Video FOTO VIDEO „Pâine şi circ“ la festivalul antic dintr-un cunoscut castru arheologic din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupte de gladiatori, dansuri arhaice, paradă cu torţe şi numeroase ateliere interactive au fost câteva dintre surprizele pregătite de către organizatori la cea de-a noua ediţie a Porolissum Fest.

Peste 150 de reenactori din cadrul a nouă asociaţii de reconstituire istorică din ţară au readus la viaţă, la sfârşitul acestei săptămâni, în cadrul "Porolissum Fest 2019", evenimente importante din istorie. Festivalul ajuns la cea de-a noua ediţie şi derulat sub titulatura Urzeala rProvinciei Dacia", îşi propune să promoveze Complexul Arheologic Porolissum, unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. Pe parcursul celor două zile (13 şi 14 iulie), publicul a putut interacţiona cu membrii asociaţiilor de reconstituire istorică în taberele militare şi atelierele amplasate în Amfiteatrul de la Porolissum şi a retrăit istoria în cadrul confruntărilor care au prins viaţă în situl arheologic.

"Am vrut să arătăm că istoria locală şi cea zonală sunt extrem de interesante. Această parte din Provincia Dacia a trecut prin numeroase transformări în vremea romanilor, datorate unor presiuni de natură militară, economică ori administrativă. Anumiţi împăraţi din epoca respectivă au fost nevoiţi, astfel, să reorganizeze toată această provincie, tocmai pentru că au trebuit să se adapteze la situaţia existentă a populaţiei cucerite după cele două războaie dintre daci şi romani, la contextul european vizavi de presiunea barbară în zona graniţei romane sau la crizele economice prin care a trecut imperiul", a explicat cercetătorul ştiinţific Dan Băcueţ-Crişan, alegerea titlului ediţiei 2019.

Sâmbăta a fost dedicată reconstituirii unei zile de "Pâine şi circ", specifică lumii romane de acum 2.000 de ani. În Amfiteatrul roman din cadrul Complexului Arheologic, trupele participante au pus în scenă dansuri şi ritualuri antice, lupte între gladiatori, ateliere de meşteşuguri antice, parade ale trupelor, prezentări de armament şi ale taberelor diverselor trupe de romani şi "barbari". Mai apoi, faţa Porţii Praetoria, publicul a fost invitat la un concert de muzică veche a celor de la "Trei Parale", care readuc în actualitate muzicile pierdute ale României rurale prin doine, balade, cântece pastorale şi melodii de joc, precum şi la o reprezentaţie inedită a lui Elvis Rromano, acesta propunând un melanj între muzica celebrului star rock Elvis Presley, muzică lăutărească a rromilor şi muzica uşoară. Seara s-a încheiat cu deja tradiţionala bătălie nocturnă cu săgeţi şi proiectile incendiare dintre barbari şi romani, urmată de parada cu torţe a trupelor de reenactment.

Cea de-a doua zi a fost dedicată împlinirii a 1.900 de ani de la prima reorganizare a Daciei romane (119) sub împăratul Hadrian, urmaşul lui Traian, care a şi restabilit ordinea în provincie după atacurile sarmaţilor şi a dacilor liberi. În această idee, au fost prezentate o serie de confruntări cu participarea a 15 trupe de romani şi barbari din cadrul celor nouă asociaţii participante.

Şi în acest an, Porolissum Fest a adus în faţa publicului o serie de ateliere interactive, extrem de apreciate în special de către cei mici. Sub îndrumarea specialiştilor din cadru Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, aceştia au putut prepara pâine antică, podoabe antice sau alifii naturale, au realizat modelaje în lut, au tras cu arcul şi şi-au făcut selfie-uri cu ţinute romane sau dacice.

Vă mai recomandăm:

Poveştile voluntarilor care promovează istoria locală. „A devenit parte din viaţa noastră“ - FOTO

VIDEO Modul inedit prin care un muzeu spune povestea lui Iuliu Maniu. „Îi provocăm pe tineri să descopere istoria locală şi naţională“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite