Mai sunt şi doctori patrioţi: Radu Raicu, singurul medic alergolog din judeţul Vaslui: „Eu nu mi-am pierdut complet speranţa, de asta am rămas acasă“
0Este cunsocut faptul că România este una din ţările care exportă medici în toate colţurile în fiecare an. Deşi avea ocazia să câştige mult mai bine în străinătate, medicul vasluian, Radu Raicu, este acea excepţie care confirmă regula.
Tânăr şi cu un viitor strălucit în cariera sa, la 34 de ani Radu Raicu este unul din acei medici pentru care jurământul lui Hipocrate chiar a însemnat ceva. Lăsând la o parte situaţia financiară, pentru acest medic din Vaslui, îndatoririle morale pentru exercitarea profesiei au însemnat mai mult decât miile de euro pe care le putea primi într-un spital din străinătate. El şi-a ales menirea încă de când era în liceu. A fost mereu impresionat de medicină, deoarece, spune el, „este un domeniu dinamic“.
Singurul medic alergolog din judeţul Vaslui
La un an după ce a ieşit de pe băncile facultăţii, fiind absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacia „Grigore T. Popa“ din Iaşi, promoţia 2004, Radu Raicu, doctorul a susţinut examenul de rezidenţiat şi, în urma punctajului, a ales această specialitate.După examenul de specialitate a venit acasă, la Vaslui, unde a profesat timp de doi ani într-o clinică privată. „Ştiind dinainte şi observând şi în perioada asta de doi ani că e nevoie de un alergolog, am decis să fac toate eforturile şi să îmi ofer serviciile şi în cadrul sistemului sanitar de stat. Deoarece copiii, spre exemplu, beneficiază de gratuitate, iar situaţia de la noi, de multe ori, împiedică prezentarea la medic, mai ales în privat unde costă, am decis să îmi ofer serviciul şi pentru pacienţii asiguraţi. Poate unii dintre pacienţi au un diagnostic stabilit şi necesită monitorizare, control medical periodic sau o simplă reţetă. Acum pot beneficia de toate astea la Vaslui, fără a mai merge la Iaşi sau în alte judeţe“, ne-a declarat medicul.
Putea profesa în Suedia
În 2012, chia înainte de a depune documentaţia pentru actualul post, doctorul şi-a luat certificatul de conformitate. După cum e tendinţa generală şi la medici şi nu numai în acest domeniu, aceea de a emigra în în alte ţări unde sunt plătiţi mai bine, şi medicul vasluian a luat în calcul această posibilitate. Printr-o conjunctură, putea pleca oricând să îşi ofere serviciile în Suedia, însă o parte din el nu i-a dat voie să pună în aplicare acest plan. „Am luat decizia de a rămâne acasă considerând-o, poate, o provocare. Chiar îmi spuneam: <<Oare cum ar fi ca şi în judeţul nostru să existe acest tip de servicii medicale?>>. Am constatat că şi în celelalte judeţe din regiune această specialitate a început să fie disponibilă. Atunci mi-am zis că vreau să pornesc de la zero şi să fac ceva ce în sistemul sanitar vasluian nu a mai existat până acum“, ne-a mărturisit doctorul.
Sistemul sanitar românesc, subfinanţat cronic
Am insistat, totuşi, şi l-am întrebat pe Radu Raicu de ce a preferat să rămână într-un sistem care nu îi oferă, în primul rând, o satisfacţie financiară. Răspunsul a fost unul demn de un adevărat patriot şi pe care puţini medici din România l-ar fi dat. „Eu nu mi-am pierdut complet speranţa că putem avea şi noi un sistem medical mai bine pus la punct, mai performant, atâta timp cât şi oamenii cer activ acest lucru. Soluţia pentru rezolvarea tuturor problemelor din sistem e una extrem de simplă: dacă vor fi alocaţi bani suficienţi, vor fi şi servicii medicale la cele mai înalte standarde“, a explicat medicul Raicu.
Cei care mergeau până acum la Iaşi sau la unităţi medicale din alte judeţe pentru probleme de sănătate alergice, nu mai trebuie să facă aceste drumuri. Cabinetul medicului Radu Raicu se află în incinta Policlinicii, la etajul 2, la camera 55, cu program de luni până vineri.