Cum au scăpat de condamnare afaceriştii care au devalizat cel mai mare producător de cupru din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima instanţă s-a pronunţat în dosarul în care trei oameni de afaceri români au fost trimişi în judecată pentru devalizarea uneia dintre cele mai mari fabrici de fire de cupru din Europa.

După aproape şase ani de procese şi numeroase drumuri pe care dosarul Cuprom le-a făcut între DNA, Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, cel de pe lângă Tribunalul Sălaj şi instanţele din Sălaj, respectiv Maramureş, judecătorii au pronunţat o primă soluţie.

În 5 martie, Tribunalul Maramureş, unde dosarul de gestiune frauduloasă a fabricii de conductori emailaţi de cupru din Zalău a fost strămutat în 2016, a constatat că a intervenit prescripţia răspunderii penale şi a încetat procesul penal pornit împotriva inclupaţilor Horia Simu, Ghiorghe Avasilichioaiei şi Radu Cristian Ardelean, acuzaţi de procurori că au devalizat Cupromul (fostul Elcond), cândva un gigant al cuprului. În schimb, cei trei au fost obligaţi în solidar, să plătească Fondului Proprietatea, contravaloarea a 4.792.364 acţiuni x 0,1994 lei, sumă ce urmează să fie actualizată cu dobânda legală şi rata inflaţiei începând cu ianuarie 2006 şi până la achitarea efectivă.

De asemenea, ei vor avea de achitat către aproape 7.000 de păgubiţi contravaloarea a 748 acţiuni x 0,1994 lei/acţiune, sumă ce urmează să fie actualizată cu dobânda legală şi rata inflaţiei începând cu 20 ianuarie 2003 şi până la achitarea efectivă. Decizia nu este definitivă, inculpaţii făcând apel.

Traseul unui dosar

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2004, Simu, Avasilichioaiei şi Ardelean au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile, şi prin această modalitate au transferat activele Elcond Zalău către Cuprom Bucureşti şi Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi. Gestiunea frauduloasă semnalată de procurori a făcut ca în vara lui 2016, Tribunalul Bucureşti să decidă intrarea în faliment a societăţii.

Dosarul Cuprom a fost înregistrat iniţial la Judecătoria Zalău în 2014, însă în momentul în care judecătorul de cameră preliminară a dispus începerea judecăţii, inculpaţii au contestat decizia la Tribunal, invocând că procurorul de caz era incompatibil (pe lista celor peste 7.000 de părţi vătămate se aflau şi rude ale acestuia), explica pentru "Adevărul", în 2016, Crin Bologa, la acea vreme prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

"Inculpaţii au avut câştig de cauză şi pentru că nu mai exista cale de atac, dosarul a fost întors la Parchet, pentru ca rechizitoriul să fie refăcut de un alt procuror. Între timp, legea s-a schimbat, iar pentru faptele cu consecinţe deosebit de grave, cu prejudicii mari, a devenit competent Tribunalul. Aşa se face că după refacerea rechizitoriului, acesta nu a mai putut fi trimis la Judecătorie, ci la instanţa sălăjeană”, a adăugat Bologa.

În toamna lui 2016, inculpaţii au obţinut strămutarea dosarului în judeţul Maramureş. Contactat, actualul prim-procuror al Parchetului Sălaj, Bogdan Chiş, ne-a declarat că unele fapte pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată s-au prescris în februarie 2017, altele în februarie 2018, dar că prescripţia nu echivalează cu absenţa vinovăţiei inculpaţilor.

Un contract fictiv de împrumut

Potrivit anchetatorilor, totul ar fi început în 2004, când  cei trei inculpaţi ”au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile şi prin această modalitate au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti şi SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi.

Mai exact, Ghiorghe Avasilichioaei, în calitate de director general al SC Elcond SA Zalău, calitate în care a administrat bunurile acestei societăţi, prin încheierea contractului de împrumut din data de 01.07.2004, care era un contract fictiv, urmat de încheierea convenţiilor de dare în plată cu Radu Cristian Ardelean, a transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti, valoarea acestora fiind de 24.230.432,70 lei Ron la valoarea din anul 2004. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că Ardelean, care deţinea la momentul respectiv funcţia de preşedinte AGA al Elcond,  l-a împuternicit pe  Avasilichioaie  să încheie contracte cu SC Cuprom SA, o firmă din Bucureşti la care preşedinte AGA era Simu , acesta din urmă deţinând şi funcţia de reprezentant legal al SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, administrator al SC Elcond SA. Tot în 2004 - spun procurorii - prin acţiunile celor trei, a fost vândut activul aparţinând SC Elcond SA denumit „Locuinţă de serviciu” către SC Nordexo Manufacturing SRL, unde administrator unic era Sima.

Creanţă de aproape 6,5 milioane de lei, neîncasată

Un alt cui bătut în sicriul Elcond a fost reprezentat de faptul că Simu, în calitatea de administrator unic al SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, care era administrator al SC Elcond SA, în perioada 23.10.2003-28.02.2005, şi Avasilichioaei, în calitate de administrator unic al SC Elcond SA, din data de 28.02.2005 până la data de 16.02.2006, nu au efectuat demersurile necesare pentru încasarea creanţei de 6.463.897,57 lei pe care SC Elcond SA Zalău o avea de încasat de la SC Phoenix SA Baia Mare, fapt pentru care aceasta s-a prescris şi a fost trecută în contabilitate la pierderi din creanţe la data de 14.12.2007.

În 2015, Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment a societăţii.

Mai puteţi citi:

Aproape 2 milioane de lei pentru sutele de disponibilizaţi de la Cuprom. Fost angajat: „Cu un ochi râdem, cu unul plângem“

Un nou proces pentru samsarul campion al României, Horia Şchiopu Simu. Milionarul este judecat pentru devalizarea celui mai mare producător de conductori din cupru din ţară

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite