Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, la limita de supravieţuire: fondurile existente mai ajung doar două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui riscă să îşi închidă activitatea, deoarece fondurile actuale nu ajung decât pentru următoarele două luni. Veştile sunt şi mai proaste pentru angajaţii celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, deoarece se anunţă şi restructurări ordonate chiar de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Spitalul Judeţean de urgenţă (SJU) Vaslui riscă să intre în colaps din cauza lipsei banilor. Fondurile existente în acest moment mai ajung doar pentru următoarele două luni, ultimul trimestru rămânând descoperit din punct de vedere financiar. Conducerea actuală a spitalului ridică neputincioasă din umeri, în condiţiile în care, la ultima întâlnire cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, directivele au fost clare: „spitalele au resurse suficiente şi depinde doar de directori cum vor fi utilizate“. 

Concret, asta înseamnă că prea mulţi bani de la minister nu vor ajunge în visteria spitalului, iar medicii riscă să nu îşi mai primească salariile. „Cuvintele de ordine ale domnului ministru su fost restructurare şI reorganizare. În condiţiile astea nu se poate face medicină. Nu e ca într-o fabrică unde un rebut poate fi eliminate. Dacă se doreşte salvarea de vieţi, toată lumea trebuie să înţeleagă că spitalele sunt consumatoare de bani“, a declarat Ana Smaranda Rinder, managerul SJU Vaslui. 

Deficit de personal

Pentru a mai face economie, ministrul sănătăţii le-a mai transmis managerilor de spitale să se gândească şi la restructurări. La Vaslui nu este cazul, cel puţin aşa sună asigurările date pentru moment de conducerea unităţii sanitare. În prezent, SJU are organigrama ocupată în proporţie de 80%, ceea ce înseamnă că spitalul mai are nevoie de cadre medicale şI nu de disponibilizări. 

„Nu se pune problema să plece vreo cineva din spital. Suntem într-un deficit de personal fantastic“, a dat asigurări Ana Rinder. O gură de oxygen ar putea veni de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) care mai are o datorie de 1,2 milioane către spital, însă nici cei de aici nu pot spune când vor achita aceste debite. 

„Într-adevăr, mai avem datorii 1,4 milioane de lei către spitalele din judeţ, din care 1,2 milioane de lei doar către Spitalul Judeţean de Urgenţă. Noi am făcut o solicitare în acest sens şi aşteptăm un răspuns. Cel mai probabil luna viitoare le vom achita. Acestea sunt singurele datorii pe care le mai avem către unităţile sanitare cu paturi şi putem spune că sunt destul de mici, ţinând cont că la începutul acestui an aveam de decontat peste 6 milioane de lei“, a declarat Simona Polak, preşedintele CJAS Vaslui. 

În cadrul întânirii dintre ministru şi şefii sănătăţii din fiecare judeţ în parte, s-a stabilit ca, până la 15 august 2013, prefecţii să evalueze planurile de măsuri întocmite de manageri, cu consultarea CJAS-urilor şi a DSP-urilor, sub coordonarea consiliilor locale. După 20 august 2013, Ministerul Sănătăţii va analiza aceste planuri trimise de prefecţi şi va decide cele mai potrivite măsuri. 


„Managerii de spitale au fost puşi la zid. Avem categorii profesionale la care am deficit de personal de 60%. Asta înseamnă că activitatea spitalelor din judeţul Vaslui  va fi paralizată“ -Daniela Clătinici, liderul Sindicatului „Sanitas“ Vaslui 


Citeşte şi:

Fostul director administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, trimis în judecată pentru conflict de interese

Aceeaşi conducere în comitetul director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui

Prostie sau exces de zel? Lifturile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, interzise doar unor vizitatori

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite