Amnesty International cere pedepsirea poliţiştilor vinovaţi de maltratările protestatarilor din aprilie 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o declaraţie publică, Amnesty International solicită autorităţilor să ia mai multe măsuri pentru combaterea impunităţii în cazul dosarelor din 7 aprilie 2009.

Astfel, Amnesty cere responsabililor „să-i identifice şi să-i aducă în faţa justiţiei pe poliţiştii responsabili de încălcarea drepturilor omului, inclusiv a celor care au dat ordine şi cei care au permis sau, intenţionat, nu au prevenit violările“; să stabilească o agenţie independentă pentru a investiga acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului; să asigure că toate acuzaţiile de tortură sau alte rele tratamente, aplicate de către poliţie, sunt investigate prompt, eficient, independent şi imparţial; să asigure ca Consiliul Consultativ, care acţionează ca Mecanism Naţional de Prevenire, să acţioneze în conformitate cu standardele OPCAT, fiindu-i garantată independenţa funcţională, financiară şi operaţională.

„Câteva sute de persoane violente, dintre miile de manifestanţi paşnici, au devastat clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Poliţia a reţinut circa 600 de persoane, pe multe din ele în mod arbitrar, inclusiv demonstranţi paşnici şi trecători. Sute de persoane au fost bătute la momentul arestării şi în secţiile de poliţie. În acea perioadă, au fost înregistrate violări semnificative ale dreptului la un proces echitabil“, notează organizaţia , constatând că „victimele relelor tratamente sunt încă în aşteptarea dreptăţii“.

Protest la Chişinău: Au „îngropat“ dosarul 7 aprilie 2009

În declaraţia semnată, impunitatea pentru tortură şi alte rele tratamente în Republica Moldova rămâne o problemă.

În 2013, Procuratura Generală a primit 719 de plângeri de tortură şi alte rele tratamente. În 62 de cazuri a fost pornită o anchetă şi 39 de cazuri au ajuns în instanţă. Din cele 39 de cazuri care au ajuns în instanţă, un ofiţer de poliţie a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea şi opt au primit pedepse cu suspendare. Celelalte cazuri sunt încă pe rol.

Totodată, Amnesty constată că din cele şapte persoane, care figurează într-un raport Amnesty International, publicat în noiembrie 2009, numai în cazul Oxanei Radu au fost condamnaţi doi ofiţeri de poliţie, ambii primind pedepse cu suspendare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite