7 gesturi comune pe care să le eviţi prin lume. Ţările în care este nepotrivit să mănânci cu stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anumite comportamente sau obiceiuri pot fi percepute diferit pe Glob: ceea ce într-o colţ al lumii poate părea un lucru banal poate fi o privită drept o ofensă într-un altul.

Fiecare cultură îşi are propriile reguli şi coduri ale bunelor maniere, aşa că, înainte de a pleca în vacanţă pe meleaguri străine, nu ar strica să ne documentăm puţin cu privire la tradiţiile locului. Iată câteva dintre gesturile comune care sunt considerate ofensatoare în alte culturi:

Bacşişul. A oferi bacşiş este un gest pe cat de natural şi chiar esenţial în unele ţări, pe atât de nepotrivit în altele. În timp ce în foarte multe culturi, este o regulă nescrisă de a lăsa ceva bănuţi ospătarului care te-a servit la masă, angajatului de la spălători auto sau taximetristului, în Japonia, spre exemplu, un astfel de demers este jignitor. Şi asta pentru că ai lăsa de înţeles că fără ciubuc, eşti convins că respectivul lucrător nu îşi va oferi servicii de cea mai înaltă calitate.

Cadourile. Când primim un cadou, regulile bunului-simţ spun să îl deschidem în prezenţa personei care ni l-a dăruit, pentru a împărtăşi cu aceasta bucuria, dar şi pentru a-i mulţumi. În felul acesta vom arăta că suntem persoane educate şi manierate. Nu şi în China, India sau în alte ţări din regiune unde codul bunelor maniere stabileşte că darurile se deschis în privat. Orice altă abordare este privită aici ca fiind de prost gust, o dovadă a lipsei autocontrolului.

Mâna stângă. În unele părţi ale lumii, mâna stângă este considerată murdară, întrucât ar fi folosită pentru activităţi legate de urinare şi defecaţie. Este cazul statelor din Orientul Mijlociu, dar şi în unele părţi din Africa şi India, unde stânga nu se foloseşte pentru a înmâna cuiva ceva, nici pentru a atinge pe cineva sau pentru a mânca. Toate aceste activităţi sunt rezervate mâinii drepte.

Trebuie să îţi sufli nasul? Primul gând pe care îl ai este să îţi cauţi batista. Nu şi dacă te afli în Arabia Saudită, Franţa, China ori Japonia, unde este dezgustător şi ofensator să-ţi sufli nasul în public

Pălăvrăgela. Statul la taifas este o activitate la care trebuie să renunţaţi în saunele din Finlanda sau Suedia, în templele din Thailanda, în bisericile din Europa, precum şi în unele restaurante din Africa şi China (în cazurile din urmă, întrucât ai arăta lipsă de respect pentru bucătar şi pentru mâncare).
Dacă nu sunteţi sigur de regulile locului, urmăriţi comportamentul celor din jur - dacă observaţi că păstrează tăcerea, faceţi la fel.

Descălţatul. A te descălţa la intrare în casă este un obicei care câştigă tot mai mult teren în lume, din dorinţa oamenilor de a ţine departe bacteriile şi murdăria purtate pe talpă. Studiile au arătat că locuinţele în care nu se intră încălţat au cu 60% mai puţin praf cu particule de plumb. În plus, este mult mai uşor să menţii curăţenia într-o casă în care nu se intră cu pantofii. În statele scandinave, China, Japonia, Turcia, Thailanda şi în cea mai mare parte a Orientului Mijlociu, descălţatul la intrarea într-o casă este obligatoriu.

Tălpile. În multe ţări musulmane, budiste şi hinduse, a-ţi arăta tălpile picioarelor ori a încălţămintei este tabu. Tălpile sunt considerate a fi foarte murdare, întrucat acestea ating solul, prin urmare, a le arăta cuiva constituie o adevărată insultă.

Vă mai recomandăm:

Tradiţii exotice incluse în patrimoniul UNESCO. Singurul loc din lume unde creveţii sunt pescuiţi cu ajutorul cailor

Greşeli pe care le faci în privinţa tocătorului de lemn. Reguli pentru întreţinerea importantei ustensile

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite