Maratonista lotului naţional, Simona Maxim, găsită dopată. „Voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi demonstra nevinovăţia!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Maxim, la antrenamente prin Pădurea Snagov FOTO: Libertatea
Simona Maxim, la antrenamente prin Pădurea Snagov FOTO: Libertatea

După 17 ani de atletism, zălăuanca Simona Maxim, în vârstă de 28 de ani, a primit o “lovitură” care ar putea să-i marcheze tot restul carierei sportive: o suspendare de 4 ani din viaţa competiţională. Decizia a fost luată ieri, 28 august, de Comisia Antidoping a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român ( COSR) în urma analizelor primite de la două laboratoare din Bucureşti şi Lausanne.

Maratonista lotului naţional, care a fugit din cantonamentul de la Snagov înainte de a fi testată doping, nu a dorit să divulge comisiei COSR numele persoanei care i-a administrat substanţa.
"Analizele au evidenţiat existenţa eritropoietinei în corpul sportivei", a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al forului olimpic român. ”Regulamentul internaţional prevede ca în cazul depistării pozitive la EPO, rezultatul să fie confirmat de două laboratoare", a explicat oficialul pentru gsp.ro.

Fosta atletă a Clubului Sportiv Municipal Zalău a avut rezultate bune în prima jumătate a anului, care au culminat cu o calificare la Campionatul Mondial de maraton din Rusia. Baremul pentru Mondiale l-a realizat la Maratonul de la Rotterdam, clasându-se pe locul opt la finalul cursei, cu timpul de 2 ore, 27 de minute şi 7 secunde.

Simona Maxim a început pregătirea centralizată la Snagov, alături de lotul naţional, însă, la începutul acestei luni, a fugit din cantonament în momentul în care a auzit că va urma un control antidoping, comandat de Agenţia Naţională Antidoping şi Federaţia Română de Atletism.

“Eu am anunţat Federaţia Română de Atletism cu câteva zile înainte de a fi controlul antidoping că am anumite probleme personale şi trebuie să revin la Zalău”, explică Simona Maxim, citată de Magazin Sălăjean.

Cazul Simonei Maxim a fost analizat miercuri, 28 august, de Comisia Antidoping din cadrul COSR, sportiva primind patru ani de suspendare din viaţa competiţională.

Atleta spune că e surprinsă însă de decizia forului olimpic. “Pe mine nu m-a înştiinţat încă nimeni de această suspendare. Am fost prezentă miercuri la Comisia Antidoping, însă, m-au anunţat doar că am fost depistată pozitiv. Nu mi se pare normală şi corectă această sancţiune şi voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi demonstra nevinovăţia”, a declarat sportive pentru Magazin Sălăjean.

Simona Maxim este pregătită de Augustin Barbu, cel care o antrenează şi pe Roxana Bîrcă, depistată şi ea pozitiv după ce a câştigat medalia de aur la Jocurile Universitare Mondiale.
COSR va analiza şi situaţia antrenorului Barbu deoarece Simona Maxim este a doua sportivă pregătită de acesta care e găsită dopată.

În cei 17 ani, Simona Maxim a alergat pentru patru cluburi. Atletismul l-a început la Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”, din Zalău, după care a fost legitimată la CSM Zalău. În 2008 s-a transferat la CSU Galaţi, iar în 2011, la CSM Oneşti. În acest an, Simona Maxim a alergat pentru clubul Steaua.

Mai puteţi citi:

Prima reacţie a lui Răzvan Martin, halterofilul olimpic prins dopat

FOTO Scandal de dopaj la haltere: România, rămasă fără cinci medalii. Povestea lui Răzvan Martin, sportivul care ridica 20 de tone la antrenamente

COSR se delimitează de sportivii români care se dopează: „Este o mare pată pentru sportul românesc, mai bine nu câştigam acele medalii“

Istoria recentă a dopajului în România. Cum s-a remarcat ţara noastră prin „trişare“ în locul performanţei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite