Zalăul găzduieşte Şcoala de vară pentru profesorii de istorie din Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesori români de istorie din cinci state participă, în această săptămână, la Zalău, la cea de-a XII-a ediţie a Şcolii de Vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”.

Acest proiect, care are deja o frumoasă tradiţie, este dedicat profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, cărora intenţionează să le ofere un cadru propice pentru a fi puşi în contact cu ultimele achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică, cât şi metodica predării istoriei în România. "Manifestarea este animată de intenţia de a veni în sprijinul profesorilor români de istorie care activează în comunităţile româneşti din statele din jurul României, în sensul păstrării identităţii naţionale", susţin organizatorii.

Programul şcolii de vară cuprinde conferinţe pe diferite teme din istoria României, susţinute de specialişti reputaţi din România, Ungaria, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova, excursii la obiective culturale din judeţul Sălaj, şi activităţi cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.

„Ne-am reunit ca să vorbim despre provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină pentru învăţământ, într-o vreme când statutul său este pus tot mai mult sub semnul întrebării. Prin ceea ce vom face aici împreună, sper din suflet să lămurim unele lucruri şi să consolidăm cunoaşterea vieţii trecute. Din păcate, trendul contemporan este de ignorare a trecutului, a experienţei de viaţă a comunităţilor, mai ales a celor naţionale. Motivele sunt multe, de la graba planetei de a se auto-distruge prin poluare, dezechilibre, catastrofe naturale, până la globalizarea prost înţeleasă şi de la ideea că memoria este inutilă, până la superficialitate, ignoranţă, trivialitate, violenţă, toate cultivate de forţe mult mai puternice decât ne putem închipui”, a transmis celor prezenţi la deschiderea oficială a evenimentului acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca şi director al Centrului de Studii Transilvane.

Programul Şcolii de vară cuprinde conferinţe pe diferite teme din istoria României, susţinute de specialişti reputaţi din Zalău, Oradea, Cluj, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Republica Moldova, excursii la obiective culturale din judeţul Sălaj, şi activităţi cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.

Şcoala de vară este organizată de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, finanţator principal fiind Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului României.

Manifestarea se bucură şi de sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Vă mai recomandăm:

Frumoasa Patricia, fata de 18 ani din Sălaj care s-a îndrăgostit de satul românesc: a transformat o casă veche într-un veritabil muzeu

Ruina castelului în care hortyiştii au omorât 87 de români şi şase evrei. „Peste 50 de ani nu va mai şti nimeni ce s-a întâmplat la Treznea“

Savorile bucatelor romane, redescoperite la Porolissum Fest 2016. Programul complet al festivalului de reconstituire istorică

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

FOTO Casa Memorială „Iuliu Maniu” se degradează aşteptând mila publică. Autorităţile nu pot da bani pentru că „dosarul este incomplet”

Monumentul plăcerilor sexuale în aer liber. Locul în care Mihai Viteazul este omagiat cu sute de prezervative folosite

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite