Situaţie fără precedent în cazul referendumului privind demiterea primarului de la Pungeşti. Judecătorii vasluieni fug de soluţionarea cazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia referendumului privind demiterea primarului din comuna vasluiană Pungeşti nu a fost clarificată nici după două săptămâni, judecătorii vasluieni declinându-şi competenţa de la unul la altul, evitând să valideze sau să invalideze rezultatele.

UPDATE Tribunalul Vaslui a decis ca judecătorul investit să soluţioneze cererile în baza Legii administraţiei publice locale, referitoare la validarea/invalidarea mandatelor de primar, este cel competent să judece soarta referendumului de la Pungeşti. Luni, magistratul Iuliana Garabet şi-a declinat competenţa. 

Ştire iniţială

Curtea de Apel Iaşi a decis la sfârşitul săptămânii trecute că Judecătoria Vaslui este instanţa competentă să soluţioneze cererea Prefecturii Vaslui privind validarea/invalidarea referendumului desfăşurat pe 20 martie la Pungeşti.  Decizia a venit după ce magistraţii Judecătoriei Vaslui şi-au declinat competenţa arătând că de fapt Tribunalul Vaslui ar trebui să judece această cauză.

Deşi Curtea de Apel Iaşi a tranşat situaţia, luni, 30 martie, la Judecătoria Vaslui a apărut un nou conflic de competenţă, de această dată la nivelul completelor de judecată. Astfel, dosarul a fost înaintat la Tribunalul Vaslui care va decide marţi care magistrat din cadrul Judecătoriei Vaslui este competent să judece cauza.

Fuga de responsabilitate a magistraţilor Judecătoriei Vaslui este inexplicabilă în contextul în care Curtea de Apel Iaşi a argumentat în soluţionarea conflictului de competenţă cine şi de ce trebuie să soluţioneze o astfel de cauză. Judecătorii ieşeni au reţinut în hotărârea pronunţată pe 25 martie că Legea 3/2000, reactualizată, privind organizarea refeferendumului, nu cuprinde dispoziţii exprese privind modalitatea de validare sau invalidare a rezultatelor referendumului local. în aceste condiţii, fiind o situaţie fără precedent, instanţa ieşeană a precizat: ”Pornind de la principiul fundamental al procesului civil consacrat de articolul 5, aliniat 3, din Codul de procedură civilă ce vizează cazul în care o pricină nu poate fi soluţionată nici în baza legii, nici a uzanţelor, iar în lipsa acestora din urmă, nici în baza dispoziţiilor legale privitoare la situaţiile asemănătoare, ca în speţa de faţă, vor fi aplicate dispoziţiile Legii 215/2001 republicată, a administraţiei publice locale, ce reglementează situaţia validării alegerii primarului sau invalidării acestuia în caz de fraudă electorală şi care sunt date în competenţa judecătorilor”.

Cum fug judecătorii de dosarul Pungeşti

Potrivit Legii administraţiei publice locale, la care face trimitere instanţa ieşeană, un primar poate fi invalidat prin referendum dacă la urne se prezintă 50% +1 din numărul alegătorilor cu drept de vot. Aceeaşi Lege a administraţiei publice locale, stipulează că la nivelul instanţelor de judecată, preşedintele acesteia trebuie să desemneze un judecător care să valideze/invalideze alegerea/demiterea unui primar. La nivelul Judecătoriei Vaslui magistratul desemnat pentru soluţionarea acestor cereri este judecătoarea Iuliana Garabet.

După soluţionarea conflictului de competenţă de Curtea de Apel Iaşi, dosarul a revenit la Judecătoria Vaslui fiind repartizat unui alt judecător decât cel desemnat, potrivit legii, să soluţioneze cererile prevăzute de Legea administraţiei publice locale. Apreciind că nu este de competenţa sa, judecătorul şi-a declinat ieri, competenţa, indicând că judecătorul Iuliana Garabet este desemnat prin ordin al preşedintelui Judecătoriei Vaslui să soluţioneze cauza. Tot ieri, magistratul Garabet Iuliana şi-a declinat la rându-i competenţa, apreciind că nu ea trebuie să judece cauza. Astfel, dosarul a fost înaintat Tribunalului Vaslui pentru soluţionarea noului coflict de competenţă ivit.

Prefectura Vaslui a solicitat magistratilor de la Judecătoriei Vaslui să valideze referendumul de la Pungeşti, după ce în legătură cu această temă au existat o serie de controverse, având în vedere că o lege aflată în vigoare cere o prezenţă de jumătate plus unu dintre alegătorii cu drept de vot, iar alta stipulează că pentru validare, referendumul are nevoie de 30% plus unu prezenţă la vot. 

Referendumul pentru demiterea primarului de Pungeşti, Mircia Vlasă, a înregistrat o prezenţă de 34,3%, iar 89% dintre alegători au votat pentru demiterea edilului.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Violenţe fără precedent la Pungeşti. Chevron a suspendat lucrările şi a făcut plângere pentru distrugerile din urma protestelor

FOTO Sătenii din Pungeşti se plâng că sunt legitimaţi de jandarmi când ies din case

FOTO Puţurile de apă din interiorul şantierului deţinut de Chevron la Pungeşti au fost sigilate şi blindate

ANTIŞISTUL Cum se infiltrează Biserica, pe şest, la protestele anti-şist

Aleşii din Pungeşti au votat interzicerea exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum. Viceprimar: „Nu cred că hotărârea va fi considerată legală“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite