Din trib, la curtea regelui. Transformarea uluitoare a unei prinţese amerindiene care s-a îndrăgostit de un englez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea lui Pocahontas - prinţesa amerindiană care s-a îndrăgostit de englezul John Smith în timpul conflictului dintre coloniştii englezi şi indigenii din America - este arhicunoscută, în principal datorită producţiei animate Disney.

Lansat în 1995 de Walt Disney Pictures, filmul animat "Pocahontas" prezintă presupusele evenimente care au avut loc între prinţesa ce dă titlul producţiei şi căpitanul John Smith: dragostea dintre cei doi, curajul tinerei când i-a salvat viaţa lui John Smith ori finalul dramatic când căpitanul s-a întors în Anglia pentru tratament medical. Totuşi, această descriere este departe de evenimentele reale care s-au petrecut şi de viaţa reală a lui Pocahontas.

Se crede că Pocahontas s-a născut în jurul anului 1595, ca fiică a marelui Powhatan, căpetenia tribului Powhatan, din Virginia. Numele primit la naştere a fost Matoaka, "Pocahontas" fiind o poreclă ce se însemna "copil răsfăţat" sau "obraznic".

În timpul copilariei ei, englezii au ajuns în "Lumea Nouă", iar confruntările dintre colonizatori şi americanii nativi erau frecvente. În 1607, John Smith, militar şi explorator englez, a sosit în Virginia cu un vapor, însoţit de aproximativ 100 de colonişti. Într-o zi, în timp ce explora râul Chickahominy, a fost capturat în timpul unei partide de vânătoare ale lui tribului Powhatan şi dus în casa lui Powhatan. Există mai multe variante cu privire la ce s-a întâmplat după. Într-o scrisoare trimisă Reginei Anne, Smith povestea că Matoaka, s-a pus în faţa lui pentru a-l salva de la a fi executat. Unele voci susţin, însă, aventurierul ar fi minţit din dorinţa de a câştiga notorietate.
În versiunea Disney, Matoaka/Pocahontas este o femeie tânără la momentul în care îl salvează pe Smith, însă potrivit relatările lui, ea a fost doar un copil de 10 ani când au avut loc aceste evenimente, motiv pentru care este foarte puţin probabil să fi existat vreo poveste între ei.

Matoaka vizita adesea fortul din Jamestown, pentru a-i ajuta coloniştii în perioadele în care produsele alimentare erau în cantităţi mici. La 13 aprilie 1613, în timpul uneia dintre aceste vizite, tânăra a fost capturată de către Samuel Argall, în încercarea acestuia de a răscumpăra nişte prizonieri englezi ai tatălui ei. A fost ţinută ostatic la Jamestown timp de mai bine de un an, perioadă în care i-a trezit interesul plantatorului de tutun John Rolfe, care i-a promis eliberarea cu condiţia să îi devină soţie. Tânăra a acceptat "târgul", căsătoria celor doi, în 1614, fiind prima înregistrată între un european şi un nativ american.

Doi ani mai târziu, convertită la creştinism şi devenită Lady Rebecca, ea ajungea în Anglia, la curtea regelui Iacob I, unde a participat la o campanie de susţinere a coloniei din Virginia, ca simbol al speranţei de pace şi bune relaţii între englezi şi americanii nativi. Noua Rebecca a fost văzută ca un exemplu de "sălbăticie" civilizată, iar Rolfe a fost lăudat pentru reuşita lui de a introduce creştinismul în "triburile păgâne". În timp ce se afla în Anglia, s-a întâlnit cu John Smith, dar a refuzat să-i vorbească şi l-a evitat.

În 1617, familia Rolfe s-a îmbarcat pe o navă pentru a reveni la Virginia, însă Matoaka nu a finalizat vreodată călătorie. O boală gravă - teoriile variază, de la variolă, pneumonie sau tuberculoză, la otrăvire - a răpus-o în 21 martie 1617, la nici 22 de ani, înainte să apuce să se întoarcă în mijlocul poporului său.

Vă mai recomandăm:

Scriitoarea oarbă şi surdo-mută, femeia care a învins întunericul şi tăcerea şi a schimbat destine

Femeia care şi-a dat viaţa pentru gorile. A trăit două decenii în mijlocul primatelor şi a sfârşit sub lovituri de macetă

Cinci femei puternice care au făcut istorie. Regina care a asistat la execuţia mamei sale şi a răzbit ulterior în politică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite