VIDEO Modul inedit prin care un muzeu spune povestea lui Iuliu Maniu. „Îi provocăm pe tineri să descopere istoria locală şi naţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carte a fost inclusă în expoziţia de bază a Muzeului FOTO Andreea Vilcovschi
Carte a fost inclusă în expoziţia de bază a Muzeului FOTO Andreea Vilcovschi

Clasicele panouri informative şi vitrinele în care sunt expuse documente au fost înlocuite de o soluţie multimedia prin care specialiştii îşi propun să îi atragă pe cei tineri la muzeu.

O carte interactivă dedicată vieţii şi activităţii artizanului Marii Uniri a fost inclusă în expoziţia de bază a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Intitulată "Iuliu Maniu, povestea unui destin de excepţie", cartea cuprinde 30 de pagini cu texte, imagini, sunete şi animaţii 3D cu cele mai relevante date biografice şi elemente de destin socio-politic marcant al personalităţii celui supranumit Sfinxul de la Bădăcin.

Prin acest proiect interesant, ce a fost cuprins în cadrul activităţilor dedicate Anului Centenar, specialiştii instituţiei de cultură îşi propun să îi atragă pe cei tineri la muzeu. "De regulă, suntem obişnuiţi ca prin carte să înţelegem acel suport de hârtie cu coperte, în care avem texte şi imagini referitoare la diferite subiecte. Pentru că ne preocupă foarte mult ideea de a aduce tinerii către Muzeu, de a-i provoca să descopere istoria locală, regională şi naţională în diferite feluri şi prin intermediul diferitor soluţii, am optat pentru o soluţie multimedia. Ne-am gândit că un asemenea instrument poate să stârnească mai mult interes decât o expoziţie clasică, că îi va familiariza, mai ales pe ce tineri, cu povestea unui destin de excepţie, cel al lui Iuliu Maniu, pornind de la importanţa contribuţiei sale la fondarea României moderne", ne-a declarat managerul MJIA Zalău, Corina Bejinariu.

carte interactiva iuliu maniu la zalau

Volumul, ce poate fi "răsfoit" printr-o mişcare paralelă a mâinii, reuneşte o serie de informaţii relevante despre viaţa şi destinul politic al lui Maniu, secvenţe de film documentar, scanări după presa vremii, fotografii, pregătite de către cercetătorul ştiinţific Marin Pop. Cartea debutează cu caracterizarea pe care diplomatul şi istoricul Constantin Xeni i-a făcut-o în 1924, în exil, marelui om politic: "Rar bărbat politic mai sobru, mai modest. Văzându-l de aproape, nu o dată mi-am zis: Mare forţă e modestia! N-a visat, n-a râvnit niciodată averea. Nu l-a interesat. N-a primit o dată să figureze într-un consiliu de administraţie. Şi nu o dată i s-a oferit. În casa lui de sus, din vila de la Bădăcin, nici covoare persane, nici tablouri de preţ, nici bronzuri. În Bucureşti - o odaie de hotel, la Athenee Palace, odaie simplă ce nici pe departe nu justifica numele somptuos de Palace. Şi nu e o micşorare să adaug că nu o dată l-am găsit seara mâncând singur în odăiţa lui, pe un colţ de masă, pâine neagră din care tăia tacticos cu un cuţitaş şi câteva mere frumoase, pe care cu mândrie spunea că le adusese de la Bădăcin.Un ascet. Iar în colţ, pe masa de lucru, vedeai numai două cărţi: Biblia şi broşura oficială de Mers al trenurilor. Una pentru drumurile lui sufleteşti, cealaltă pentru cele trupeşti, în necontenitele lui deplasări politice".

Mai apoi, vizitatorii află informaţii despre înaintaşii şi familia lui Maniu, despre formarea sa profesională, precum şi despre începuturile activităţii profesionale şi politice. Un alt capitol este dedicat perioadei în care Sfinxul de la Bădăcin a petrecut-o pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial. Volumul cuprinde şi detalii despre rolul major pe care l-a jucat în înfăptuirea Marii Uniri, precum şi discursul impresionant rostit în cadrul Adunării Naţionale de la Alba Iulia. "Povestea" continuă cu modul în care Maniu s-a implicat în viaţa politică după 1 Decembrie 1918, cu implicarea sa în realizarea actului istoric de la 23 august 1944 şi se încheie cu procesul şi tragicul său sfârşit din temniţa de la Sighet.

Vă mai recomandăm:

Migraţia, drama satelor româneşti. Proiectul prin care un muzeu aduce pe scenă poveştile „anonimilor“ rămaşi acasă

FOTO „Noaptea Muzeelor“, sub semnul protestelor. Semnalul de alarmă tras de angajaţii unui muzeu asupra subfinanţării din sistem

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite