Secretul unei digestii bune de sărbători. Reţeta de ciorbă cu zeamă de varză care te drege după festinul culinar de Crăciun
0După preparatele delicioase de Crăciun, dar care pun la grea încercare sistemul digestiv, bucătăria ţărănească vine cu o soluţie la îndemână: ciorba acră care taie greaţa.
Cu toţii am experimentat, măcar o dată, senzaţia de greaţă sau de ”plin” după masa îmbelşgată din noaptea de Crăciun. În satele din Transilvania, soluţia pentru a te drege după mâncarea greu digerabilă este o ciorbă acră, dreasă cu zeamă de varză (moare), care te repune pe picioare imediat.
Există două variante pentru această ciorbă, diferenţa dintre ele fiind dată de prezenţa sau absenţa cărnii. Pentru cei ce vor o primenire mai eficientă a sistemului digestiv, cea mai bună variantă este cea fără carne: se călesc în puţin ulei o ceapă tocata marunt, un ardei gras, doi morcovi tăiaţi cubuleţe, o jumătate de gulie (tăiată tot cubuleţe) şi patru cartofi - cubuleţe. După ce s-au înmuiat puţin, se adaugă apă, ţinându-se cont că trebuie lăsat loc şi pentru zeama de varză. Se pune şi sare, dar - atenţie - doar puţină, întrucât zeama de varză conţine întotdeauna sare în exces. Când sunt legumele aproape fierte, se pune şi o ceaşcă de orez. Zeama de varză - cam un litru - se adaugă la final, când se pune şi pătrunjel tocat. După preferinţe, ciorba se poate servi şi cu smântână.
Varianta cu carne: este preferabil să folosiţi carne slabă de porc (eventual cotlet), tăiată cubuleţe. Se fierbe în apă, având grijă să fie luată, periodic, spuma. Legumele se călesc separat şi se adaugă în oala în care fierbe carnea în momentul în care nu se mai formează spumă. De aici, modul de preparare coincide cu cel de la varianta ”vegetariană”.
Vă mai recomandăm:
Cât de sănătos este să mâncăm insecte. Riscurile introducerii muştelor şi greierilor în alimentaţie