Scapă de gândurile negre: metode prin care îţi redobândeşti optimismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Gândurile negre sunt acele îngrijorări care apar fără sa le putem controla ca moment, durată sau intensitate. Ele ţin de anxietatea fiecărei persoane, de temerile privind viitorul asupra căruia nu avem niciun control.

Gândurile negre nu sunt, însă, lipsite de pericole. Spre exemplu, susţin specialiştii, ele se pot transforma în autoprofeţii, care se pot împlini. "Dacă eu cred că găleata goală este semn ca nu voi lua examenul, starea mea de încordare emoţionala poate creşte într-atât încât să mă demobilizez la examen si sa il pierd efectiv", explică Smaranda Stan, psiholog clinician şi psihoterapeut pozitivist.

În opinia sa, aceste gânduri negative sunt, de fapt, un prilej de a ne cunoaşte mai bine, de a identifica lucrurile si situaţiile care ne înspăimântă şi, eventual, de a dezvolta strategii raţionale de a le combate.

Cum putem scăpa de gândurile negre pentru a reveni la starea de bine?

1. Cel mai constructiv lucru pe care îl putem face este să ne ancorăm în prezent. Totuşi, spune psihologul, o astfel de abordare este puţin mai dificilă decât pare, întrucât studiile arată că o parte semnificativă din timp o petrecem focusându-ne pe chestiuni din trecut şi o altă parte, concentrându-ne asupra a ceea ce ne dorim sau nu ne dorim să se întâmple in viitor.

2. Exerciţiile de respiraţie controlată, cu inspiraţii si expiraţii profunde, succedate la patru-cinci secunde, ne ajută să ne potolim pulsul care aleargă alarmant la fiecare apariţie a gândurilor care ne sperie.

3. Ancorarea în simţuri şi în prezent (ce văd în respectivul moment - culori, texturi, obiecte - ce aud, ce mirosuri sau arome mă înconjoară etc.) ne ajută să ne potolim tumultul emoţional.

4. Unele persoane încearcă sa le alunge dezvoltând fel de fel de ritualuri sau superstiţii, creându-şi iluzia că astfel restabilesc controlul asupra situaţiei. De exemplu, gândul negru al morţii unei persoane dragi este alungat printr-o bătaie în lemn; întâlnirea unei persoane cu găleata goală în mână este văzută ca aducătoare de ghinion şi "corectată" cu trei paşi în spate.

5. Psihologul nu recomandă să fugim din calea gândurilor negre şi nici să le stopăm instantaneu. "Acest lucru nu va face decât sa grăbească reapariţia lor şi să le sporească intensitatea. Exact ca şi cum am avea un străin curios la uşa de intrare a casei, care bate să intre. Dacă îl respingem, va bate în continuare cu insistenţă. Dacă îl lăsam să intre, îşi va satisface curiozitatea şi nu se va mai întoarce", precizează Smaranda Stan.

6. O flexibilizare a gândirii va aduce cu sine diminuarea stării de încordare, fapt care sporeşte şansele de reuşită. În felul acesta, gândurile negre pot căpăta tonuri de gri sau chiar să devină multicolore. "Găleata goală înseamnă ca nu voi promova examenul. Asta spune că în cazul meu este importantă performanţa. Dar ştiu că m-am pregătit pentru examenul respectiv şi pot să accept varianta în care nu îl voi promova, deşi îmi doresc foarte tare să o fac", exemplifică specialistul.

Vă mai recomandăm:

Care sunt semnele clare ale depresiei, boala secolului XXI. Dacă simptomele durează două săptămâni trebuie mers de urgenţă la medic

Cum facem faţă frustrării? Psiholog: „Suntem o generaţie care învaţă cu greu să-şi gestioneze această stare emoţională“

Top 5 ponturi să-ţi recâştigi încrederea în tine. Cine sunt oamenii cu care nu trebuie să ne comparăm niciodată

Cât de dăunător este cuvântul „Trebuie“? Psiholog: „Cerinţele absolutiste exercită presiune asupra noastră“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite