Băiatul vicepremierului Tatiana Potîng a făcut un ou să zboare în siguranţă, cu o instalaţie neobişnuită
0
Fiul vicepremierului Tatiana Potîng a câştigat un concurs destinat studenţilor politehnişti cu un dispozitiv inedit.
Crezi că un ou aruncat de la o înălţime considerabilă poate ateriza pe o suprafaţă dură fără să se spargă? O echipă formată din trei studenţi de la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Politehnice din Timişoara au demonstrat că acest lucru este posibil, în cadrul competiţiei Red Bull Gravity Challenge din România. Din echipa câştigătoare face parte şi Nicu Potîng, fiul vicepremierului moldovean Tatiana Potîng.
Proiectează case ecologice, biblioteci şi autostrăzi
Invenţia năstruşnică a fost botezată „Pitonul înaripat“ şi este o construcţie din şapte tuburi de carton, aranjate în formă hexagonală, în jurul căreia a fost montată o spirală. „Conceptul nostru a fost diferit faţă de al celorlalţi participanţi, care au încercat să atenueze mişcarea oului sau să îl încapsuleze. Creaţia noastră a căzut cu o viteză foarte mare şi a creat suspans la final, deoarece oul era ascuns. Când oul a ieşit întreg din spirală, am fost la fel de surprinşi ca şi publicul care ne urmărea“, a explicat Nicu Potîng.
Student în anul cinci la Arhitectură în oraşul de pe râul Bega, tânărul ne-a povestit că este pentru prima dată când participă la un astfel de concurs şi că a câştigat, împreună cu ceilalţi doi colegi, câte un salt cu paraşuta.
În acelaşi timp, fiul vicepremierului a făcut până acum mai multe proiecte de construcţii, printre care un hotel ecologic, alimentat cu energie solară, o casă cu consum scăzut de energie datorită asigurării energiei termice cu ajutorul apei din piscină, o bibliotecă publică şi un pavilion expoziţional. În urmă cu doi ani, el a proiectat şi un model de autostradă după standardele europene.
Concurs de inginerie aplicată
Competiţia Gravity Challenge, organizată pentru prima dată acum şase ani în Dubai, este acum unul dintre cele mai cunoscute concursuri studenţeşti de inovaţie tehnologică din toată lumea. De anul trecut, are loc şi la Chişinău. Principiul e simplu: participanţii trebuie să arunce un ou crud, de circa 50 de grame, de la o înălţime de 12 sau 15 metri pe o platformă specială.
Aparatul în care se află oul nu trebuie să depăşească volumul de un metru cub, trebuie să cântărească sub cinci kilograme şi să nu conţină sticlă, ulei, substanţe chimice sau alte materiale care s-ar putea împrăştia în aer în momentul impactului sau care ar putea să polueze solul. Concurenţii sunt premiaţi în funcţie de „condiţiile de aterizare“ ale oului din experiment. Astfel, cel mai mic punctaj e obţinut dacă oul ajunge pe platforma amenajată, iar cel mai mare - dacă la final nu are nicio crăpătură.
