Programul de screening în cancerul de col uterin continuă. Cine poate beneficia de testarea gratuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele se fac gratuit prin acest program
Testele se fac gratuit prin acest program

Peste 12.000 de femei din Sălaj şi-au făcut testul Babeş-Papanicolau gratuit, prin programul de screening în cancerul de col uterin lansat la nivel naţional în 2012. Oficialii din Sănătate anunţă că programul este şi va fi funcţional şi în acest an.

Femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani  beneficiază, prin acest program, de testare Babeş-Papanicolau gratuită, cu condiţia să nu mai fi fost testate prin acelaşi program de la debutul său, în septembrie 2012. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, nu sunt probleme cu asigurarea finanţării, aşa că programul este funcţional şi în acest an.


 Pentru a intra în program, o femeie trebuie să se prezinte mai întâi la medicul său de familie, care îi va oferi informaţii şi consiliere, dar şi un formular cu care trebuie să se ducă, în baza unei programări, la unul dintre cele şase centre de recoltare organizate în judeţ: două în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău (unul la cabinetul de ginecologie, altul în cel de planning familial), în cadrul ambulatoriului de specialitate al Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei (unul la cabinetul de ginecologie, altul în cel de planning familial) şi Spitalul orăşenesc Jibou, dar şi la Policlinica Salvosan Ciobanca. Aici i se va recolta o probă, al cărei rezultat îl va primi, în termen de 30 de zile, medicul de familie, care va anunţa pacienta cu privire la paşii de urmat în situaţia în care testul pune în evidenţă anumite leziuni.


 Prin acest program, o femeie care nu este depistată cu probleme beneficiază de o examinare la fiecare cinci ani.


12.550 de sălăjence au fost testate prin program


Potrivit Lilianei Neaga, şefa serviciului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Judeţean, din luna septembrie 2012, când a fost lansat program, şi până în prezent, au fost testate 12.550 de sălăjence. Marea majoritate nu au fost depistate cu probleme sau, dacă au fost, a fost vorba de probleme minore. Au fost semnalate, însă, şi 140 de leziuni intraepiteliale de grad înalt şi cancere incipiente. ”Cel mai important rezultat al programului este că numărul bolnavelor care supravieţuiesc cancerului este mult mai mare decât înainte”, a spus anatomopatologul.


Interes tot mai scăzut pentru program


Potrivit Lilianei Neaga, din cele peste 12.000 de beneficiare ale programului, aproape 10.000 au fost testate în ultimele patru luni din 2012 şi în anul 2013. Începând cu 2014, pe fondul unor discontinuităţi în finanţarea programului, numărul femeilor care a intrat în program a scăzut dramatic, ajungând la numai 581 de femei testate în 2015.


”Dacă în 2013 completam 40 – 50 de formulare pe lună, în 2015 am completat 12 într-un an”, confirmă situaţia medicul de familie Olimpia Moigrădean.

Vă mai recomandăm:

Destinul eroilor zilelor noastre: românii care înfruntă cu demnitate şi speranţă cele mai cumplite şi mai rare boli


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite