Poeta care a devenit un simbol al lesbianismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sappho, cunoscuta poetă a Greciei Antice www.realmofhistory.com
Sappho, cunoscuta poetă a Greciei Antice www.realmofhistory.com

Sappho a fost o poetă din Grecia care a scris versuri dedicate pasiunii şi iubirii, atât de apreciate în Grecia antică şi nu numai.

Despre viaţa lui Sappho (620-570 î. Hr.), cunoscuta poetă antică se cunosc foarte puţine lucruri şi asta pentru că există puţine surse veritabile şi numeroase legende în care a fost implicat numele ei.

Născută pe insula Lesbos, în Grecia, Sappho este considerată prima poetă lesbiană, cuvântul "lesbian" fiind, de fapt, derivat de la numele locului naşterii ei. Totuşi, nu există dovezi solide privind sexualitatea scriitoarei şi nici dacă poemele sale, care exprimă o pasiune intensă atât pentru bărbaţi, cât şi femei, sunt sau nu autobiografice. Filozoful Maximus Tirius scria că prieteniile lui Sappho era similare cu cele ale lui Socrate, sugerând că poeta acea un cerc de prieteni cu interese comune în artă, poezie şi cultură.

Contrar informaţiilor vehiculate la un moment dat, lucrările ei nu au fost distruse de către creştinii cu idei preconcepute, care un încercat să suprime poezia dedicară dragostei lesbienelor, ci mare parte din ele s-au pierdut în timp. Sappho a scris în dialectul eolic grecesc, greu de învăţat de către scriitorii latini care se ocupau cu tradusul operelor din limba greacă.

Pentru că sursa primară de informaţii privind viaţa sa sunt chiar fragmentele care s-au păstrat din opera sa, se presupune că Sappho ar fi provenit dintr-o familie de aristrocraţi, ar fi ştiut să cânte la liră şi ar fi compus cântece. Este posibil ca ea să fi fost căsătorită cu Kerkylas, un negustor originar din insula Andros, şi ar fi avut o fiică, Cleis. Aceleaşi surse susţin că ar fi fost exilată în Sicilia din cauza opţiunilor sale politice, pentru ca la revenirea în Lesbos să pună bazele unei şcoli artistice mai multe sau mai puţin oficiale, unde se studiau poezie, arte şi muzică. În textele vechi este descrisă ca fiind mică de statură şi cu tenul închis la culoare.

În poeziile sale romantice îşi exprima interesul faţă de femei, intimitatea şi profunzimea sentimentului ce răzbate din versurile sale sugerând că Sappho era lesbiană. Totuşi, în fragmentele păstrate nu apare nicăieri vreo urmă de grosolănie erotică.

Referinţele critice excelente la adresa operei ei, regăsite disparat în diverse texte antice, stau mărturie a talentului şi importanţei pe care această poetă o avea în lumea contemporanilor ei. Poeziile care au supravieţuit relevă un talent autentic, o imaginaţie bogată, o temă predilectă - iubirea - în toate formele ei, o fineţe şi capacitate de redare a unor imagini vizuale şi o muzicalitate deosenită a versurilor. Inspiraţia poemelor lirice ale lui Sappho par să fi fost legendele greceşti, dar şi opere culte precum Iliada şi Odiseea.

Modul în care Sappho a murit nu este cunoscut. Presupusa sinucidere a poetei, printr-un salt în mare de pe stâncile Leucadelor, din cauza iubirii neîmpărtăşite pentru Phaon, un tânăr grec, este pură legendă, dar adaugă un plus de mister acestei extraordinare femei a Antichităţii.

Vă mai recomandăm:

Poetele care au recreat universul copilăriei. Cele mai cunoscute creaţii în versuri

Din trib, la curtea regelui. Transformarea uluitoare a unei prinţese amerindiene care s-a îndrăgostit de un englez

Scriitoarea oarbă şi surdo-mută, femeia care a învins întunericul şi tăcerea şi a schimbat destine

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite