Cum scapi de micoza unghiei. 8 sfaturi ale farmacistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Onicomicoza trebuie tratată încă de la primele simptome
Onicomicoza trebuie tratată încă de la primele simptome

Micoza unghiilor este o infecţie fungică destul de comună, ce apare în special la adulţi. O unghie atacată de o astfel de ciupercă capătă un aspect deloc estetic: se îngroaşă, devine galben-maronie şi se poate desprinde la tăiere.

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice este onicomicoza, cunoscută drept micoza unghiei. Afecţiunea, una care dă un aspect inestetic şi poate provoca durere, este întâlnită atât la unghiile de la picior, cât şi la cele de la mână.

"Onicomicoza este o infecţie cauzată de fungi (Trichophyton şi/sau Candida albicans). Simptomele variază în funcţie de tipul de fung implicat, dar cele mai frecvente sunt îngroşarea şi îngălbenirea unghiei. Afecţinea nu se vindecă de la sine, ba chiar este contagioasă, putând fi transmisă celor din jur prin contact direct sau prin folosirea în comun a prosoapelor sau piscinelor. O persoana infectată se poate autocontamina, ceea ce înseamnă că infecţia se poate extinde şi în alte părţi ale corpului", explică farmacista Amalia Chiş Glater.

Prin urmare, problema nu trebuie neglijată. Specialiştii recomandă luarea de măsuri încă de la primele simptome, întrucât cu cât ciuperca pătrunde mai mult în straturile unghiei, cu atât va fi mai dificil de tratat. Farmacista susţine că într-o primă etapă, dacă unghia nu este foarte afectată, tratamentul poate fi făcut şi acasă, şi constă aplicarea unor substanţe specifice pe zonele afectate, în asociere cu administrarea de antimicotice orele. Pentru acestea din urmă, însă, este esenţial consultul medical. În paralel, vor fi luate unele măsuri de igienă care vor ajuta unghia să se refacă mai repede.

Iată sfaturile farmacistuluI:

1. Aplicaţi soluţii/lacuri/geluri pentru uz topic (local), în asociere cu antimicotice orale recomandate de către medicul specialist. Perioada de tratament poate fi destul de lungă - de la şase luni, pentru micoza unghiei de la mână, până la 12 luni, pentru cea de la picior.

2. Spălaţi zilnic picioarele cu săpun, clătiţi bine şi uscaţi bine zona afectată, mai ales între degete.

3. Schimbaţi zilnic prosoapele şi şosetele (care se recomandă a fi din bumbac) folosite şi spălaţi-le cât mai des la temperaturi înalte (peste 60 de grade pentru a distruge fungii).

4. Purtaţi încălţăminte care lasă picioarele "să respire" şi care să nu fie prea strâmtă, pentru a evita apariţia de leziuni la nivelul vârfurilor picioarelor.

5.Utilizaţi o pudră antifungică pentru interiorul încălţămintei.

6. Sauna/băile cu aburi vor fi frecventate după ce infecţia fungică a fost vindecată.

7. Tăiaţi unghia cu grijă, pe măsură ce creşte.

8. Continuaţi tratamentul până creşte o unghie nouă, sănătoasă.

În situaţiile în care măsurile luate nu au efectul scontat după o lună de tratament, adresaţi-vă medicului dermatolog.

Vă mai recomandăm:

De ce se formează unghiile încarnate. Top 4 metode banale de prevenire a afecţiunii grave şi chinuitoare

Două leacuri băbeşti pentru herpes, virusul de care nu scăpăm niciodată: „Ambele ajută la uscarea leziunilor“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite