16 ani de închisoare şi averea confiscată. Pedeapsa dată de magistraţi unui cunoscut şi controversat om de afaceri din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţa a dispus confiscarea specială a sumei de 9.141.211,38 lei
Instanţa a dispus confiscarea specială a sumei de 9.141.211,38 lei

Viorel Ştiube, un cunoscut om de afaceri cercetat şi trimis în judecată de DNA şi de multe alte parchete din mai multe judeţe din Transilvania (şi nu numai), a fost condamnat de Tribunalul Sălaj la 16 ani de închisoare cu executare, instanţa dispunând şi confiscarea specială a unei sume de peste 9.000.000 de lei.

Magistraţii Tribunalului Sălaj s-au pronunţat zilele trecute în dosarul în care Viorel Ştiube, un cunoscut şi controversat, în acelaşi timp, om de afaceri a fost trimis în judecată, la finele anului 2013, de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Potrivit informaţiilor primite la momentul trimiterii în judecată de la prim-procurorul Crin Bologa, omul de afaceri era acuzat de o evaziune de peste 103.000 de lei, rezultată din deducereaTVA-ul la o factură fictivă în valoare de peste 6.000.000 de lei, înregistrată pe numele SC Silvania Comtur Şimleu Silvaniei, firmă al cărei administrator era. Mai mult, el şi-a însuşit peste 9.000.000 de lei din patrimoniul societăţii, fapt ce a şi dus la falimentul acesteia şi la imposibilitatea recuperării de către creditori a creanţelor.

Potrivit sentinţei de zilele trecute, Viorel Ştiube este condamnat la patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la evaziune fiscală şi la 12 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. Judecătorii au ţinut cont şi de două condamnări primite de afacerist în 2006, respectiv în 2007, la Suceava, pentru înşelăciune şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pe care le-a descontopit. Prim urmare, pedeapsa rezultantă a fost stabilită prin adăugarea la pedeapsa cea mai grea, de 12 ani de închisoare, a unui spor obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse, rezultând un spor de patru ani şi un total de executat de 16 ani.

Instanţa i-a mai aplicat afaceristului şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, precum dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi administrator într-o societate comercială şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de cinci ani, a cărei executare va începe după executarea pedepsei închisorii.

Totodată, magistraţii au admis acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi îl obligă pe afacerist la plata sumei de 295.885 lei cu titlu de despăgubiri, reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat şi dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate până la data de 28.11.2013, la care se vor adăuga dobânzi, majorări şi penalităţi de întârziere aferente, calculate în continuare până la achitarea efectivă a prejudiciului. De asemenea, a fost admisă şi acţiunea civilă formulată de mandatarul comercial al acţionarilor fostei S.C.Silvania Comtour S.A.Zalău, obligându-l pe Ştiube la plata sumei de 150.000 lei cu titlu de despăgubiri, reprezentând prejudiciu cauzat.

Nu în ultimul rând, magistraţii au dispus confiscarea specială de la acesta a sumei de 9.141.211,38 lei, ca fiind dobândită în urma săvârşirii infracţiunii. De asemenea, este menţinut sechestrul asigurător impus în 2011 de către procurori asupra unor imobile pe care Ştiube le deţine în Oradea şi Diosig (judeţul Bihor).
Hotărârea nu este, însă, definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

O listă lungă de dosare

Pe lângă dosarele vizate de acest proces, Viorel Ştiube mai face obiectul şi al altor dosare. Spre exemplu, în august 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea l-a trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul a fost calculat la aproape 4 milioane de euro.

El este inculpat şi în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani instrumentat de DIICOT Sălaj în care sunt implicaţi cunoscuţi patroni din Sălaj, în frunte cu Vasile Valer Boer, Ioan Galiş şi Ioan Huluban. Ştiube, care în prezent îşi derulează majoritatea afacerilor în judeţul Bihor, este trimis în judecată în acest dosar pentru complicitate la evaziune fiscală, după ce, prin firmele sale din judeţul vecin, ar fi sprijinit gruparea infracţională în săvârşirea faptelor de care este acuzată.

Controversatul om de afaceri Viorel Ştiube este cunoscut în Sălaj în special după ce a devenit proprietarul complexului Porolissum din Zalău şi a Băilor Boghiş (deţinute acum de Lia Stanca şi de Elena Udrea).

Vă mai recomandăm:

Cât a investit Elena Udrea în modernizarea Băilor Boghiş. Candidatul la Preşedinţia României deţine 50 la sută din staţiunea din Sălaj (FOTO)

Cum a ajuns Elena Udrea să fie „patroană” în Sălaj

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite