Bill Gates: „Munca mea cu normă întreagă pentru tot restul vieţii va fi la fundaţie. Lucrez cu jumătate de normă la Microsoft“
0Momentan, Bill Gates este angajat într-un proces în care încearcă să folosească toţi banii pe care îi are, în speranţa de a prelungi viaţa celor mai puţin norocoşi decât el. Celebra fundaţie Bill şi Melinda Gates activează şi în Republica Moldova, unde susţine programul pilot, Novateca.
Averea lui Bill Gates este estimată la 65 de miliarde de dolari, echivalentul Produsului Intern Brut al Ecuadorului şi poate puţin mai mare decât acela al Croaţiei, scrie „The Telegraph“.
Gates deţine o proprietate în statul Washington, în valoare de 150 de milioane de dolari. Dar a fi bogat, chiar şi la nivelul la care se află el, nu este o garanţie pentru obţinerea unui loc în istorie. Deşi realizările sale de până acum ar trebui totuşi să conteze, la 57 de ani el este încă un om agitat şi vrea ceva mai mult. Vrea eradicarea unei boli care a afectat vieţile a numeroşi oameni: poliomielita.
„Banii nu au nicio utilitate pentru mine dincolo de un anumit punct. Utilitatea lor constă în construirea unei organizaţii şi obţinerea de resurse pentru cei mai săraci din lume“, explică el.
„Munca mea cu normă întreagă pentru tot restul vieţii va fi la fundaţie. Încă lucrez cu jumătate de normă la Microsoft. Am avut două cariere şi sunt norocos că ambele au fost uimitoare“, mai adaugă Bill Gates. El spune că „cea mai mare parte din avere, mai mult de 95%, merge la fundaţie, care va cheltui toţi acei bani în răstimpul a 20 de ani, după ce niciunul dintre noi nu vom mai trăi“.
Întrebat dacă activitatea sa caritabilă este rodul descoperirii credinţei în Dumnezeu sau a faptului că a devenit adeptul unei religii anume, Gates răspunde că „este vorba despre demnitate umană şi egalitate“, despre regula potrivit căreia „toţi oamenii au o valoare egală şi ar trebui să îi tratăm aşa cum am vrea să fim trataţi la rândul nostru“.
În Republica Moldova, celebra fundaţie Bill şi Melinda Gates a lansat programul pilot Novateca, prin intermediul căruia, în doi ani, vor fi modernizate 60 de biblioteci publice de la noi. De asemenea, datorită aceluiaşi program, pe întreg teritoriul ţării vor fi create cinci Centre Regionale de Formare care vor instrui peste 100 de bibliotecari.