VIDEO Miracolele de Crăciun există! Oamenii care transformă colindele în şanse la viaţă pentru copiii bolnavi de leucemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei mai mulţi dintre noi, Crăciunul înseamnă, dincolo de întâlnirea cu cei dragi, un prilej de ospăţ şi de voie bună. Pentru o mână de oameni, sărbătoarea a devenit, de câţiva ani, o ocazie de a transforma vestea Naşterii Domnului într-o nouă speranţă la viaţă pentru copiii bolnavi de leucemie.

Îşi spun "Urmaşii lui Iancu", după simbolul lui Avram Iancu, ce a venit "la pachet" cu costumele populare închiriate pentru noaptea de Crăciun. Colindă din casă în casă, la cei care vor să îi primească, fără nicio obligaţie asumată anterior. Banii strânşi se duc, de cinci ani încoace, în tratamentul ori pur şi simplu în sprijinirea unui copil bolnav de leucemie. Este povestea unui grup de colindători din Sălaj, care au decis că cel mai frumos mod de a petrece Crăciunul nu este a sta la masă şi a mânca, ci acela în care ajungi să ai satisfacţia că poţi ajuta pe cineva aflat în mare necaz. Iar dacă poţi face asta colindând şi aducând, astfel, o bucurie în plus, cu atât mai bine.


Nu sunt oameni cu foarte mulţi bani. Sunt poliţişti, pompieri, alte categorii de bugetari şi, "pierduţi" printre ei, şi câţiva antreprenori. Au în comun dorinţa de a face bine, care i-a unit în urmă cu cinci ani. Cornel, unul dintre colindători, povesteşte că în 2009 a pornit, împreună cu câţiva prieteni şi cunoscuţi, la colindă, în seara de Ajun. "Toată lumea a plătit colinda, după cum e obiceiul, şi ne-am trezit dimineaţă că aveam 1.750 de lei", îşi aminteşte el. S-au gândit ce să facă cu banii şi întâmplarea a făcut că au auzit de băieţel de la Şcoala "Mihai Eminescu" din Zalău, bolnav de leucemie, a cărui familie nu se descurca prea bine cu banii. "Ne-am dus acasă la familia sa şi am aflat că în urmă cu două zile ar fi trebuit să meargă la Timişoara, pentru un tratament, însă le lipseau o parte din bani. Cu siguranţă a fost ceva venit de Sus, pentru că le lipsea exact suma pe care o aveam noi. Mama băieţelului chiar a fost şocată de coincidenţă”, îşi aminteşte colindătorul.


În anul următor, grupul s-a mărit şi programul de colinde a devenit unul mai... profesionist, prin alăturarea soţilor Maria şi Gabriel Arba, care au venit din din Maramureş pentru a colinda pentru cauza grupului din Sălaj. Au crescut şi sumele adunate, astfel că ajutorul dat copiilor cu leucemie (cazuri obţinute de la Institutul Oncologic din Cluj Napoca) a fost tot mai consistent. Anul acesta, suma adunată a ajuns la 12.000 de lei.
Pentru a strânge aceşti bani, colindătorii, însoţiţi anul acesta de solistul bihorean Ciprian Zopota şi de raposdul popular Ileana Graţiana Pop, care s-a alăturat grupului încă de anul trecut, au bătut zeci de case din mai multe localităţi din Sălaj. În seara de Ajun, au colindat neîntrerupt, cu copii de şase ani în grup, timp de 12 ore, iar în prima zi de Crăciun au luat-o de la capăt. Atunci au ajuns şi la biserica din Marin, de unde s-a adunat şi cea mai mare sumă: 2.200 de lei.


 Colindătorii se vor decide zilele acestea cui vor da banii. "Sunt mai mulţi copii care au nevoie de ei - noi am identificat cazuri la Şimleu Silvaniei, la Derşida şi la Ortelec, dar trebuie să vedem unde este nevoia cea mai mare. Încercăm să decidem până la Anul Nou. Şi mai vrem să mai ajutăm şi o familie din Jibou căreia i-am dat banii anul trecut. Copilul, bolnav şi el de leucemie, este pe drumul cel bun, însă mama este cea care are nevoie acum de ajutorul nostru, pentru că nu reuşeşte să-şi revină după necaz", explică bărbatul.


Dincolo de dorinţa de a ajuta şi de satisfacţia că gestul lor poate, uneori, să facă diferenţa între viaţă şi moarte, colindătorii din Sălaj spun că fac asta, de la an la an, şi în speranţa ca tot mai mulţi semeni le vor urma exemplul şi că, astfel, fără un efort prea mare, lumea ar fi un pic mai bună. "Este atât de uşor să faci bine! Şi nu trebuie să ai sau să dai bani foarte mulţi. Puţin cu puţin se adună", este apelul făcut de Cornel.

Citeşte şi Bani de la primărie pentru copiii cu autism din Zalău

Doctorul din Sălaj care l-a vindecat de ulcer pe Fidel Castro


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite