Americanul care ne învaţă să ne descoperim istoria: s-a stabilit în România şi ne deschide ochii asupra potenţialului turistic al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eric De Sena, alături de Alexandru Matei, la Porolissum, la primele campanii comune de cercetare FOTO www.johncabot.edu
Eric De Sena, alături de Alexandru Matei, la Porolissum, la primele campanii comune de cercetare FOTO www.johncabot.edu

S-a îndrăgostit de România de 12 ani, când a ajuns pentru prima oară la Porolissum, în Sălaj. Acum a devenit sălăjean, prin „adopţie”, şi munceşte de zor pentru descoperirea şi redescoperirea istoriei locale, dar mai ales pentru promovarea locurilor care pot scoate zona de nord-vest a ţării din anonimat.

Numele său este Eric De Sena, un arheolog american care a ajuns pentru prima oară în Sălaj în 2003, când a fost invitat de fostul director al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, regretatul Alexandru Matei, să colaboreze la săpăturile din situl roman de la Porolissum. După cum povesteşte pe site-ul asociaţiei pe care recent a înfiinţat-o, Transylvania Alive Association for Cultural Heritage, în anul următor s-a întors la Porolissum însoţit de trei studenţi de-ai săi din SUA, iar vizitele sale în Sălaj, niciodată singur, s-au tot repetat.

„Cu fiecare sesiune de săpături de la Porolissum, am învăţat şi am devenit tot mai pasionat de România, văzând ce potenţial pentru cercetare, pentru educarea studenţilor şi pentru turism există”, povesteşte el. „

Ca profesor de arheologie şi artă antică la John Cabot University din Roma, Saint Mary's College Rome Program şi Duquesne University Rome Center, am avut marele noroc să am muzeele şi monumentele din Italia drept săli de clasă.  Pietrele vechi şi ceramica spartă nu sunt în mod inerent interesante, aşa că am învăţat cum să le spun povestea - despre oamenii din spatele lor şi despre utilitatea lor”, explică arheologul.

Experienţa astfel acumulată şi-a aplicat-o, mai apoi, în Bulgaria, pentru ca, acum, să revină în România, pentru a pune în valoare potenţialul istoric şi turistic de aici. S-a axat pe zona de nord-vest a ţării, în parte şi pentru că şi-a întemeiat o familie la Zalău. În urmă cu câteva luni, a înfiinţat asociaţia non-profit Transylvania Alive Association for Cultural Heritage, cu care derulează proiecte de cercetare, educaţionale dar, mai ales, prin intermediul căreia promovează, aşa cum l-a învăţat experienţa anilor la catedră, obiectivele istorice din zonă.

Pe site-ul asociaţiei a creat o secţiune în care sunt prezentate informaţii, în limba engleză, şi fotografii despre situri romane reprezentantive (Napoca - Cluj Napoca, Potaissa - Turda, Buciumi şi Porolissum - Sălaj), obiective aparţinând perioadei Evului Mediu Târziu şi începutului perioadei moderne (Catedrala Sfântul Mihail din Cluj, Cetatea Almaşu, Biserica Reformată din Huedin, Castelul Karoly din Carei, Cetatea Ardud, Castelul Wesselenyi din Jibou, Biserica Reformată din Şamşud, Castelul Bay din Treznea şi altele), dar şi  despre frumoasele biserici de lemn din zonă (Sighetu Silvaniei, Zimbor, Ciumărna, Creaca Sînpaul, Bozna, Prodăneşti, Chieşd).

Lucrează la escavarea unui castru roman cvasi-necunoscut

Săptămâna aceasta, alături de arheologi de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi de alţi specialişti clujeni, Eric De Sena a demarat un proiect de cercetare pe Dealul Vraniţa din Bozna, în comuna Treznea, la capătul cărora arheologul speră să poată anunţa descoperirea unui nou castru roman în Sălaj. Lucrările au ca punct de plecare observaţiile unui arheolog amator, Karolyi Toma, care în 1863 a scris o lucrare în care vorbea despre ziduri din piatră şi ciment, similare celor de la Porolissum, evidente la acea vreme pe Dealul Vraniţa de la Bozna. Scrierea de acum un secol şi jumătate a fost confirmată de cercetări magnetometrice, care sugerează că sub pământ sunt ziduri care aşteaptă să fie dezgropate. La cercetări participă şi studenţi din SUA şi Canada, precum şi liceeni din Zalău.

Vă mai recomandăm:

Descoperire arheologică fabuloasă în zona sacră de la Porolissum. Surpriza de sub capacul de o tonă şi jumătate - VIDEO

FOTO Urmele unui impunător templu sau basilici romane, cu două niveluri, descoperite la Porolissum



 
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite