Spital fără autorizaţie sanitară, caut finanţare pentru reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad funcţionează fără autorizaţie sanitară din cauza stării avansate de degradare a două dintre pavilioanele unităţii. Fostul Sanatoriu TBC îşi desfăşoară activitatea în condiţii insalubre. Pe ultima sută de metri, autorităţile caută soluţii pentru a nu fi pus lacătul pe uşa spitalului.

E nevoie de investiţii uriaşe pentru menţinerea spitalului bârlădean pe linia de plutire. În şedinţa Consiliului Local de marţi, 15 aprilie, aleşii urbei au votat un proiect de hotărâre privind aprobarea finanţării unor studii de fezabilitate premergătoare reabilitării pavilioanelor I şi II din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman”.

Spitalul nu are autorizaţie sanitară de funcţionare din cauza stării avansate de degradare a celor două clădiri. Situaţia este arhicunoscută de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui , instituţie care a închis ochii ani în şir şi a eliberat avize de funcţionare cu plan de conformare. Ultimatumul primit impune demararea studiilor de fezabilitate pentru a demonstra că sunt intenţii privind reabilitarea clădirilor.

„Noua conducere a spitalului, din anumite motive, induce sentimentul spre populaţie că primăria nu ajută suficient. Le-am demonstrat şi arătat că nu sunt bani pentru a ajuta spitalul atât cât ar trebui. Sanatoriul TBC (pavilionul II) este clădire de patrimoniu şi pentru reconsolidare ar fi nevoie de sume uriaşe. Am evaluat că ar fi cam 800-1.000 euro/mp. La 4.000 de mp câţi are clădirea ar fi nevoie de circa 30-40 milioane euro”, a declarat primarul Constantin Constantinescu.

Suma este mai mare decât bugetul anual al oraşului, deci imposibil de a fi direcţionat întreg bugetul pentru reabilitarea spitalului. Consilierii locali s-au întrebat retoric cum e posibil să coste atât de mult doar documentaţia aferentă lucrărilor.

Nu înţeleg de ce trebuie să dăm bani pe nişte documente pe care le face tot statul. Înţeleg că aşa prevăd actele normative în vigoare, dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că, în foarte multe situaţii, costurile cu întocmirea unor asemenea documente sunt chiar mai mari decât reparaţiile în sine”, a comentat consilierul local Constantin Gîlea.

Explicaţia a venit de la Nicolae Aboşculesei, manager proiecte la spitalul bârlădean: „Expertizele şi studiile sunt scumpe, însă trebuie să reţineţi că noi nu am prevăzut pentru reabilitare doar clădirile spitalului care nu prevăd costuri prea mari şi pot fi susţinute din bugetul local. Dacă ar fi să calculăm exact cât ne costă totul, conform nevoilor reale, cred că am vorbi de sume enorme, de ordinul a cel puţin 100 de miliarde de lei vechi”.

Consilierii au votat proiectul de hotărâre chiar dacă majoritatea au comentat asupar costurilor prea mari pe car etrebuie să le suporte doar pentru documentaţie.

Citeşte şi:

Spitalul din Bârlad a fost dat în judecată pentru neplata tichetelor de masă. 650 de salariaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea sindicaliştilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite