De la Ana, la Caiafa. Plimbat în ultimii ani între procurori şi judecătorii sălăjeni, dosarul devalizării Cuprom a fost strămutat la Tribunalul Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, dosarul Cuprom a făcut mai multe drumuri între DNA, Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, cel de pe lângă Tribunalul Sălaj şi instanţele de judecată din Sălaj. Recent, a fost trimis pentru judecare magistraţilor maramureşeni. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Cluj, care a constatat că toţi cei trei magistraţi de la Secţia Penală a Tribunalului Sălaj s-au abţinut, din motive de incompatibilitate, de la a judeca dosarul.

Strămutarea dosarului în care Horia Simu, Ghiorghe Avasilichioaiei şi Radu Cristian Ardelean sunt acuzaţi că au gestionat fraudulos compania îi îngrijorează pe păgubiţii Cuprom, sătui să tot aştepte condamarea celor pe care îi consideră vinovaţi de devalizarea societăţii. “Mutarea procesului din Sălaj, în Maramureş ar putea presupune o nouă tergiversare. Sperăm, totuşi, că lupta pe care am purtat-o până acum cu cei care au distrus Cupromul nu va fi în zadar”, susţine Iulian Cighi, unul dintre păgubiţi şi reprezentant al foştilor salariaţi din fabrica de cupru de la Zalău.

Păgubiţii se tem că toată această tergiversare i-ar putea scăpa basma curată pe cei trei inculpaţi din dosar, în condiţiile în care termenele de prescripţie a răspunderii penale se apropie.

“Faptele pentru care cei trei sunt acuzaţi s-au petrecut în 2004. Dacă se mai trage mult de timp, există riscul să ajungem în situaţia prescrierii răspunderii penale, ceea ce presupune că procesul va oprit, iar oamenii nu vor mai fi despăgubiţi pentru acţiunile deţinute”

a mai spus Iulian Cighi, referindu-se la faptul că pentru unul dintr inculpaţi, termenul de prescriere se împlineşte în această toamnă, iar pentru ceilalţi doi, răspunderea se prescrie în 2017.

Dosarul Cuprom a fost înregistrat la Judecătoria Zalău în 2014, însă în momentul în care judecătorul de cameră preliminară a dispus începerea judecăţii, inculpaţii au contestat decizia la Tribunal, invocând că procurorul de caz era incompatibil (pe lista celor peste 7.000 de părţi vătămate se aflau şi rude ale acestuia), susţine prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa.

"Inculpaţii au avut câştig de cauză şi pentru că nu mai exista cale de atac, dosarul a fost întors la Parchet, pentru ca rechizitoriul să fie refăcut de un alt procuror. Între timp, legea s-a schimbat, iar pentru faptele cu consecinţe deosebit de grave, cu prejudicii mari, a devenit competent Tribunalul. Aşa se face că după refacerea rechizitoriului, acesta nu a mai putut fi trimis la Judecătorie, ci la instanţa sălăjeană”,

a adăugat Bologa.

Reamintim că omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată alături de Ghiorghe Avasilichioaiei şi Radu Cristian Ardelean, sub acuzaţia de gestiune frauduloasă în formă continuată. În cursul anului 2004, Simu, Avasilichioaiei şi Ardelean au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile, şi prin această modalitate au transferat activele Elcond Zalău către Cuprom Bucureşti şi Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi.

Gestiunea frauduloasă semnalată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj a făcut ca în vara acestui an Tribunalul Bucureşti să decidă intrarea în faliment a societăţii Cuprom. Numărul părţilor vătămate din dosar este de 7.107 persoane, foşti acţionari ai societăţii.

Vă mai recomandăm:

Instanţa sălăjeană a decis: Înmatricularea autovehiculelor se face fără plata timbrului de mediu

Scandalurile care au zguduit IPJ-ul. Poliţia sălăjeană a fost decapitată în 2003, pentru că şefii foloseau arestaţii la muncă în interes propriu

Un nou proces pentru samsarul campion al României, Horia Şchiopu Simu. Milionarul este judecat pentru devalizarea celui mai mare producător de conductori din cupru din ţară

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite