Castelul singurului rege pe care l-a dat Sălajul ar putea fi reabilitat cu ajutorul polonezilor
0Castelul Bathory din Şimleu Silvaniei, care a fost în secolul al XVI-lea reşedinţa regelui Poloniei, Ştefan Bathory, ar putea fi reabilitat cu sprijin de la polonezi, primăria oraşului având o primă rundă de discuţii cu ambasadorul Poloniei în România pentru a găsi, împreună, o soluţie de finanţare pentru acest important obiectiv.
Castelul a fost construit la sfârşitul secolului XV, de către Nicolae Bathory, evenimentul fiind meţionat în documente din 1594, 1668, 1703 şi 1708. După cum a declarat pentru Adevărul de Seară arheologul Csok Zsolt, Nicolae Bathory a obţinut domenii în zona Şimleului, în urma căsătoriei cu Sofia Banffy. Nobila mireasă venea cu o zestre frumoasă de sate în această zonă, dar şi în judeţul Cluj. „Se pun astfel bazele familiei Bathory, iar oraşul este ales ca centru al posesiunilor, deoarece se afla pe drumul sării, fapt ce a adus un plus financiar familiei”, explică Csok.
Între 1582 şi 1592, castelul este întărit de mai tânărul Báthori István, nepotul voievodului Báthori István. În 1594 cetatea ajunge în mâinile Fiscului după ce Báthori Zsigmond îşi acuză verişorul de iloialitate. În perioada domniei lui Báthori András castelul este locuit de tânărul Báthori István, soţia sa Ana şi fiul lor András. Fiica lor, Zsófia, devine în 1658 soţia voievodului Rákóczi György al II-lea. Castelul ajunge astfel în proprietatea familiei Rákóczi, dar după doi ani este distrusă de turci şi tătari. Fiind transformă în cetate de graniţă, nu mai este locuită permanent şi starea ei se degradează.
De–a lungul timpului, încăperile cetăţii au fost folosite ca garnizoană militară, depozit de muniţie, sau temniţe pentru prizonieri. La începutul secolului al XVIII-lea, în timpul răscoalei antihabsurgice condusă de Francisc Rakoczi, cetatea a fost distrusă aproape în întregime şi nu s-a mai investit în repararea acesteia. După aproximativ 150 de ani, familia Banffy redevine proprietară a cetăţii şi o dă în arendă oraşului, cetatea fiind şi astăzi în administrarea autorităţilor locale. „Din păcate, nu au mai existat investiţii pentru conservarea castelului. Ba mai mult, în timpul comunismului, în şanţul de apărare de pe latura estică a cetăţii a fost amenajat WC-ul public al oraşului. E un exemplu tipic al atitudinii faţă de monumentele medievale”, opinează Csok.
Cel mai ilustru proprietar al castelului
În secolul al XVI-lea are loc ascensiunea socială a familiei Bathory de Şimleu datorită lui Ştefan I (1533 – 1586), una dintre cele mai ilustre personalităţi politice ale vremii. Nobilul din Şimleu a fost vicevoievod, principe al Transilvaniei şi rege al Poloniei. La fel ca strămoşul său, Ştefan devine rege al Poloniei după ce ce se căsătoreşte cu o „tânără” de 53 de ani, Ana din familia Jagellon.În 1575, Ştefan preia tronul Poloniei şi lasă principatul Transilvaniei pe mâna fratelui său, Cristofor. Poate cea mai importantă idee a lui Ştefan I a fost aceea de a uni Transilvania, Ungaria şi Polonia într-o ofensivă comună împotriva turcilor. Nobilul şimleuan nu a putut să-şi ducă planul la îndeplinire pentru că în 1586 moare, din cauza unei hemoragii cerebrale.
Cum a ucis Ştefan I balaurul
În jurul personalităţii lui Ştefan I s-a creat şi o legendă locală, care nu poate fi datată foarte clar, dar Csok Zsolt spune că a auzit-o de la bunicul său. La jumătatea secolului XVI, un balaur fioros îşi făcea veacul pe Dealul Pupos, de lângă Şimleu. Din când în când, bestia cobora în oraş şi-şi potolea setea de sânge devorând fecioare. După ce ani la rând şimleuanii au fost terorizaţi de balaur, tânărul Ştefan Bathory a găsit o metodă foarte ingenioasă de a-l răpune. „Ştefan a luat o turmă de oi, le-a eviscerat, le-a umplut apoi cu var nestins şi le-a dus pe dealul unde trăia balaurul. Bestia a devorat oile şi s-a dus apoi, însetat fiind, să bea apă din râul Crasna. Un gest fatal, pentru că apa a făcut ca varul să se stingă în el şi a murit“, povesteşte istoricul. Aceasta ar fi explicaţia pentru care pe blazonul familiei Bathory apar şi trei colţi de balaur.
Primăria încearcă din 2006 să facă rost de bani de reabilitare
Primăria oraşului Şimleu Silvaniei încearcă din 2006 să obţină bani pentru finanţarea reabilitării castelului. S-au făcut mai multe proiecte pentru finanţare, neconcretizate niciunul. Luna trecută, primarul Septimiu Ţurcaş s-a întâlnit cu ambasadorul Poloniei în România pentru a încerca să găsească, împreună, o soluţie pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare. Speranţele ambelor părţi se leagă de bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020.