Muzeu pentru nostalgicii radioului, într-un sat din Sălaj. Cel care l-a pus la punct ştie toate secretele undelor radio: „La opt ani am făcut primul aparat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţionarul a adunat în casa - muzeu sute de exponate
Colecţionarul a adunat în casa - muzeu sute de exponate

Un fost ofiţer de transmisiuni a deschis în localitatea Brusturi din Sălaj un muzeu dedicat radioului, numit „Radio Nostalgia“, care deţine exponate autentice impresionante.

Aparate de radio vechi de un secol şi „suratele“ lor moderne, manipulatoare radio din secolul al XIX-lea, aparate de măsură şi control, toate sunt expuse într-o casă din satul sălăjean Brusturi, transformată de proprietar în muzeu. Inedita idee îi aparţine colonelului în rezervă Florian Ungur (61 de ani), cu o carieră de zeci de ani ca ofiţer de transmisiuni şi cu o şi mai îndelungată pasiune pentru radio.

„La 8 ani am făcut primul aparat radio. Era un aparat simplu, cu galenă, cu care se puteau recepţiona posturile de radio naţionale. Am şi acum aparatul în muzeu, dar este în proces de restaurare“, povesteşte bărbatul. Pasiunea de copil şi-a dezvoltat-o, apoi, la cercul de radio de la Palatul Pionierilor din Oradea, oraşul său natal, devenind, după câţiva ani, radioamator, autorizat în primă fază ca recepţie, iar apoi şi ca radioemiţător. Cu aceste preocupări în spate, alegerea carierei a fost ceva ce a venit de la sine: a devenit ofiţer de transmisiuni, meserie în care deprinderile deja acumulate au fost un atu şi care i-a permis şi să-şi ducă pasiunea mai departe.

Muzeu în casa socrilor

Ideea înfiinţării unui muzeu dedicat radioului a venit după trecerea în rezervă, când, odată cu timpul liber necesar, a primit şi o moştenire în satul sălăjean Brusturi – casa în care locuiseră socrii săi. Deschiderea muzeului a avut loc de Crăciun, în 2010, iar de atunci lucrurile au evoluat spectaculos. „Secţiunea de publicistică radio s-a extins de la 780 de titluri existente la început, la 2.850 în prezent. Au fost completate total sau parţial colecţiile revistelor apărute în perioada interbelică: «Radio (Radiofonie, Televiziune, Ştiinţa pentru toţi)», «Radiofonia», «Radio-Adeverul», «Radio Universul» precum şi revistele apărute după anul 1945, dintre care: «Radioelectronica», «Radio», «Radioamatorul», «Pentru apărarea patriei», «Sport şi tehnică», «Tehnium» şi altele“, explică Florian Ungur.

Muzeul de la Brusturi include şi o secţiune dedicată manipulatoarelor radio, adică acele dispozitive folosite pentru transmiterea caracterelor alfabetului Morse. „Sunt expuse 153 de manipulatoare, de la cele iniţiale, pe suport de lemn, la cele clasice, metalice şi la cele semiautomate şi automate de azi. Cel mai vechi este un parat din 1890 ce făcea parte din sistemul telegrafic din acea vreme“, spune colecţionarul.

Cea mai spectaculoasă secţiune este cea a aparatelor de epocă. „Am 22 de aparate radio, cuprinzând întreg palierul evolutiv, din 1926 – an reprezentat prin două aparate restaurate şi funcţionale, până la receptoarele moderne din zilele noastre – anii 1975 -1980“, detaliază el.

Cea mai generoasă secţiune este cea dedicată aparatelor de măsură şi control, ce numără 240 de exemplare. „Bineînţeles, toate sunt diferite“, punctează ofiţerul în rezervă. Colecţionarul spune că, deşi avea o parte din exponate înainte de a deschide muzeul, cea mai mare parte dintre obiectele expuse a fost primită ca donaţie, din ţară şi din străinătate, în timp ce altele au fost achiziţionate printr-un efort financiar al familiei.

Pe lângă aceste exponate, fostul ofiţer transmisionist are la Brusturi şi o staţie de radioemisie prin care se află într-o permanentă legătură cu pasionaţii de radiotransmisie din întreaga lume. În spiritul acestei legături cu lumea, „Radio Nostalgia“ Brusturi va participa la „International Museums Weekends“, eveniment ce va avea loc, la nivel global, în zilele de 20-21 şi 27-28 iunie, care reuneşte radio-amatori din tîntreaga lume. Muzeul din Brusturi este singurul din România care ia parte la eveniment, pe lista organizatorilor mai figurând doar locaţii similare din SUA, Australia, Marea Britanie, Grecia şi Africa de Sud.

La 8 ani am făcut primul aparat radio. Era un aparat simplu cu care se puteau recepţiona posturile de radio naţionale. Florian Ungur fost ofiţer de transmisiuni


Intrarea este liberă

Casa-muzeu de la Brusturi are şi un website (www.radionostalgia-brusturi.ro), care este, potrivit lui Florian Ungur, singurul de acest gen din ţară. Este declarat un site dedicat conservării patrimoniului radiotehnic şi a mişcării radioamatoriceşti din România, 75.000 de pasionaţi sau pur şi simplu curioşi, intrând pe site de la creare (din vara anului 2011) şi până acum. Alţi peste 1.000 de pasionaţi au trecut, efectiv, pragul muzeului. Printre ei, şi mulţi copii care au învăţat ce presupune această pasiune a comunicării radio. „Am avut vizitatori din Statele Unite ale Americii, din Israel, din toată Europa şi, bineînţeles, din ţară. Cine e interesat de domeniu, vine. O persoană din Iaşi a venit până aici special pentru un document pe care aflase că îl am“, spune proprietarul. Muzeul este deschis zilnic, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, iar intrarea este liberă.

Vă mai recomandăm:

O tânără din Sălaj şi-a făcut propriul sat tradiţional: muzeul viu în care poţi să retrăieşti vacanţele la bunici

Misterele Sălajului. Locurile care îţi dau fiori sau îţi pun imaginaţia la încercare




 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite