Diamantele din farfurie: cât costă delicatesele cu trufe în restaurantele de lux ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apreciată pentru aroma şi gustul său unic, trufa nu lipseşte din bucătăria restaurantelor de elită ale lumii. Supranumită şi „diamantul pământului“, trufa este foarte scumpă (un kilogram poate costa câteva mii de euro), preparatele care conţin această ciupercă subterană ajungând la preţuri exorbitante.

Pentru găsirea acestei ciuperci subterane sunt folosiţi porci şi câini special dresaţi să le descopere şi să le scoată din pământ. Gustul lor excepţional şi aroma specială sunt extrem de apreciate de către cei mai rafinaţi consumatori.

Ca urmare, preparatele pe bază de trufe sunt nelipsite din meniurile celor mai luxoase restaurante ale lumii, unde pot fi savurate la preţuri ce-ţi taie răsuflarea. Culegătorul sălăjean de trufe Nicolae Racolţa, autor al volumului “Ghidul culegătorului de trufe”, a făcut o trecere în revistă a marilor restaurante care vând delicatese cu trufe şi a preţurilor practicate.

Trufele sunt vedete naturale ale gastronomiei franceze şi italiene. Potrivit lui Racolţa, Pizzeria Margo din Malta serveşte 100 de grame de trufe albe în foiţă de aur la preţul de 2.400 de dolari, în timp Pizza lui Domenico Corolla, o pizza de 30 de centimetri diametru, preparată cu homar marinat în coniac, caviar înmuiat în şampanie, somon scoţian afumat, medalioane de vânat, prosciutto, trufe albe şi oţet balsamic învechit, costă 4.200 de dolari. Iubitorii de trufe îşi pot delecta papilele gustative şi cu o gogoaşă servită la Hotelul Westin din New York, unsă cu cremă de trufe albe şi cu boabe goji, îmbibate în dulceaţă de struguri Riesling, plus foiţe de aur. Rafinatul produs costă 1.000 de dolari, susţine specialistul.

Acelaşi preţ îl are şi covrigul cu trufe albe, brânză şi jeleu în foiţă de aur. “Este una dintre ofertele care profită cel mai mult de pe urma snobismului clienţilor, adaosul fiind de aproape 9.000 la sută”, ţine să precizeze sălăjeanul pasionat de trufe.

“Trufele Chocopologie sunt apreciate ca fiind cele mai gustoase şi scumpe produse de ciocolată din lume, ele costând nici mai mult nici mai puţin decât 2.600 de euro/370 grame şi se pot achiziţiona doar pe bază de comandă. Realizate manual după o reţetă secretă, delicatesele conţin printre altale, trufă neagră şi 70% cacao”, mai spune Nicolae Racolţa.

Acesta adaugă că în restaurantul newyorkez “Serendipity” se serveşte un burger extravagant ce conţine carne de vită japoneză rasa Wagyu, brânză englezească, trufe negre şi un ou de prepeliţă prăjit. Toate acestea sunt servite pe o chiflă aurită unsă cu unt de trufe albe şi o clătită subţire, cremă fraiche şi caviar. Scobitoarea este din aur şi are încrustat în ea un diamant. Pentru un astfel de preparat culinar deosebit, clientul restaurantului trebuie să scoată din buzunar peste 2.000 de dolari.

Un alt exemplu pe care ni-l oferă îl reprezintă plăcinta cu carne a restaurantului “The Fence Gate Inn” din Anglia, o delicatesă cu ciuperci chinezeşti matsutake, trufe negre, carne de vită Wagyu, ciuperci franţuzeşti, cu sos din vin Chateau Mouton Rothschild din 1982. “Totul costă în jur de 11.000 de euro”, spune Nicolae Racolţa. Tot în Anglia, de această dată la restaurantul “Bombay Brasserie” din Londra, o delicatesă preparată cu crab, trufe albe, caviar de Beluga, foiţă de aur, homar scoţian aurit, patru melci de mare şi patru ouă de prepeliţă ajunge la 2.500 de euro.

Vă mai recomandăm:

Pseudocerealele, micile bombe de nutrienţi şi vitamine. Care sunt beneficiile acestor superalimente

Cum facem cele mai delicioase gogoşi cu cartofi. Servite cu dulceaţă sunt o idee minunată pentru micul dejun

Cum să prepari sarmale în frunze de leuştean şi lobodă. Secretele unei reţete delicioase

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite