S-au scumpit gazul şi lactatele. Urmează şi alte scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptele este mai scump pentru că s-a redus numărul vacilor
Laptele este mai scump pentru că s-a redus numărul vacilor

Preţul unui litru de gaz lichefiat pe piaţa Republicii Moldova a crescut cu circa 6% şi a ajuns la 9,25-9,30 lei. Motivul principal este creşterea cu 11% de la 1 ianuarie 2013 a accizelor şi cu circa 33% a TVA la acest tip de combustibil.

Mai multe companii petroliere au scumpit de sâmbătă dimineaţa gazul lichefiat cu aproximativ 50 de bani pentru un litru. În consecinţă costul acestuia a ajuns la 9,25-9,30 lei la staţiile de alimentare cu produse petroliere.

Este cel mai mare preţ din istoria Republicii Moldova. Reprezentanţi unor companii spun însă această majorare ar putea fi una de scurtă durată, deoarece în ultimele zile în regiune se atestă o tendinţă de ieftinire a preţului de import a gazului lichefiat.

În afară de gaz, de ieri s-au scumpit cu 1-2% şi unele produse lactate. Cea mai sensibilă creştere de preţ este la lapte. Motivul este în special deficitul mare de materie primă pe piaţa locală, ca urmare a reducerii numărului de vaci şi deficitului de furaj pentru vite, generat de seceta gravă din anul 2012. În următoarele zile ar putea urma şi scumpirea benzinei şi motorinei. Tot din cauza majorării de către autorităţi cu 11% a accizelor la import.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite