Semnal de alarmă: Un spital din Sălaj funcţionează fără autorizaţie pentru unitatea de transfuzie sanguină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

108 unităţi sanitare publice şi 34 unităţi private nu deţin autorizaţie pentru unităţile de transfuzie sanguine, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Una dintre acestea este un judeţul Sălaj.

O centralizare a situaţiei autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti, realizată de către Ministerul Sănătăţii, a scos la iveală o situaţie dramatică: peste 140 nu au autorizaţie din partea direcţiilor de sănătate publică.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj, doar una din cele două unităţi de transfuzie existente este autorizată. "La nivelul judeţului Sălaj există două unităţi de transfuzie sanguină. Una funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, iar cealaltă, la Spitalul Orăşenesc „Prof. Dr. Ioan Puşcaş” din Şimleu Silvaniei. Prima are autorizaţie de funcţionare încă din 2014, iar cealaltă îşi desfăşoară activitatea în baza unul program de conformare ce se actualizează periodic".

Oficialul DSP a mai spus că autorizarea unităţii de la Şimleu nu a fost posibilă în principal din cauza lipsei echipamentelor standardizate. “Au echipamente, dar nu sunt standardizate. Aceasta este principala problemă. Iar achiziţia lor este destul de costisitoare”, a explicat Marincaş.

Considerând că situaţia în care au ajuns aceste unităţi ignorate ani la rând este inacceptabilă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a decis o serie de măsuri de urgenţă. Astfel, în perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

“În această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizatăsau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului, unde se precizează că termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie.

În cazul unităţilor care nu îndeplinesc planul de conformare, Ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi.

În cursul zilei de joi, oficialul DSP Sălaj s-a deplasat la Şimleu Silvaniei, pentru a identifica împreună cu reprezentanţii unităţii spitaliceşti măsurile ce se impun pentru soluţionarea problemei. “Trebuie să întocmim un plan de măsuri până în 15 august”, a explicat Ligia Marincaş. Directorul a adăugat că în situaţia în care unitatea de sub Măgura nu va putea fi autorizată în maxim trei luni, intervenţiile chirurgicale de aici şi care ar putea necesita transfuzii vor fi stopate. Acest lucru înseamnă că cei trei medici chirurgi şimleuani vor opera mai puţini pacienţi, cazurile delicate urmând să fie preluate de către specialiştii Spitalului Judeţean.

Vă mai recomandăm:

Medicii unui spital din Sălaj au făcut eczeme şi rinite alergice de la produsele Hexi Pharma

Cel mai mare spital din Sălaj a renunţat la dezinfectanţii Hexi Pharma

Medicină făcută pe ghicite. Criza acută de doctori din Sălaj a dus la o situaţie critică: la Urgenţe se lucrează cu medici de familie şi cu rezidenţi

Condiţii de spitalizare moderne la Pneumologie. Cum arată secţia în care se investesc 4 milioane de lei

Pericolele din spitale, dezbătute la Zalău. Lecţie englezească despre siguranţa pacientului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite