Adunarea Populară din Găgăuzia vrea să controleze mass-media din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul companiei publice „Teleradio-Găgăuzia” îl acuză pe preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, de faptul că vrea să instituie un control asupra mass-media publică din regiune.

Motivul ar fi investigaţiile jurnaliştilor care nu sunt pe plac parlamentarilor găgăuzi. Dmitri Constantinov neagă orice acuzaţie şi declară că Ana Harlamenco primeşte salarii exagerate şi nu permite Curţii de Conturi să realizeze un audit la companie.

Ana Harlamenco îl învinuieşte pe Dmitri Constantinov de faptul că acesta pune presiune pe jurnaliştii de la televiziunea publică din autonomie. Constantinov vrea să subordoneze compania publică fiind nemulţumit de modul în care jurnaliştii reflectă activitatea sa şi a Adunării Populare. Potrivit lui Harlamenco, deputaţii pun presiune asupra mass-media din regiune şi conducerii acesteia în contextul alegerilor în organul legislativ al Găgăuziei care se vor desfăşura în toamna anului 2016.

Adunarea Populară vrea să subordoneze „Teleradio-Găgăuzia”

Ecaterina Jecova a fost preşedintele Companiei „Teleradio-Găgăuzia” până în iulie 2013, când a fost demisă din funcţie de către Adunarea Populară a Găgăuziei. Preşedintele Consiliului de Observatori, Marian Pocaznoi, declara atunci că decizia Adunării Populare a Găgăuziei este ilegală. Dmitri Constantinov, preşedintele AP a Găgăuziei a făcut atunci referire la faptul că mandatul Ecaterinei Jecova a luat sfârşit şi de aceea instituţia are nevoie de o nouă persoană la conducere. Jurnalista Ana Harlamenco a fost numită în funcţia de preşedinte la „Teleradio-Găgăuzia” în locul Ecaterinei Jecova de către Consiliul de Ovbservatori din Găgăuzia şi AP.

Ecaterina Jecova nu înţelege de ce Adunarea Populară, care a numit-o pe Ana Harlamova în funcţia de preşedinte al Teleradio Găgăuzia, vrea acum demisia acesteia. „De ce să ceri demisia unui om pe care tot tu l-ai numit? Acest fapt demonstrează că Adunarea Populară vrea cu orice preţ să preia controlul asupra Teleradio Găgăuzia care este o companie publică şi funcţionează după principiul Teleradio Moldova”, declară Jecova.

Parlamentul Republicii Moldova a doptat legea privind compania audiovizuală publică încă în anul 2006. Experţii spună că legea nu funcţionează. „În Găgăuzia însă se vrea ca această companie publică să fie subordonată organului legislativ”, declară Ecaterina Jecova.

Constantinov, un oligarh

Potrivit lui Harlamenco, Constantinov este un oligarh local care deţine în Comrat o fabrică de producerea a spirtului. Deşeurile de la producerea spirtului sunt deversate în bazinele acvatice din regiune şi în sistemul de canalizare din Comrat. Acest fapt ar cauza daune ecologiei din regiune şi sănătăţii cetăţenilor. „Acum o lună pe străzile din Comrat curgeau deşeurile de la producerea spirtului. Jurnaliştii companiei publice au realizat un reportaj despre această problemă. Acest lucru nu i-a plăcut lui Constantinov, care se crede stăpânul Găgăuziei. Drept instrument pentru a pune presiune asupra jurnaliştilor, Constantinov foloseşte Consilul de Observatori din Găgăuzia”, declară Harlamenco.

Harlamenco crede că Consiliul de Observatori care are menirea de a monitoriza calitatea programelor comaniei publice „Teleradio-Găgăuzia” a devenit o „bâtă în mâinile autorităţilor”. Compania ar fi realizat mai multe anchete despre activitatea oligarhilor din Găgăuzia, iar acest fapt deranjează autorităţile găguze. O altă cauză a „interesului nesănătos” faţă de compania publică ar fi faptul că aceasta ar putea influenţa decizia găgăuzilor în contextul alegerilor în Adunarea Populară din Găgăuzia.

Harlamenco, sora lui Dudoglo

Harlamenco a fost demisă de patru ori din funcţia de preşedinte al companiei publice „Teleradio-Găgăuzia” de către Consilul de Observatori şi tot de atâtea ori a revenit la conducerea companiei prin decizie judecătorească.

Constantinov vrea demisia Anei Harlamenco şi pentru faptul că aceasta este sora lui Nikolai Dudoglo, fostul candidat la fotoliul de başcan al Găgăuziei. „Eu sunt unica persoană din echipa lui Dudoglo care a reuşit să revină într-o funcţie înaltă în Găgăuzia. Puterea vrea să-i înlocuiască pe toţi”.

Acuzaţiile lui Constantinov

Dmitri Constantinov neagă orice acuzaţie la adresa sa aduse de Ana Harlmenco şi subliniază că pentru el nu are nicio importanţă cine se va afla la conducerea companiei publice atâta timp cât această persoană va respecta legea. Constantinov neagă şi acuzaţiile că el influenţează deciziile Consilului de Observatori. „Bugetul companiei este de 4.000.000 de lei, iar oamenii nu văd o activitate reală a companiei. Consiliul de Observatori monitorizează cheltuielile comaniei şi a găsit anumite nereguli. Curtea de Conturi nu poate să facă un audit la companie, deoarece Harlamenco este de fiecare dată bolnavă”.

Potrivit lui Constantinov, Harlamenco ar fi tăinuit o parte din documentele financiare care ar demonstra faptul că persoanele din conducere şi contabila iau salarii de 17.000 de lei, iar simplii lucrători primesc salarii de 1500 de lei. „Patru oameni primesc salarii cât primesc ceilalţi 40 de angajaţi. Sunt înregistrări care arată că doamna Harlamenco pleacă din instituţie cu un set documente care ar demonstra acest fapt”, susţine Constantinov.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite