Reţetă rapidă a „pâinii studentului“. Cum se prepară la foc automat checul cu fructe delicios după metode din vremea bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
painea studentului

Pâinea studentului sau checul cu fructe, cum i se mai spune, este un desert simplu de preparat pentru care e nevoie de aproximativ o oră şi jumătate cu tot cu coacere.

Reţeta pentru pâinea studentului are mai multe varinate. Cu trecerea anilor, gospodinele au preferat să adapteze reţeta originală pentru a scurta din timpul de preparare.

“Adevărul” propune reţeta originală aşa cum se găseşte în cartea de bucate a lui M. Sevastos, carte nelipsită din biblioteca gospodinelor din anii '50-'60.

Pâinea studentului

Ingrediente:
•    3 ouă
•    1/4 pahar unt topit
•    1/4 pahar ulei
•    1 pahar zahăr tos
•    făină cât cuprinde
•    150 g nuci
•    1/2 pahar stafide
•    ½ pahar smochine
•    100 g rahat roşu şi verde
•    50 g migdale
•    Fructe confiate sau o lingură de dulceaţă de fructe de pădure
•    coaja rasă de la 1 lămîie
•    un praf de vanilie
•    1 linguriţă bicarbonat de sodiu
•    un praf de copt
 
Mod de preparare:

Alegem nuci, le prăjim şi le tăiem ca tăiţeii sau le sfărîmăm. Tăiem şi smochinele ca tăiţeii. Batem ouăle întregi cu telul sau cu mixerul, adăugăm zahărul tos şi batem mereu până se face spumă. Presărăm coaja rasă de lămîie. Punem praful de copt şi vanilia apoi batem din nou.

painea studentului

Adăugăm untul şi uleiul amestecînd mereu şi bătînd cu telul. Cînd compoziţia este bine bătută, punem stafidele şi smochinele, spălate şi tăiate în cuburi mici.

Amestecăm totul împreună, punem nucile şi migdalele, precum şi fructele confiate (dacă folosim şi migdale, scoatem din nuci o cantitate corespunzătoare). Vânturăm cu lingura de jos în sus, amestecînd bine.

Apoi adăugăm făină cernută, cât cuprinde aluatul. Facem un aluat nu prea moale. Frământăm la început cu lingura, apoi cu mâna, cu grijă să nu sfărâmăm fructele.

Scoatem din aluat o bucăţică cât un ou, fără fructe. Luăm rahat, îl întindem puţin şi tăiem bucăţele mici de 1 cm. Din bucăţica de aluat oprită rupem cîte puţin şi învelim fiecare cubuleţ de rahat, aşezându-le pe toate pe un fund.
După aceea facem un rulou gros din tot aluatul, iar bucăţelele de rahat, învelite în cocă, le introducem la întâmplare, adânc, în toată coca.

Ungem cu unt o formă de chec (este de preferat să folosim şi foaie de copt). Potrivim ruloul să fie de mărimea formei, îl ungem cu gălbenuş şi îl dăm la cuptor, lăsându-l să se coacă la foc potrivit.

Cînd s-a copt, se dezlipeşte de pereţi. Miezul îl încercăm cu o scobitoare (de care nu trebuie să se mai prindă compoziţia). Deoarece este preparată dintr-un aluat greu, pâinea studentului se coace mai mult timp decît alte dulciuri (aproximativm o oră la 120 de grade Celsius).

O scoatem din formă şi o punem pe un fund lung, aşezată pe o parte. Cînd se răceşte, o punem pe o farfurie.

După gustul fiecărei gospodine pot fi scoase sau adăugate anumite fructe după gust şi după produsele pe care le avem în cămară. Atenţie, trebuie păstrată proporţia!

Poftă bună.

Citeşte şi:

Secretul minciunelelor moldoveneşti, gogoşile delicioase gătite ca pe vremea bunicii

Reţetă delicioasă de ketchup moldovenesc. Cum se prepară sosul picant şi bun de-ţi lingi degetele

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

Cum să prepari cei mai buni papanaşi moldoveneşti „ca la mama acasă“. Secretele unui desert delicios, gata în doar 15 minute

VIDEO Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum se prepară delicioşii sfinţişori, unşi cu miere şi presăraţi cu  nucă măcinată, după reţeta bunicii

Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite