FOTO Cum să faci bani dintr-o tradiţie veche de zeci de ani. Lecţia de afaceri a sătenilor din Valcău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacheţelele cu prune uscate umplute cu nuci sunt mândria sătenilor din Valcău de Jos
Pacheţelele cu prune uscate umplute cu nuci sunt mândria sătenilor din Valcău de Jos

Micii producători din localitatea sălăjeană, adunaţi într-o întreprindere socială, au cucerit piaţa din România, dar şi de peste hotare cu un produs tradiţional, reînviat după zeci de ani: prune uscate umplute cu nuci.

Prunele uscate şi umplute cu sâmburi de nucă, produse de localnicii din comuna sălăjeană Valcău de Jos, au fost atestate, de curând, ca produs tradiţional, sub marca SC Valea Barcăului, o întreprindere socială înfiinţată în comună de Fundaţia „Agapis”. Directorul fundaţiei, Alin Prunean, spune că produsul are o lungă tradiţie în zonă: „Acum zeci de ani, evreii din zonă exportau prune uscate umplute cu nucă tocmai în Israel. Le duceau cu căruţa până la Nuşfalău, iar de acolo le urcau pe tren“.  

Din păcate, tradiţia nu a supravieţuit, iar în localitatea sălăjeană doar bătrânii îşi mai aduceau aminte, până acum doi ani, de delicioasele prune uscate umplute cu sâmburi de nucă. „Am discutat cu un localnic mai în vârstă, să văd ce îşi mai aduce aminte. Fără să-i spun că noi producem prune uscate cu nucă, l-am servit cu câteva. Am fost tare bucuros să aflu de la el că au exact acelaşi gust ca şi cele pe care le făceau, pe vremuri, evreii din sat”, povesteşte Alin Prunean. Deşi pune pe piaţă produsul încă de la sfârşitul lui 2011, întreprinzătorul, care adună producţia de prune şi nuci de la sătenii din zonă, a reuşit să obţină, abia la finele anului trecut, certificatul de produs tradiţional pentru prunele speciale. 

Sănătate curată

Produsul, la fel ca celelalte delicatese naturale puse pe piaţă sub brandul „Valea Barcăului”, sunt vândute în magazine din întreaga ţară, în pacheţele de 250 de grame. Pe lângă gustul delicios, prunele conţin fier, calciu, potasiu şi vitaminele A, B şi C, iar nucile sunt extrem  de bogate în Omega 3, grăsimi, proteine, săruri minerale, provitamina A, vitaminele B1 şi B2, C, E. Conform literaturii de specialitate, datorită grăsimilor nesaturate din  nuci, acestea sunt recomandate pentru scăderea colesterolului, iar conţinutul de cupru şi zinc este benefic pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, diabet şi reumatism.

Prinţul Charles, client de bază

În mica făbricuţă de pe Valea Barcăului, din mierea produsă de apicultorii din zonă, angajaţii, coordonaţi de Alin, realizează combinaţii pe cât de neobişnuite, pe atât de delicioase. Aşa a fost creată deja celebra miere cu hribi, inclusă în pachetul exclusivist „The Art of Dar”, care se vinde, după lansarea sa la târgul alimentar SIAL de la Paris, la preţul de 365 de euro. Tot sub brandul „Valea Barcăului”, pe piaţă au apărut miere cu cafea, cu ardei iute, cu scorţişoară, vândute ca şi delicatese, dar şi diverse combinaţii de miere şi polen, cu proprietăţi terapeutice. 

Produsele de la Valcău au ajuns inclusiv pe masa prinţului Charles al Marii Britanii, care şi-a arătat intenţia de a veni să vadă locurile de unde provin acestea. Ele se vând, în magazine din Danemarca, iar de luna trecută pot fi cumpărate, online, din orice colţ al lumii.

Întreprindere cu bani de la stat

Întreprinderea socială de la Valcău de Jos a fost înfiinţată în 2011, când un proiect al Fundaţiei „Agapis” a câştigat o finanţare în urma participării la competiţia naţională „Beneficii economice din investiţii sociale“, organizată de către Ministerul Muncii. Cu banii de la Guvern, cu ajutor de la un sponsor şi cu sprijinul Primăriei Valcău, care a concesionat spaţiul pentru 49 de ani, făbricuţa a fost pusă pe picioare. „Este o reţetă despre cum micii producători locali ar trebui să se promoveze singuri, despre cum ar trebui să meargă ei direct la beneficiari, nu să aştepte să vină intermediarii la ei. Este, dacă vreţi, o lecţie despre respectul faţă de natură, faţă de sănătate, faţă de calitate“, explică directorul Alin Prunean. 

Fabrica noastră este o reţetă despre cum micii producători ar trebui să se promoveze singuri. Este o lecţie despre respectul faţă de natură, faţă de sănătate, faţă de calitate. 

Alin Prunean

director

Sălajul, campion la produse tradiţionale 

Sălajul este unul dintre judeţele cu cele mai multe produse tradiţionale atestate. La nivelul judeţului Sălaj sunt în prezent peste 150 de astfel de produse. Nu lipseşte „Pălinca de Sălaj” de prune, de caise şi alte varietăţi ale celebrei băuturi, brânza şi smântâna Meseş, colacul cu măr, ţăiţeii de casă, zacusca de vinete, salamul Cordiş şi pecia de porc legată, zacusca cu ciuperci. Toate acestea, inclusiv prunele uscate cu nucă, trebuie să parcurgă, însă, un nou proces de atestare, întrucât Ministerul Agriculturii şi-a propus să facă puţină curăţenie pe lista produselor tradiţionale româneşti.

Citeşte şi Alin Prunean, omul care şi-a împins satul natal în Europa

FOTO Mierea din Sălaj atrage Casa Regală britanică. Prinţul Charles vine în vizită pe Valea Barcăului

Mierea şi fructele uscate din Sălaj, promovate la cel mai mare târg de profil din Marea Britanie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite