum câţiva ani era în program psihologia şi psihiatria judiciară, acum nu mai este, deşi sunt discipline necesare unui viitor jurist“, susţine Mariana Grama, prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Studenţii de la Drept afirmă însă că sunt mulţumiţi de ce şi cum li se predă la facultate. „La prima vedere, pare foarte complicat, dar te obişnuieşti. Nu cred că trebuie să fie adăugate alte obiecte de studiu. Sunt suficiente disciplinele pe care le avem“, e de părere Andrei Doleanschi, student în anul II, la USM.

Şi Natalia Luca, de la anul III, afirmă că totul este exact aşa cum şi-a imaginat când a dat la Drept: „Sunt mulţumită de programul universitar. Toate obiectele propuse sunt binevenite, deoarece juriştii trebuie să aibă cunoştinţe din toate domeniile, pentru a fi specialişti buni“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite