Ochelari sau lentile de contact? Sfaturi utile despre cum să facem alegerea corectă pentru o vedere sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu evoluţia medicinei, persoanelor cu probleme de vedere li s-a oferit posibilitatea de a înlocui clasicii ochelari cu modernele lentile de contact. Ambele dispozitive medicale prezintă avantaje şi dezavantaje de care este bine să ţinem cont când facem alegerea.

Sănătatea ochilor este un aspect pe care nu trebuie să îl neglijăm indiferent de vârstă. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă să ne adresăm regulat oftalmologului, în special o dată cu înaintarea în vârstă când, de regulă, vederea slăbeşte.

În cazul în care medicul constată că este nevoie de un dispozitiv medical pentru corectarea ori îmbunătăţirea vederii, acesta va recomanda pacientului ochelari ori lentile de contact. Fiecare dintre cele două opţiuni presupune atât avantaje, cât şi dezavantaje.

Doctorul Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica "Optisan" Zalău, susţine că lentilele de contact asigură o vedere calitativă şi cantitativă mai bună prin câmpul vizual mărit faţă de cel oferit de ochelari, dar şi o vedere perferică mai bună, oferind, în plus, posibilitatea corectării unor vicii de refracţie cu diferenţă mai mare de două dioptrii între cei doi ochi. De asemenea, lentilele implică avantaje estetice, întrucât permit pacientului să poarte orice model de ochelari de soare, dar şi pshilogice (în special în cazul copiilor), asigurând o încredere în sine mărită.

“Aceste dispozitive medicale oferă pacientului posibilitatea de a practica diferite sporturi fără să existe riscul unei accidentări. În plus, ele pot fi purtate indiferent de condiţiile meteo, pentru că nu există riscul de înceţoşare sau aburire cum se întâmplă în cazul ochelarilor”, spune dr. Alexandru Dimitriu. În schimb, lentilele obligă pacientul să respecte programul de purtare stabilit de medic şi presupun o întreţinere şi manevrare mai anevoioasă. “Lentilele de contact de vedere sunt o alternativă perfectă pentru ochelari, cu condiţia să fie prescrise de un specialist, iar pacientul să respecte întocmai recomandările punctuale ale medicului”, atenţioneză dr. Dimitriu.

Ele nu sunt recomandate persoanelor care prezintă anumite particularităţi anatomice ale ochiului, în caz de infecţii, iritaţii sau alergii oculare cronice, pentru formele severe de ochi uscat, precum şi în cazul celor care lucrează în condiţii de praf, fum ori în mediu toxic.

De cealaltă parte, clasicii ochelari sunt mult mai uşor de utilizat, pot fi purtaţi în condiţii de praf sau impurităţi, costă mai puţin şi sunt consideraţi un accesoriu pe care îl alegem în funcţie de forma feţei, dar şi de stilul personal. Nu sunt, însă, lipsiţi de inconveniente, printre care oftalmologul aminteşte câmpul vizual limitat din cauza ramelor, dar şi toleranţa mai scăzută a pacientului în cazul în care trebuie corectate vicii de refracţie cu diferenţe mai mari de două dioptrii între cei doi ochi.

Vă mai recomandăm:

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

De ce se formează unghiile încarnate. Top 4 metode banale de prevenire a afecţiunii grave şi chinuitoare

10 sfaturi esenţiale ca să ai un stomac sănătos. Semnele clare care trebuie să te trimită obligatoriu la doctor

Cum scăpăm de aspectul de coajă de portocală al pielii: secretele unui masaj anticelulitic eficient

Două leacuri băbeşti pentru herpes, virusul de care nu scăpăm niciodată: „Ambele ajută la uscarea leziunilor“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite