Mâncare tradiţională românească la un club elitist din Bruxelles. Invitaţii au mâncat zacuscă de hribi şi au băut pălincă de pere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele tradiţionale sălăjene au strălucit în acest weekend la Bruxelles, acolo unde ele au fost servite în cadrul unui eveniment culinar găzduit de un club exclusivist din capitala belgiană.

Evenimentul s-a desfăşurat în unul din elegantele saloanele clubului "Cercle Gaulois Artistique et Littéraire", în organizarea Ambasadei României la Bruxelles, a clubului menţionat şi a companiei European Artists Management. Judeţul Sălaj a fost reprezentat la eveniment de Mircea Groza, inspector pentru Patrimoniu Cultural Imaterial şi Tradiţii Locale în cadrul Consiliului Judeţean Sălaj, şi Teodora Pup, patiser.


Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Sălaj, cei circa 160 de invitaţi - membri ai Guvernului, ambasadori, parlamentari, magistraţi, profesori universitari, reprezentanţi ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artişti şi scriitori din Belgia au fost întâmpinaţi la sosire cu o expoziţie de produse tradiţionale din Sălaj:  afumături tradiţionale (jambon, cârnaţi, cotlet, piept de porc, ceafă) - de la producătorii Universal, Largiana şi Siciliana; caş, brânză şi telemea - Ferma Ghiuruţan, Fântânele; brânză burduf, telemea şi smântână - Calion Jibou; pălincă de pere, prune şi gutui - Aciu, Bocşiţa; pâine de casă - Sărmăşag; fursecuri, cornuleţe, turtă dulce, silvoiţă - Dora Cackes; pastramă de raţă, gâscă şi curcan, zacuscă de hribi cu ardei copţi, vinete, dulceaţă de ceapă de Pericei şi dulceaţă de ardei iuţi - Mircea Groza.


La masă, invitaţii au degustat produse tradiţionale precum: zacusca cu hribi şi ardei copţi, salata de vinete, sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă roşie sau budincă de tăiţei de casă cu brânză de vacă şi stafide, alături de un pahar de pălincă de pere.


"S-a servit o 'trilogie' de legume inspirată de toamna românească: zacuscă cu hribi şi ardei copţi, salată de vinete, fasole frecată cu ceapă caramelizată, germeni de varză şi ulei de dovleac, alături de sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă roşie, sturion afumat şi caviar cu legume şi un borş concentrat de peşte. La desert am pregătit budincă de tăiţei de casă cu brânză de vacă şi stafide, marmeladă de pere şi cipsuri din pere de Bădăcin, alături de pălinca de pere Aciu. Toate preparatele noastre au fost realizate cu produse din România, mare parte din Sălaj", a precizat Mircea Groza.


Bucătari belgieni au preparat căprioară cu legume şi ciuperci, inspirată de gusturile bucătăriei Imperiului Roman, cu ierburi de la Castrul Roman Porolissum, precum cimbrişor, sovârv, mentă şi busuiocul cerbilor. Din partea română, partea de preparate culinare a fost pregătită de Mircea Groza şi Horea Simon, alături de Teodora Pup, iar partea belgiană a fost reprezentată de Pierre Wynants (unul din cei mai cunoscuţi bucătari belgieni, cu trei stele Michellin) şi Hubert De Smedt.

Vă mai recomandăm:

Românul care l-a cucerit pe Jamie Oliver cu pălincă de Sălaj: „I-am dat o pălincă făcută de mine, veche de 18 ani“

Chinurile facerii „Pălincii de Zalău“ sau cum a ajuns brandul judeţului un produs de lux


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite