Se întâmplă în Sălaj: laborator şcolar de mecanică în valoare de peste 100.000 de dolari, făcut cu bani privaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laboratorul a fost inaugurat marţi, 20 octombrie
Laboratorul a fost inaugurat marţi, 20 octombrie

Un nou laborator şcolar profesional dotat conform ultimelor standarde în domeniu, după cel de pneumatică şi hidraulică, inaugurat în februarie 2013 la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” şi după cel de electronică şi automatizări inaugurat, la un an distanţă, la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, ambele cu finanţare de la TenarisSilcotub, a fost inaugurat marţi, 20 octombrie, la Zalău.

Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău are de acum un laborator modern de mecanică, dotat cu sprijinul TenarisSilcotub, printr-o investiţie de 114.000 USD. Potrivit reprezentanţilor companiei, laboratorul include kituri şi truse didactice ce vor înlesni o mai bună înţelegere de către elevi a desenului tehnic, măsurătorilor şi toleranţelor, organelor de maşini, mecanismelor şi asamblărilor mecanice. Lista dotărilor a fost creată de specialiştii în mentenanţă ai TenarisSilcotub, care au participat la proiectul de modificare a standardelor de pregătire profesională la nivel naţional, iar echipamentele au fost comandate de la unul din cei mai mari producători de profil din lume, compania germană Gunt. Astfel, elevii vor beneficia de lecţii interactive şi aplicate la materii precum mecanică, mecatronică, electro-mecanică, desen tehnic, dar şi instalaţii.


”Mi-aş fi dorit să fi existat şi pe vremea când eram eu elev aşa ceva”, a mărturisit, la inaugurare, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, inginer de formaţie.


Program de burse pentru învăţământul tehnic


Noua investiţie face parte din programul STEP (Strengthening Technical Education Program), prin care  TenarisSilcotub sprijină dezvoltarea învăţământului tehnic.  Este cel de-al treilea laborator realizat în Zalău cu sprijinul Tenaris, după cel de electronică şi automatizări de la acelaşi colegiu şi după laboratorul de pneumatică şi hidraulică de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu”.  Investiţia totală a companiei în aceste laboratoare se ridicăpeste 622.000 de dolari.


Pe lângă acestea, programul STEP include activităţi care urmăresc creşterea atractivităţii învăţământului tehnic, instruirea cadrelor didactice de specialitate, dar şi adaptarea programei şcolare la nevoile reale de pe piaţa muncii, în parteneriat cu companiile industriale din oraş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Ministerul Educaţiei.


De asemenea, TenarisSilcotub acordă începând din acest an Burse Tehnice, o nouă iniţiativă prin care urmăreşte să crească atractivitate învăţământului de profil, oferind o răsplată financiară celor mai buni elevi. Cei mai buni cinci elevi din fiecare clasă din învăţământul tehnic de la cele două licee (Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” şi la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău) vor primi, în decembrie, câte 1.500 de lei.

Vă mai recomandăm:

Instrumentar medical de 74.000 de lei, cumpărat de o companie privată pentru Blocul Operator al Spitalului Judeţean

Planuri pentru dezvoltarea unui centru de studii avansate de biologie vegetală, după modelul Institutul de Fizică de la Măgurele

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite