Primar de oraş, trimis în judecată cu alţi angajaţi din primărie, pentru abuz în serviciu. Procurorii vorbesc despre jonglerii cu terenuri şi decontări fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus trimiterea în judecată a primarului oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, şi a altor şapte persoane, într-un dosar înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj ce vizează infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii.

Aflat la al treilea mandat de primar al oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, membru important al fostului PDL, actual membru în Comitetul Judeţean Executiv al PNL, ajunge în postura de inculpat din cauza unor presupuse ”jonglerii” cu terenuri, urmate de inginerii financiare în care ar fi fost implicaţi mai mulţi angajaţi din primărie. Potrivit informaţiilor primite de la judecătorul Cristina Ştef, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, din dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj rezultă că, în cursul anului 2008, inculpaţii Ţ.S.C, H.C., D.V. şi M.E.M în calitate de membri ai comisiei de fond funciar, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu care le reveneau, au participat la reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate de pe urma defunctei B.F., deşi moştenitorii nu au formulat cerere privind reconstituirea dreptului de proprietate, aceştia nu aveau dreptul la reconstituire pentru o suprafaţă de teren de 2,98 ha, fiind induşi în eroare cu privire la amplasamentul şi calitatea terenului pe care urma să fie reconstituit dreptul de proprietate, cauzând prin aceasta o daună oraşului Şimleu Silvaniei, prin ieşirea din proprietatea unităţii administrativ – teritoriale a unei suprafeţe de teren atribuite ilegal, în cuantum de 283.994 lei, la nivelul anului 2008. Inculpatul H.V., socrul inculpatei H.C, a semnat ca beneficiar procesul – verbal de punere în posesie cu privire la acest teren.

Tot în cursul anului 2008, aceiaşi inculpaţi, în aceleaşi calităţi şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, inducându-l în eroare pe numitul N.D., persoană în vârstă, aflată în stare de vulnerabilitate, cu privire la amplasamentul şi calitatea terenului pe care urma să-i fie reconstituit dreptul de proprietate, schimbând în mod ilegal şi nejustificat categoria şi calitatea terenului, iar ulterior, în scopul dezvoltării unor proiecte imobiliare şi a obţinerii de foloase materiale pentru sine şi pentru alţii, au participat sau au facilitat, după caz, dezmembrarea acestui teren, o suprafaţă de 1.000 mp fiind reachiziţionată de primărie contra sumei de 35.974 lei, iar diferenţa de suprafaţă fiind înstrăinată de către inculpatul H.V., care semnase anterior procesul – verbal de punere în posesie în calitate de mandatar al numitului N.D., către societatea administrată de soţia inculpatului Ţ.S.C., pentru suma de 120.000 lei, în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar, în acest mod cauzându-se o daună oraşului Şimleu Silvaniei, constând în cele două sume, de 35.974 lei şi 120.000 lei.

Documentele aferente solicitării privind întabularea în cartea funciară a titlului de proprietate pentru suprafeţele de teren la care s-a făcut referire anterior au fost completate şi semnate în numele N.D., fără însă a avea acordul acestuia, de inculpata H.C. .

În luna noiembrie 2008, inculpatul H.V l-a instigat pe inculpatul C.G.D să transfere din contul lui N.D. în contul lui C.D.R suma de 35.800 lei, sumă provenită din săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, reprezentând o parte din produsul infracţiunii, în scopul disimulării originii plăţii sumei de bani, fără ca acesta să cunoască provenienţa sumei de bani.

În perioada 2008 – 2009, în urma unui control, reprezentanţii Curţii de Conturi a judeţului Sălaj au constatat că în cursul anului 2007, Primăria oraşului Şimleu Silvaniei a plătit suma de 22.737, 65 lei, fără bază legală, ca urmare a facturării unor lucrări neexecutate către SC P.C, reprezentată de inculpatul M.I.,astfel că au dispus recuperarea acestei sume de la această societate. În acest context, inculpatul ŢSC s-a înţeles cu inculpatul MI să îi restituie această sumă prin simularea unor contracte de execuţie de lucrări cu SC R.E., administrată de inculpatul C.V., lucrări care însă nu au fost executate de niciuna dintre firme, însă au apărut în documente în mod nereal, ca fiind comandate şi recepţionate de către Primăria oraşului Şimleu Silvaniei, prin intermediul inculpatului ORC, şef al biroului administrativ al instituţiei, primăria achitând totodată din dispoziţia primarului suma de 25.183 lei către S.C. R.E. SRL, reprezentând contravaloarea lucrărilor neexecutate, astfel că instituţia a fost prejudiciată cu această sumă.

În anul 2009, inculpatul CV a facturat în mod nereal către Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei, lucrări de intervenţii la calamităţi în cuantum de 29.950,67 lei, folosindu-se de documente falsificate, respectiv de liste de lucrări pretins a fi fost executate de către SC RE SRL şi care în realitate au fost executate de către SC LC SRL determinând astfel plata de către Primăria oraşului Şimleu Silvaniei prin inculpatul ŢSC, a sumei de 29.950,67 lei şi producerea în acest mod a unui prejudiciu acestei instituţii.

În vederea achitării de către Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei către SC RE SRL a sumelor de 25.183,5 lei şi 29.950,67 lei, inculpatul CV a falsificat listele cuprinzând cantităţile de lucrări şi a semnat facturi şi un grafic de intervenţie prin care se atesta în fals executarea unor lucrări de decolmatare a Văii Pusta, iar inculpatul ŢSC a semnat, la rândul său, aceste documente care au fost apoi folosite pentru semnarea ordinelor de plată pentru achitarea sumelor menţionate.

”Precizăm că dosarul se află în etapa camerei preliminare, fază procesuală situată între urmărirea penală şi cercetarea judecătorească, ce are ca obiect exclusiv verificarea competenţei instanţei, a legalităţii sesizării, a administrării probelor în cursul urmăririi penale şi a efectuării actelor de urmărire penală, inculpaţii beneficiind de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei soluţii definitive de condamnare”, şi-a încheiat prezentarea reprezentantul Tribunalului.


Contactat telefonic, primarul a sugerat că la mijloc sunt contrele pe care le-a avut, de-a lungul timpului, cu şeful poliţiei oraşului şi s-a declarat  încrezător că instanţa îi va da dreptate.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite