Dacian Cioloş, „povestit“ de vecinii din satul natal: „Am ajuns noi, legumicultori renumiţi, să cumpărăm roşiile lui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii comunei Pericei se mândresc cu faptul că Dacian Cioloş s-a născut între ei, îi laudă caracterul exemplar, dar se arată îngrijoraţi că „nu va fi lăsat“ să facă treabă aşa cum îşi doreşte.

Pericei este o comună din judeţul Sălaj compusă din cinci sate şi având o populaţie, numărată la recensământul din 2011, de 3.768 de locuitori.

Situarea pe lunca râului Crasna, i-a adus localităţii „la pachet“ zeci de hectare de pământ roditor, motiv pentru care majoritatea localnicilor se ocupă cu legumicultura, mai cu seamă de cultura cepei. Este o  îndeltnicire cu care se mândresc, o tradiţie cu o istorie de sute de ani, care le-a adus, în 2007, şi un loc în Cartea Recordurilor. Agricultorii din Pericei au împletit atunci o cunună din 45.000 de cepe care măsura  4.518 metri – cea mai lungă din lume.


Hărnicia locuitorilor se măsoară astăzi în casele mari şi cochete, înşirate de-a lungul drumurilor asfaltate. În urmă cu 40 de ani unul dintre copiii care băteau zilnic drumurile înfundate era Dacian Cioloş, premierul desemnat al României.

Strada pe care se află şi casa bunicului lui Dacian Cioloş

image

„Se agăţa de căruţe şi mergea cu oamenii pe câmp. Măicuţa îl tot căuta să-i dea de mâncare, până îi spunea vreo vecină că s-a dus cu unul sau cu altul“, ne povesteşte Florica Cioloş sau Doiţa, cum o alintă cei apropiaţi, mama celui mai mediatizat politician român al ultimei săptămâni. Se scuză că în casa părintească din Pericei, acolo unde am găsit-o zilele trecute dereticând, nu e chip să găsim un loc în care să stăm liniştiţi de vorbă. În plus, recunoaşte că nici nu prea ar vrea să facă declaraţii, după ce, după desemnarea fiului său în funcţia de premier, a început să tot fie căutată de jurnalişti.

Ne spune, totuşi, că fiului ei i-a plăcut de mic nu numai agricultura, pasiunea lui transformată în meserie, ci să şi facă bine. „El a vrut întotdeauna să ajute oamenii. De când era mic zicea că oamenii muncesc prea mult şi că vrea să facă ceva să-i ajute“, povesteşte doamna Doiţa.


Casa în care a copilărit premierul desemnat Acolo locuieşte acum bunicul său, Dumitru Brânduş, veteran de război în vârstă de 94 de ani

image

Alături de ea este şi Sorin, fratele premierului desemnat, care se arată, la rândul lui, sătul de declaraţii. „Gândiţi-vă că pentru noi e a treia oară – prima dată când Dacian a fost ministru, a doua oară când a fost numit comisar, iar acum din nou“, se justifică el. Ne spune că a vorbit la telefon, de când cu desemnarea, cu fratele său – „chestii de familie“ şi ne asigură că Dacian Cioloş „e stăpân pe situaţie“. „Sperăm doar să iasă lucrurile aşa cum îşi doreşte şi aşa cum trebuie“, spune fratele premierului.


Împreună, doamna Doiţa şi Sorin, fratele lui Dacian Cioloş, fac scut în jurul lui nea Dumitru Brânduş, bunicul premierului desemnat şi cel care, potrivit unei postări făcute pe Facebook în această vară, i-a inspirat „copilăria şi devenirea“. „Are aproape 95 de ani şi nu vrem să-l expunem“, se scuză ei. Bunicul este ultimul veteran de război rămas în sat şi este cel care a reuşit să-i insufle copilului Dacian Cioloş dragostea pentru pământ, dragostea pentru agricultură. „Probabil, de aceea a şi ales această cale“, spune doamna Doiţa, referindu-se la faptul că, atunci când a trebuit să dea admitere la liceu, Dacian a ales să meargă la Liceul Agricol din Şimleu Silvaniei – unul dintre cele mai bune colegii cu profil din regiune la acea vreme - şi să stea în internat. Premierul desemnat ar fi putea opta pentru orice liceu bun în Zalău, unde locuia familia sa.


Dacian Cioloş, alături de bunicul său, la Pericei, în luna august FOTO Facebook Dacian Cioloş

image

„Cât stres va fi pe capul lui“

La câteva case distanţă locuieşte Mihaela Cristolţean, verişoară primară cu Dacian Cioloş, căruia i-a fost, pe vremuri, şi colegă de grădiniţă. Ne vorbeşte despre cum puterea dată de funcţiile importante pe care le-a ocupat nu i-a viciat caracterul. „Îmi amintesc că, într-o zi de Paşti, eram cu toţii la masă şi a venit un om la poartă, voind să discute cu Dacian o problemă legată de ceva terenuri. Ne-a lăsat la masă şi s-a dus şi a discutat, atât cât a fost nevoie, cu omul respectiv. Aşa e el, nu refuză pe nimeni“, spune Mihaela. Femeia împărtăşeşte îngrijorarea fratelui premierului şi crede că pe Dacian îl aşteaptă vremuri grele. „Cât stres va fi pe capul lui, într-un an, cu ţara lui, n-a fost în cinci ani la Bruxelles, cu 28 de ţări. Era liniştit acolo, avea echipă. Şi aici, dacă va fi lăsat să îşi aleagă el echipa, va fi bine“, crede ea.Deşi n-a vorbit cu vărul său pe această temă, femeia simte că problemele au apărut deja. „Se leagă unii de faptul că este prea tăcut, prea retras. Aşa e el, mai rezervat, şi cred că în ziua de azi e mai bine să fii aşa, pentru că nu poţi ştii niciodată cu cine stai de vorbă şi cum ţi se răstălmăcesc cuvintele. Sau, spun alţii, că ar fi ofiţer de informaţii. Doamne fereşte!“.

Ataşat de familie şi de sat


Mihaela îl descrie pe Dacian Cioloş ca fiind foarte ataşat de familie. „Ori de unde venea, ne întâlneam. Am vorbit cu el înainte de numire. Urma să vină în ţară şi să vină şi acasă acum, în 17 – 18 noiembrie. Cu toate câte s-au întâmplat între timp, nu cred că o să mai aibă timp să vină şi acasă“, spune ea.

Fotografie de la cununia lui Dacian Cioloş cu Valerie FOTO Facebook Costin Staicu

image


Că îşi iubeşte familia şi că este mândru de satul în care a copilărit şi în care şi-a petrecut, mai apoi, toate vacanţele, o demonstrează şi faptul că, în 2000, când s-a căsătorit cu Valerie, o fostă colegă de facultate din Franţa, Dacian Cioloş a ales să se cunune la biserica din sat, plimbându-se cu mireasa lui pe uliţele încă neasfaltate ale Periceiului. Se pare că şi soţia premierului a ajuns să îndrăgească aceste locuri şi vine cu plăcere aici ori de câte ori are ocazia.

Valerie a cântat în biserica din sat

Valerie Cioloş Villemin, consultant internaţional pe probleme de agricultură, i-a impresionat pe localnicii din Pericei la Crăciunul trecut când s-a dus împreună cu soţul său la slujbă, la biserica din sat, şi a cântat, în faţa credincioşilor, cântece bisericeşti. „La ultimul Crăciun, doamna Valeria a cântat în biserică două cântece. Mi se pare că în franceză le-a cântat, dar semănau destul de bine cu cele ortodoxe de la noi“, ne povesteşte Vasile Păcurar, fost maistru la fabrica de mobilă din Şimleu Silvaniei, acum pensionar. Este vecin cu familia lui Dacian Cioloş şi spune că şi-l aminteşte cum frământa în copilărie noroiul uliţelor din Pericei sau cum îşi ajuta bunicii la orice era de făcut pe lângă casă sau la câmp. „Să vedeţi că dă cu coasa. Şi când era ministru, mă uitam la el cum plantează roşiile. E priceput şi respectuos. Poate prea respectuos“, povesteşte pensionarul.


Vecinul ni-l descrie, zâmbind, pe premier şi ca fiind extrem de modest, inclusiv în privinţa aparenţelor: „Când ştiam că e acasă şi ştiam că va merge sigur şi la biserică, noi ne îmbrăcam toţi la patru ace, cu costum şi cravată, că doar mergem cu ministrul. El şi doamna Valerie veneau îmbrăcaţi frumos, dar modest – parcă noi eram miniştri!“, exclamă nea Vasile.

Roşiile lui Cioloş, la căutare în sat

Vasile Păcurar ne povesteşte cum, pe vremea în care era student la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Dacian Cioloş a fost trimis – „mai mult ca sigur pentru că era foarte bun şi acolo!“ – într-un schimb de experienţă în Franţa. A văzut cum fac legumicultură francezii şi s-a gândit să experimenteze modelul lor şi acasă, la Pericei. „A adus de acolo folie, a adus materiale, a adus plante şi a făcut pe toată grădina lui bunicu-său solarii, mai mult cu roşii timpurii. Am ajuns noi, sat de legumicultori renumiţi, să cumpărăm roşiile lui, că toţi care mergeau la câmp, la lucru, îşi luau roşii să le pună în traista cu mâncare“, ne explică el.

Vasile Păcurar, un vecin în vârstă de 65 de ani

image

Despre noua funcţie a lui Dacian Cioloş, vecinul Vasile spune că are şi o parte bună, dar şi una mai puţin bună. „E bine, pe de-o parte, pentru că e bun şi e un om deştept, care îşi merită locul. Dar cu situaţia politică de azi – când ăştia din partide se mănâncă unii pe alţii – nu ştiu. După mintea mea, vor fi foarte mulţi care l-or împiedica, l-or şicana, i-or face probleme“, anticipează el.

„Vreau să-i fie bine fiului meu aici, acasă“

Între timp, lui nea Vasile i se alătură Sorin Cristolţean, soţul Mihaelei (verişoara lui Dacian Cioloş). Împreună se declară de acord că, deşi durata mandatului – de numai un an – este prea scurtă pentru a schimba tot ce e de schimbat în ţara asta, „dacă-l lasă – dar tare ne temem că nu-l vor lăsa“, premierul desemnat ar şti ce trebuie făcut. „Am un băiat care s-a dus să lucreze în Londra. Foarte bine îi merge acolo – vorbim în fiecare seară şi ne spune că e mulţumit. Eu vreau să-i fie bine fiului meu aici, acasă“, este „tema“ pe care i-o dă Vasile Păcuraru vecinului său, Dacian Cioloş.


Legătura cu „Vulpea”

În urmă cu ceva vreme, primarul Periceiului, Boncidai Csaba, infirma existenţa vreunei legături de rudenie dintre Dacian Cioloş şi Virgil Ardelean, zis „Vulpea“ (originar din Pericei), fost director al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă, legătură speculată de unii ca fiind la baza ascensiunii lui Cioloş. „Pe părinţii mamei lui Dacian Cioloş, născută la Pericei, i-a chemat Brânduş – pe bunic – şi Ciordaş – pe bunică. Bunicii domnului Ardelean, din partea tatălui, s-au numit Ardelean şi Martin“ - erau argumentele edilului. Alţi localnici ştiu că ar exista, totuşi, o legătură de rudenie, însă îndepărtată, între cei doi. „Pare-mi-se că bunicul lui Dacian a fost ceva rudă cu bunica lui Ardelean. Dar precis că aşa rudă şi eu sunt cu ei şi, probabil, cu tot satul“, spune Vasile Păcurar.

Oamenii mari ai Periceiului


Dacian Cioloş nu este singurul „om mare“ cu care Periceiul se mândreşte. Iuliu Maniu, ctitor al Marii Uniri şi premier al României în mai multe rânduri, a locuit la Bădăcin, un sat ce intră în componenţa comunei, cei doi având în comun şi o extraordinară coincidenţă: ambii au fost numiţi în funcţie într-o zi de 10 noiembrie (Maniu în 1928, Cioloş în 2015). În Pericei s-a născut Victor Deleu, membru în Marele Sfat Naţional în decembrie 1918, deputat în Parlamentul României şi primar al Clujului. Tot aici îşi are originile şi pictorul Ioan Sima, ajuns celebru mai cu seamă datorită picturilor sale cu flori.

Vă mai recomandăm:

Coincidenţe formidabile. Câte lucruri îl leagă pe Dacian Cioloş de marele Iuliu Maniu: ambii din Sălaj, context politic similar, numiri pe 10 noiembrie

Dacian Cioloş, de pe hotarul din Pericei la Palatul Victoria. Povestea sălăjeanului care a făcut de mic pasiune pentru agricultură

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite