Delicii de post. Reţeta cu hamei care nu are legătură cu berea şi tocăniţa de hribi ”ca la bunica” - FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeta cu hamei
Reţeta cu hamei

Hameiul nu se foloseşte doar în industria berii, ci poate deveni şi bază pentru diverse feluri de mâncare. Un astfel de preparat, de post, ne-a fost recomandat de bucătarul Mircea Groza, care spune că mâncarea poate fi servită ca atare, dar şi ca garnitură lângă friptura de miel de sau de ied de Paşti.

Bucătarul, cunoscut pentru aplecarea către reţetele simple, naturale, dar spectaculoase în acelaşi timp, spune că reţeta se poate face atât cu hamei - sau comlău, cu i se spune plantei în Sălaj - cât şi cu frunze de potbal (o plantă medicinală ce creşte spontan în ţara noastră), spălate, opărite şi tăiate felii.


"Comlăul se alege, se spală şi se rup mugurii şi frunzele mai proaspete cam la trei - patru centimetri lungime iar apoi se opăresc. Într-o tigaie largă se pune puţin ulei, se înmoaie o legătură de ceapă verde şi trei - patru fire de usturoi verde tăiate rondele mici, amestecând în continuu să nu se ardă, se pune o lingură de făină, o linguriţă de boia, se amestecă să nu se facă cocoloaşe şi se lungeşte sosul cu puţină apă rece. Se pune sare şi piper şi, după ce dă un clocot, se adaugă muguri de hamei şi, dacă mai este nevoie, puţină apă caldă. Se fierbe totul amestecând uşor şi se adaugă, apoi, două - trei roşii din conservă, decojite şi tăiate cubuleţe mici, împreună cu sucul de roşii. Se mai fierbe încet până se pătrund roşiile”.

"Pui on ptic de oloi, da bun!, tri-patru hire de ceapă verde tăiete mărunţăl, on pumn de petrinjel verde tăiet tăt aşe, pui hiribele, cam on şurţ, curăţate bine, spălate, tăiete mai mărişoare, să le sâmţăşti, sare, tiiper, poprică dulce, foc molcom” Florica li Hilimon  

Mircea Groza ne vorbeşte şi despre un alt deliciu de post, topala de hribi, cu rezerva că, în perioada aceasta, ”materia primă” - hribii - nu se găseşte decât în stare conservată. Bucătarul spune, însă, că hribii pot fi înlocuiţi cu ciuperci champignon.


 ”Aşa mi-o făcea bunica (Florica li Hilimon, din Hida) prin 1965-66: "Pui on ptic de oloi, da bun!, tri-patru hire de ceapă verde tăiete mărunţăl, on pumn de petrinjel verde tăiet tăt aşe, pui hiribele, cam on şurţ, curăţate bine, spălate, tăiete mai mărişoare, să le sâmţăşti, sare, tiiper, poprică dulce, foc molcom. Amesteci tăt timpu, nu pui apă, nu pui laptie, nu pui mnică, o laşi aşe că iea lasă apă şi tăt ce trebe! Să-ţi hie die bine!".

hribi
hribi

Vă mai recomandăm:

FOTO Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver, împreună cu „ţăranul” Mircea Groza, la un eveniment Slow Food din Italia

Secretele bucătarilor: Cum transformi florile în delicii culinare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite