Cum să ai în grădină o floare protejată, fără să încalci legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Centrului de Cercetări Biologice – Grădina Botanică Jibou lucrează la un proiect de multiplicare in vitro a lalelei pestriţe, o floare inclusă în Cartea Roşie a speciilor pe cale de dispariţie şi protejată prin lege.

O minune de câţiva centimetri, care creşte în fiecare primăvară în poienile umede din păduri. Este o floare pe cât de firavă, pe atât de puternică, reuşind să îşi facă loc, an de an, prin păiuşul des din poieni. Vorbim despre laleaua pestriţă, o plantă pe cale de dispariţie din România, motiv pentru care a fost declarată specie ocrotită de lege.  Denumirea ştiinţifică a plantei este Fritillaria meleagris, fritillus care în latină înseamnă tablă de şah, pahar de aruncat zarurile, face aluzie la pătratele ordonate, brun-roşcate ale lalelei. Din acest motiv, poporul a mai numit-o „bibilica”, deoarece se aseamănă cu o pasăre cu penaj la fel de pestriţ, negru cu puncte albe.

Raritatea ei ar putea fi compensată de un proiect derulat la Centrul de Cercetări Biologice - Grădina Botanică "Vasile Fati" Jibou, în ale cărui laboratoare de micropropagare se face, deja, multiplicarea în vitro a lalelei pestriţe, urmată de aclimatizare şi producerea de bulbi. Cercetătorii spun că, prin acest demers, încearcă să-i facă pe oameni să nu mai rupă plantele din ariile protejate în care încă mai există, dat fiind faptul că bulbi de lalea pestriţă vor fi disponibili spre vânzare la Jibou, astfel că pasionaţii vor putea cultiva în grădina proprie frumoasa şi spectaculoasa floare. 

 În Sălaj există o arie protejată declarată ca atare tocmai pentru că acolo creştea laleaua pestriţă. Cosmin Sicora, directorul centrului de la Jibou, spune, însă, că în ultimii ani floarea nu a mai apărut acolo. Ea creşte, totuşi, în Sălaj, fiind identificată în apropiere de Poiana Narciselor, din aria protejată Racâş – Hida, fără a fi, însă, consemnată în descrierea ariei respective. "În Sălaj, a fost instituită zonă protejată pentru laleaua pestriţă pe Valea Sălajului, lângă Cehu Silvaniei. Acolo, însă, nu mai creşte. Noi am găsit-o, în schimb, în apropiere de Poiana Narciselor, motiv pentru care vrem să includem zona de acolo în care creşte laleaua pestriţă în aria protejată Racâş - Hida", spune Cosmin Sicora, directorul centrului.

Primele lalele pestriţe au înflorit deja la Grădina Botanică din Jibou, cu o lună - o lună şi jumătate mai devreme decât în mediul loar natural. Cei care vor să vadă mica, dar spectaculoasa floare o pot face vizitând Grădina Botanică zilnic între orele 8.00 şi 17.00, până în 31 martie, programul prelungindu-se până la ora 19.00.

Citeşte şi Cum să îţi izolezi casa cu ajutorul florilor. Ce soluţie au cercetătorii din Jibou

FOTO "Ţara Lalelelor" s-a mutat în România, la Jibou. Cât mai durează "minunea"

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite