Religia va deveni opţională în şcoli din toamnă. Ministrul Educaţiei, la Vaslui: „Decizia Curţii Constituţionale nu se aplică retroactiv”
0
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, în cadrul vizitei la Vaslui, că hotărârea Curţii Constiuţionale prin care s-a declarat neconstituională obligativitatea elevilor şi a părinţilor de a face cerere pentru a nu participa la orele de religie, materia devenind una opţională, nu se va pune în practică până la sfârşitul anului şcolar în curs.
Chiar dacă hotărârea Curţii Consitutţionale va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, ea nu se poate aplica retroactiv, susţine ministrul Cîmpeanu. Astfel, elevii care nu au făcut cerere scrisă în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârşitul anului şcolar în curs.
"Hotărârea Curţii Constituţionale intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli şi opţionale pentru elevi. Deci, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la orele de religie. Diferenţa faţă de anul trecut este că atunci au făcut opţiuni în care au precizat în mod expres cei care nu vor să facă religia, iar de anul viitor vor face opţiuni cei care vor să facă religia”, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Câmpeanu.
Reacţia ministrului Educaţiei vine după ce, luni, a fost publicată motivarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea obligaţiei elevilor sau părinţilor de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie.
Curtea Consituţională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate scrie că Religia este reglementată ca disciplină care face parte din trunchiul comun al structurii educaţionale şi cuprinde elemente specifice confesionale de dogmatică, catehism şi liturgică. Prin urmare, copiii din România sunt obligaţi să participe la disciplina Religie, situaţie care încalcă dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, atât a acestora cât şi a părinţilor lor.
Curtea: "Este ca şi cum părinţii ar trebui să solicite în scris să nu se aplice pedepse corporale copiilor"
" Caracterul obligatoriu al acestei discipline ce face parte din trunchiul comun al tuturor disciplinelor obligatorii creează o presiune asupra copiilor şi părinţilor acestora care îi determină să acţioneze cu greu sau chiar să nu acţioneze în situaţia în care nu ar dori să frecventeze acele cursuri. Logic ar fi ca părinţii să fie cei care solicită ca un copil să studieze disciplina Religie şi nicidecum ca aceştia să fie puşi în situaţia de a solicita în scris că nu doresc frecventarea cursurilor de Religie de către copil.
Totodată, câtă vreme fapta de a obliga o persoană prin constrângere să participe la serviciile religioase ale unui cult este infracţiune, fiind sancţionată în articolul 381 din Codul penal, atunci prevederile ce pun părinţii în situaţia de a solicita în scris să nu se comită această infracţiune cu privire la copiii lor sunt neconstituţionale; este ca şi cum părinţii ar trebui să solicite în scris să nu se aplice pedepse corporale copiilor lor în şcoală, faptă, de asemenea, sancţionată de Codul penal. Dacă o faptă este sancţionată ca infracţiune, ar fi un abuz ca persoanele să fie obligate să solicite în scris să nu fie supuse acestor infracţiuni", se arată în motivarea Curţii Constituţionale.